Loading

5 πράγματα που μου “δίδαξε” ο κορωνοϊός για την οργάνωση των ταξιδιών

Αγαπημένοι μου travelbeez,

Η πανδημία του κορωνοϊού μας απέδειξε ότι όσο σίγουροι και να είμαστε για το επερχόμενο ταξίδι μας κάτι απίθανο μπορεί να συμβεί και να ανατραπούν τα σχέδιά μας. Σήμερα λοιπόν θα σας μιλήσω για 5 πράγματα που μου “δίδαξε” ο κορωνοϊός για την οργάνωση των ταξιδιών.

1. Ταξιδιωτικά δικαιώματα

Ο κορωνοϊός μου “έμαθε” ότι πρέπει να γνωρίζω τα ταξιδιωτικά μου δικαιώματα έτσι ώστε να πάρω τη σωστή απόφαση σε περίπτωση π.χ. ακύρωσης πτήσης.

Στην περίπτωσή μου, η εν λόγω αερογραμμή πριν ακυρώσει την πτήση είχε στείλει email για δωρεάν αλλαγή ημερομηνίας. Προσωπικά δεν άλλαξα την ημερομηνία επειδή εάν μια αερογραμμή ακυρώσει την πτήση συνήθως έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε αίτηση για επιστροφή χρημάτων.

Μετά από λίγες ημέρες η αερογραμμή ακύρωσε την πτήση και έστειλε ένα email με βάση το οποίο έπρεπε να διαλέξω είτε να κάνω αίτηση επιστροφής χρημάτων ή δωρεάν αλλαγή ημερομηνίας.

Tip 1: Στην ιστοσελίδα των αερογραμμών δίνεται πληροφόρηση για την πολιτική τους σε περίπτωση ακύρωσης, καθυστέρησης, αλλαγής πτήσης κτλ.

Tip 2: Μπορούμε να διαβάσουμε τα δικαιώματα μας για ταξίδια στην Ευρώπη στο link: https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/air/index_en.htm

2. Αεροπορικά εισιτήρια

Η περιπέτεια αυτή με έβαλε στη διαδικασία να σκεφτώ εάν στο μέλλον είναι καλύτερα να διαλέγω την “flexible” επιλογή που προσφέρεται για τα αεροπορικά εισιτήρια,δηλαδή η τιμή του εισιτηρίου να συμπεριλαμβάνει και αλλαγή ημερομηνίας, έτσι ώστε να γλιτώσω την επιπρόσθετη χρέωση σε περίπτωση που θα αναγκαστώ να αλλάξω την ημερομηνία του ταξιδιού μου.

Όπως μπορούμε να δούμε και στην πιο κάτω έρευνά μου, συνήθως αυτή η επιλογή είναι αρκετά πιο ακριβή (π.χ. με τη συγκεκριμένη αερογραμμή το “Flexi Plus” κόστιζε πάνω από το διπλάσιο της επιλογής “Plus” που συμπεριλάμβανε και 20kg βαλίτσα).

ryanair.com

Μια άλλη επιλογή είναι να κάνουμε ασφάλεια ταξιδιού για κάθε ενδεχόμενο. Η ασφάλεια μπορεί να προσφέρει αποζημίωση στην περίπτωση ακύρωσης ταξιδιού από τον ταξιδιώτη, λόγω καθυστέρησης αναχώρησης πτήσης και άλλα. Απ’ όσο γνωρίζω υπάρχουν κάρτες κυπριακών τραπεζών που προσφέρουν και δωρεάν ταξιδιωτική ασφάλεια. Επίσης, ταξιδιωτική ασφάλεια μπορούμε να κλείσουμε για ένα συγκεκριμένο ταξίδι από ορισμένα ταξιδιωτικά γραφεία, ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες.  

3. Διαμονή

Λόγω του ότι τα έξοδα διαμονής είναι σημαντικά στον προϋπολογισμό του ταξιδιού μας πιστεύω ότι πλέον καλό θα ήταν να επιλέγαμε καταλύματα που έχουν την επιλογή free cancellation“.

Συνήθως αυτή η επιλογή είναι λίγο πιο ακριβή (όχι και τόσο εάν σκεφτούμε ότι η διαφορά μοιράζεται συνήθως σε 2 άτομα) αλλά πιστεύω είναι καλύτερα να δώσουμε λίγα ευρώ παραπάνω παρά να χάσουμε όλα τα λεφτά μας! Πιο κάτω σας δείχνω ένα παράδειγμα για να δείτε ότι η διαφορά στο εν λόγω ξενοδοχείο ήταν €24 για το ίδιο δωμάτιο.

booking.com

4. Πάρκινγκ

Όπως ανακάλυψα, το τι ισχύει σήμερα είναι ότι, εάν ακυρώσουμε το πάρκινγκ στα αεροδρόμια της Κύπρου μέχρι και 24 ώρες πριν το ταξίδι μας, δικαιούμαστε να πάρουμε πίσω όλα τα χρήματά μας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

5. Εκδρομές

Προσωπικά μου αρέσει να συμπεριλαμβάνω στα ταξίδια μου και μια εκδρομή εάν το επιτρέπει η διάρκεια του ταξιδιού μου.

Η εταιρεία που επέλεξα για να κλείσω την εν λόγω εκδρομή (Viator) μου έδωσε την επιλογή για πλήρη επιστροφή των χρημάτων λόγω της πανδημίας. Στο σχετικό email έλεγε επίσης ότι αυτή η επιλογή περιλαμβανόταν μόνο στις εκδρομές με “standard cancellation policy”. Συνιστώ λοιπόν πριν κλείσουμε την εκδρομή μας να βλέπουμε και τις πολιτικές που ισχύουν σε κάθε εταιρεία σε περίπτωση ακύρωσης της εκδρομής.

Ελπίζω να σας φάνηκαν χρήσιμες οι συμβουλές μου όσον αφορά την οργάνωση των μελλοντικών σας ταξιδιών! 

See you soon travelbeez!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: e3.365dm.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    5 πράγματα που μου “δίδαξε” ο κορωνοϊός για την οργάνωση των ταξιδιών