Loading

5 μορφές «σύγχρονης» σκλαβιάς.

Σκλαβιά: Κατάσταση κατά την οποία κάποιος δεν έχει κανένα δικαίωμα και καμία ελευθερία, αποτελεί ιδιοκτησία κάποιου. Ένα δεδομένο, που ξεκίνησε τα προϊστορικά χρόνια και υπάρχει ακόμα και σήμερα σε πιο ομαλές μορφές. Αν και θεωρείται ότι η σκλαβιά έχει πλέον καταργηθεί, αυτό δεν ισχύει στην πράξη, καθώς υπάρχουν σχεδόν 30.000.000 σύγχρονοι σκλάβοι, από τους οποίους η πλειοψηφία είναι γυναίκες και παιδιά.

1. Εμπόριο λευκής σαρκός (Human Trafficking)

Ένα εμπόριο που έχει ετήσιες εισροές αξίας δισεκατομμυρίων, μέσα από την εκμετάλλευση και την κακοποίηση ανθρώπων. Το εμπόριο λευκής σαρκός είναι η σύγχρονη μορφή του σκλαβοπάζαρου: η πώληση ανθρώπων, κυρίως γυναικών και παιδιών, που οδηγεί στην πορνεία ή στο λαθρεμπόριο ανθρώπινων οργάνων. Οι θύτες κακοποιούν τα θύματα σωματικά αλλά και συναισθηματικά καθώς συνήθως τα εθίζουν σε ναρκωτικές ουσίες και στο αλκοόλ, με αποτέλεσμα να μην έχουν την δυνατότητα να αντισταθούν.

2. Σύγχρονη Δουλεία

Εν έτει 2021, η δουλεία εξακολουθεί να υπάρχει. Πολλές είναι η χώρες στις οποίες οι άνθρωποι ζουν υπό το καθεστώς δουλείας. Όπως αποκάλυψαν και οι έρευνες «36 εκατομμύρια άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο, ζουν σε κατάσταση δουλείας». Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι είτε αναγκάζονται να δουλέψουν υπό άθλιες εργασιακές συνθήκες και με μηδαμινές αποδοχές για να ξεπληρώσουν τα χρέη τους, είτε εκδίδονται στην πορνεία, είτε μπαίνουν σε καταναγκαστικούς γάμους.

staffslive.co.uk

3. Παιδική εργασία

Σε πολλές χώρες υπάρχουν παιδιά που δεν ζουν την παιδική τους ηλικία. Μόνο στην Λατινική Αμερική υπάρχουν 48 εκατομμύρια παιδιά που εργάζονται. Στερούνται το δικαίωμα της εκπαίδευσης και αναγκάζονται να αναλαμβάνουν εργασίες που μπορεί να τους προκαλέσουν σωματικό πρόβλημα καθώς πολλά δεν επιβιώνουν λόγω της πίεσης που δέχονται. «Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο 22 χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με την εργασία».

4. Οικονομική Σκλαβιά

Αυτή είναι μια ύπουλη μορφή σκλαβιάς. «Η οικονομική σκλαβιά αναφέρεται στην πλήρη και άμεση εξάρτηση του ατόμου από την λήψη μισθού για να επιβιώσει». Πιστεύουμε ότι από την στιγμή που εργαζόμαστε 40 ώρες της εβδομάδα, μπορεί και περισσότερο, και παίρνουμε έναν μισθό πως είμαστε ελεύθεροι. Όμως, εξακολουθούμε να είμαστε «υπόδουλοι» σε κάποιον από την στιγμή που μας λέει να τρώμε μια συγκεκριμένη ώρα, να ντυνόμαστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, να μας «μαστιγώνει» επειδή μια δουλειά δεν έγινε όπως ήθελε. «Τώρα ζούμε σε έναν πολιτισμό όπου οδηγούμαστε να πιστέψουμε πως έχουμε οικονομική ελευθερία, ενώ εν αγνοία των περισσοτέρων πολιτών, είμαστε στην πραγματικότητα σύγχρονοι είλωτες».

pinimg.com

5. Αναγκαστικοί Γάμοι

Την συγκεκριμένη μορφή την ανέφερα και πιο πριν. Συνήθως αυτό αφορά κορίτσια στην εφηβεία. Αναγκάζονται να παντρευτούν κάποιον πολύ μεγαλύτερό τους επειδή είναι εύπορος και έχει ένα κύρος στην κοινωνία. Θεωρητικά, μπορούν να αρνηθούν τον γάμο όμως λίγες τολμούν επειδή θα ντροπιάσουν την οικογένεια τους και θα στιγματιστούν στην κοινωνία. Σε πολλές περιπτώσεις οι γυναίκες πέφτουν θύματα βιασμού ή ενδοοικογενειακής βίας μέσα στον γάμο χωρίς να μπορούν να στραφούν κάπου για βοήθεια.

Πιστεύουμε ότι η σκλαβιά καταργήθηκε όμως την ζούμε καθημερινά, κάποιοι σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλους, χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Μετά από πολλούς αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον 21ο αιώνα θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα, όμως η σκλαβιά δεν καταργήθηκε ποτέ απλά αλλάζει μορφές για να ταιριάζει στην κάθε εποχή.

Πηγές:
iefimerida.gr, paidikh-ergasia.weebly.com, medialibre.net


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: s3.ap-southeast-1.amazonaws.com, publicfinance.co.uk,stories.plancanada.ca ,ichef.bbci.co.uk /images.deccanchronicle.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    5 μορφές «σύγχρονης» σκλαβιάς.