Αγαπημένοι μου travelbeez,
Σήμερα σκέφτηκα να σας ξεναγήσω στα πιο 5 πιο εντυπωσιακά σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες που ξεχώρισα από τα ταξίδια μου καθώς και από την έρευνα μου στο Google.
Προσωπικά πάντα εντυπωσιάζομαι από τη μαγεία της φύσης όταν επισκέφτομαι ένα σπήλαιο και πάντα απολαμβάνω την ώρα μου στο χώρο αυτό αφού χρησιμοποιώντας τη φαντασία μου, με τη βοήθεια ενός ξεναγού, θα εντοπίσω διάφορα ενδιαφέροντα σχήματα.
Όπως όλοι γνωρίζετε μέσα στα σπήλαια υπάρχουν οι σταλαγμίτες (που δημιουργούνται στο πάτωμα της σπηλιάς), οι σταλακτίτες (που δημιουργούνται στην οροφή της σπηλιάς) και λίμνες (μικρές ή μεγάλες). Όπως μας εξήγησε μια ξεναγός σε ένα πρόσφατο ταξίδι μου, τα πετρώματα αυτά δημιουργούνται από το νερό ουσιαστικά το οποίο, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στα σπήλαια, απελευθερώνει το διοξείδιο του άνθρακα και έτσι μένει το ασβέστιο που περιέχεται στις σταγόνες. Είναι πολύ εντυπωσιακό πιστεύω το γεγονός ότι αυτές οι μικρές σταγόνες του νερού με το πέρασμα αρκετών χρόνων (κάποτε και εκατομμυρίων χρόνων) δημιουργούν αυτά τα μεγάλα πετρώματα!
Επίσης, σε κάποια σπήλαια υπάρχει και φωτισμός με ποικίλα χρώματα σε ορισμένους τόπους, κάτι το οποίο κάνει το θέαμα ακόμη πιο εντυπωσιακό.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τη ξενάγησή μας.
1. Dong Thien Cung – Χα Λόνγκ, Βιετνάμ
Όπως ανέφερα στο άρθρο μου για το Βιετνάμ (Part 1 – πατήστε εδώ για σχετικό άρθρο), η εν λόγω σπηλιά είναι η πιο εντυπωσιακή που έχω δει μέχρι τώρα τόσο λόγω έκτασής της αλλά και λόγω των σχημάτων που εντόπισα (είπαμε οι δράκοι είναι από τα αγαπημένα μου μυθικά πλάσματα 🙂
Tip: Αν βρεθείτε στην περιοχή αξίζει να εξερευνήσετε και κάποιες άλλες σπηλιές που βρίσκονται εκεί.
2. Jeita Grotto – Βηρυτός, Λίβανος

Το πρώτο σπήλαιο που επισκέφτηκα και από εκεί ξεκίνησε η αγάπη μου για τους σταλακτίκες και τους σταλαγμίτες. Με μια μικρή βαρκούλα θα κάνετε μια σύντομη βόλτα μέσα στο κάτω σπήλαιο και θα απολαύσετε το υπέροχο αυτό σκηνικό και την γαλήνη που προσφέρει. Ακολούθως θα επισκεφτείτε το πάνω σπήλαιο όπου θα δείτε έναν από τους μεγαλύτερους σταλακτίτες στον κόσμο, πάνω από 8 μέτρα ύψος, ένα μεγάλο μανιτάρι και πολλά άλλα εντυπωσιακά σχήματα. Πραγματικά όσοι θα πάτε ταξίδι στη Βηρυτό αξίζει να το επισκεφτείτε! Για να πάρετε μια ιδέα μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://jeitagrotto.com/
3. Σπήλαιο Περάματος – Ιωάννινα, Ελλάδα
Το συγκεκριμένο σπήλαιο είναι 1,5 εκατομμυρίων χρόνων και είναι αρκετά μεγάλο (η ξενάγηση διαρκεί περίπου 1 ώρα).
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, στην οποία θα καλύψετε 1 χιλιόμετρο περίπου σε θερμοκρασία 18 βαθμών κελσίου, θα δείτε, μεταξύ άλλων, σταγόνες πάνω στους σταλακτίτες (κάτι το οποίο δεν θυμάμαι να ξαναπρόσεξα σε άλλες μου επισκέψεις), μια μικρή λίμνη με πέτρινα νούφαρα, το μαρμάρινο δάσος, το λαχανόκηπο και διάφορα σχήματα (π.χ. φτερούγα αετού, ένα γορίλα).
Tip 1: Η ξενάγηση ξεκινά κάθε 25 λεπτά γι’ αυτό συνιστώ να υπολογίσετε λίγο την ώρα που θα το επισκεφτείτε για να μην περιμένετε άδικα (όπως έπαθα εγώ) ώσπου να ξεκινήσει η επόμενη ξενάγηση.
