Loading

5 Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα – Taboo ή συνηθισμένο φαινόμενο;

svg25 Ιανουαρίου, 2022SciencebeezΛΟΥΚΑΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ

Όλοι μας έχουμε προσωπικές στιγμές κάτω απ’ τα παπλώματα. Όλοι επίσης μπορεί να διαθέτουμε στο σώμα μας κάποια βακτήρια ή άλλα ξένα σώματα, τα οποία να μην φαίνονται ώστε να το καταλάβουμε, με αποτέλεσμα να τα μεταφέρουμε στον σύντροφό μας ή και το αντίστροφο. Τα νοσήματα αυτά ονομάζονται σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα λόγω του ότι μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Η κοινωνία μας δυστυχώς τους έχει φορέσει πινακίδες προς αποφυγή, την ίδια στιγμή που τα νοσήματα αυτά προκύπτουν από φυσιολογικά αίτια, είτε από μολύνσεις ή από άλλο φυσιολογικούς παράγοντες. Πάμε, λοιπόν, να εξερευνήσουμε 5 από τα πιο συνηθισμένα νοσήματα, πώς μπορούμε να προστατευτούμε αλλά και πώς να αντιδράσουμε σε ανάλογες περιπτώσεις.

mcmc.gr

Χλαμύδια

Η βακτηριδιακή αυτή λοίμωξη προκύπτει από τα χλαμυδιοειδή βακτήρια, τα οποία έχουν διάφορες επιρροές στην ευαίσθητη περιοχή ανάλογα με το φύλο, ενώ η λοίμωξη αυτή θεραπεύεται με αντιβιοτικά. Στις γυναίκες φέρουν ως συνέπεια ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις, πόνο ή κάψιμο στην περιοχή της ουρήθρας και άλλα. Στους άνδρες τα συμπτώματα είναι: αίσθημα επώδυνου καψίματος στην ουρήθρα, γαλακτώδες άσπρο ή κίτρινο υγρό από το πέος, πόνος ή διόγκωση των όρχεων και ερυθρότητα ή πρήξιμο γύρο από το πέος. Αυτή αντίδραση του σώματος είναι φυσιολογική, εφόσον προκαλείται λοίμωξη του αναπαραγωγικού και ουροποιητικού συστήματος. Γι’ αυτό συνιστάται όπως και τα δύο φύλα μετά από επαφή να πλένουν και να καθαρίζουν καλά την ευαίσθητη περιοχή με ζεστό νερό και σαπούνι. Πολλοί φοράνε τα ρούχα τους και φεύγουν, κάτι που θεωρείται λάθος. Είτε με προφυλάξεις, είτε όχι, καλό είναι να ακολουθείται η πρακτική αυτή.

healthlinkbc.ca

Έρπης

Σωστά! Μπορούμε να κολλήσουμε έρπη μέχρι και στην ευαίσθητη περιοχή. Πρόκειται για έρπη υιικής προέλευσης (Herpes Simplex Virus – HSV), ο οποίος μεταδίδεται μέσω όλων των ειδών σεξουαλικής επαφής. Αποτέλεσμα είναι μικρές φουσκάλες γύρω από την ανάλογη περιοχή μετά από επαφή με ενεργό φορέα. Εδώ μπορούμε να αγγίξουμε και το θέμα των πολλαπλών σχέσεων. Πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους πως δεν είναι ντροπή να είμαστε ειλικρινείς, αλλά αντιθέτως είναι καθήκον μας να ενημερώνουμε τον σύντροφο μας για το πόσους ερωτικούς συντρόφους έχουμε ή πότε ήταν η τελευταία μας επαφή με άλλο άτομο. Ο έρπης μπορεί να επέλθει από μόνος του ή να ανακουφιστεί μερικώς με αντιϊκά φάρμακα. Ο έρπης γεννητικών οργάνων, όμως, δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως μέσω φαρμακευτικής αγωγής, αφού απαιτείται και η συνεργασία και του ίδιου του οργανισμού.

healthlinkbc.ca

Γονόρροια

Η γονόρροια βασίζεται επίσης σε βακτηριδιακή λοίμωξη, που οδηγεί επίσης σε έκκριση υγρών από τα γεννητικά όργανα. Το βασικό είναι όλοι οι σύντροφοι (2 ή και περισσότεροι αν υπάρχουν) να λάβουν φαρμακευτική αγωγή, αφού τα βακτήρια αυτά έχουν εξαιρετικό φορτίο και μεταδίδονται πολύ εύκολα.

healthlinkbc.ca

Σύφιλη

Η σύφιλη προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum ή ωχρά σπειροχαίτη. Ίσως είναι και το πιο δυνατό Taboo-σεξουαλικό νόσημα στην κοινωνία, αφού διακρίνεται μούδιασμα και φαγούρα στις ανάλογες περιοχές. Η σύφιλη μπορεί να μεταδοθεί από την μητέρα στο έμβρυο, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις παρατηρείται ίαση, χωρίς μεταλλάξεις στο έμβρυο. Η σύφιλη θεραπεύεται με αντιβιοτικά και παρατηρείται πολύ συχνά σε ζευγάρια με ιστορικό πολλαπλών πρόσφατων σχέσεων. Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος το νόσημα αυτό να λαμβάνεται από την κοινωνία ως απωθητικό.

vaccination-info.eu

Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)

Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) αποτελεί τη συνηθέστερη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη παγκοσμίως. Στην περίπτωση που η λοίμωξη δεν εξαφανιστεί από μόνη της μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή άλλες μορφές καρκίνου (π.χ. καρκίνο του αιδοίου, του κόλπου, του πρωκτού και του πέους, καθώς και ορισμένες μορφές καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου). Αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει, εάν παίρνουμε τις ανάλογες προφυλάξεις με το να εμβολιαστούμε κατά του HPV.

healthlinkbc.ca

Αυτά είναι λίγα από τα συνηθισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η κοινωνία μας, αν και εκσυγχρονιζόμενη, παραμένει οπισθοδρομική στο θέμα των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων, «καταδικάζοντας» τα άτομα που τυχαίνουν φορείς των νοσημάτων αυτών. Πρέπει να θυμόμαστε πως μπορεί να συμβεί στον καθένα, ακόμη και σε μονογαμικά ζευγάρια. Ο λόγος, επειδή δεν έχει να κάνει μόνο με τους φορείς αλλά και τις συνθήκες υγιεινής. Γι’ αυτό δεν πρέπει να αμελούμε την προσωπική μας υγιεινή αλλά και την υγιεινή των άλλων. Βασικός στόχος είναι να απολαμβάνουμε μια υγιή σεξουαλική ζωή. Δεν πρόκειται μόνο για παιχνίδι, αλλά και για ΕΥΘΥΝΗ. Προς τον εαυτό μας, προς τον συνάνθρωπό μας, προς όλους. Ας μην αμελήσουμε την φύση, γιατί στο τέλος μπορεί να μας αμελήσει αυτή.

Πηγή Πληροφοριών: mcmc.gr, healthlinkbc.ca, wikipedia.org, vaccination-info.eu


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: mcmc.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    5 Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα – Taboo ή συνηθισμένο φαινόμενο;