Tip 2: Όταν τελειώσει η ξενάγηση θα βρεθείτε σε ένα ψηλό σημείο έξω από το σπήλαιο και για την επιστροφή σας θα ακολουθήσετε το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει πίσω στην είσοδο. Πραγματικά η θέα κατα τη διάρκεια της διαδρομής αυτής είναι μοναδική και για μένα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη!
4. White Scar Cave – Ingleton, North Yorkshire, Αγγλία
Και όμως υπάρχουν και σπήλαια στην Αγγλία! Κάτι το οποίο έμαθα μετά που επέστρεψα στην Κύπρο από τις σπουδές μου στην Αγγλία…
Μέσα στο σπήλαιο θα δείτε καταρράκτες, τα δάκτυλα μιας μάγισσας, το κεφάλι ενός δικαστή (που φοράει τη χαρακτηριστική περούκα), τη γλώσσα του διαβόλου, το πανέμορφο Battlefield Cavern και πολλά άλλα.
Πάντως για την ασφάλεια στο χώρο δεν τους πιάνεις τους Άγγλους και αυτό αποδείχτηκε όταν επισκέφτηκα το σπήλαιο αφού μας έδωσαν προστατευτικά κράνη. Φυσικά με το δίκιο τους αφού κάποια περάσματα είναι πολύ χαμηλά και εύκολα μπορεί να χτυπήσει κάποιος.
Tip: Από ότι είδα στην ιστοσελίδα (https://whitescarcave.co.uk/) η θερμοκρασία της σπηλιάς είναι 8 βαθμοί κελσίου, χειμώνα – καλοκαίρι, και η ξενάγηση διαρκεί 80 λεπτά.
5. Postojna – Karst, Σλοβενία
Απο την έρευνα μου το συγκεκριμένο σπήλαιο μου τράβηξε το ενδιαφέρον επειδή είναι πολύ μεγάλο (24 χιλιόμετρα) και η ξενάγηση (η οποία καλύπτει 5 χιλιόμετρα και διαρκεί 1,5 ώρα) περιλαμβάνει και βόλτα με τρένο! Επίσης βρήκα πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι στο σπήλαιο υπάρχουν τα μικροσκοπικά “olms” ή “baby dragons” (έχουν περίπου 30 εκατοστά μήκος).
Το σπήλαιο, από τις φωτογραφίες της ιστοσελίδας του (https://www.postojnska-jama.eu/en/postojna-cave/), φαίνεται μαγευτικό και κάποια από τα γνωστά του “αξιοθέατα” είναι o άσπρος σταλγμίτης ύψους 5 μέτρων με την ονομασία Brilliant, ο σταλαγμίτης Skyscraper ύψους 16 μέτρων, που είναι και ο παλαιότερος, και ο χώρος Calvary όπου θα δείτε πάρα πολλά πετρώματα.
Tip: Το σπήλαιο βρίσκεται μέσα σε ένα πάρκο και εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε και το εντυπωσιακό κάστρο Predjama που είναι κτισμένο μέσα σε μια σπηλιά.
Άλλες beez details
- Το εισιτήριο περιλαμβάνει και ξενάγηση αφού τα σπήλαια είναι πολύ μεγάλα και χρειάζεται καθοδήγηση από ειδικό ξεναγό για τα δούμε.
- Σε κάποια σπήλαια απαγορεύεται η λήψη φωτογραφίας και σε άλλα επιτρέπεται χωρίς φλας, λόγω του ότι το φλας αλλοιώνει τα πετρώματα. Γενικά προσπαθούμε να μην ακουμπάμε τα πετρώματα αφού το άγγιγμα μας θα τα καταστρέψει.
- Προσέχουμε να μην χτυπήσουμε κατά την επίσκεψη μας σε ένα σπήλαιο (συνήθως υπάρχουν στενά και χαμηλά περάσματα κατά τη διάρκεια της διαδρομής καθώς και νερό στο πάτωμα) και εννοείται ότι θα βάλουμε τα κατάλληλα παπούτσια (κοπέλες όχι τακούνια!).
- Πάντα ελέγχουμε τι ώρα είναι ανοικτά τα σπήλαια για επίσκεψη και τι ώρα κλείνουν. Επίσης αν ο καιρός είναι χάλια υπάρχει το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται η είσοδος στο σπήλαιο.
Ελπίζω να σας «κέντρισα» το ενδιαφέρον για τα σπήλαια και αν σας δοθεί η ευκαιρία να επισκεφτείτε και κανένα απ‘ αυτά που προτείνω. Εννοείται ότι υπάρχουν πάρα πολλά σπήλαια με σταλακτίκες και σταλαγμίτες στον κόσμο αλλά ένα τέτοιο άρθρο θα ήταν ανεξάντλητο!
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment