Loading

5 λίμνες που πρέπει να επισκεφτείς οπωσδήποτε στην Κύπρο!

Οι ομορφιές της Κύπρου δεν περιορίζονται μόνο στις θάλασσες της και στα αξιοθέατά της. Υπάρχουν αρκετοί υδροβιότοποι που κρύβουν αρκετές ομορφιές και σπάνια είδη πανίδας που αξίζει να επισκεφτείς. Γι’ αυτό ετοίμασα αυτό το άρθρο για να τους συνοψίσω και να σε βοηθήσω να ετοιμάσεις τα πλάνα σου 😊

1. Λίμνη Αλμυρολίβαδο

Μια μυστική λίμνη βρίσκεται μέσα στο δάσος του Τροοόδους κοντά στα μεταλλεία του Αμιάντου. Δημιουργείται κάθε χειμώνα από τις βροχές και το καλοκαίρι εξατμίζεται. Ο συνδυασμός των γκρίζων βράχων με την γαλάζια επιφάνεια της λίμνης προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα στον επισκέπτη. Διασχίζοντας το μονοπάτι της φύσης ‘Λούματα των Αετών’ θα περάσεις μέσα από την πυκνή βλάστηση του δάσους, το παλιό αναστηλωμένο κρησφύγετο των Αγωνιστών της ΕΟΚΑ και τον ποταμό Λούματα των Αετών και φυσικά θα φτάσεις μέχρι την λίμνη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περπατήσεις αρκετά!!

checkincyprus.com

2. Λίμνη Αθαλάσσας

Η λίμνη βρίσκεται στο Πάρκο Αγίου Γεωργίου που είναι μέρος του πάρκου Αθαλάσσας στην Λευκωσία. Είναι ένας καταπράσινος και ήσυχος χώρος μακριά από την βαβούρα της πόλης. Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το πως πήρε το όνομα της. Μια εκδοχή λέει ότι το πήρε από το γεγονός ότι βρισκόταν κάτω από την θάλασσα. Φιλοξενεί πολλά είδη πανίδας και χλωρίδας. Μερικά που μπορείς να δεις κατά την επίσκεψη σου είναι οι νυχτερίδες, οι πάπιες, τα ψάρια, οι χελώνες, τα ερπετά, οι λαγοί, οι αλεπούδες, οι κουρκουτάες αλλά και διαφορετικά είδη βλάστησης όπως πεύκα, ευκάλυπτους, ακακίες, κυπαρίσσια, σηιννιές και άλλα πολλά.

mixanitouxronou.com.cy

3. Λίμνη Παραλιμνίου

Η λίμνη βρίσκεται στην επαρχία Αμμοχώστου. Είναι ένα φυσικό βαθούλωμα και συγκεντρώνει τα νερά της βροχής από τις περιοχές του Παραλιμνίου. Πρόκειται για ένα από τους σημαντικούς υδροβιότοπους της Κύπρου και έχει ενταχθεί το Ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA2000. Στη λίμνη ενδημεί το σπανιότατο είδος νερόφιδου natrix-natrix cypriaca που βρίσκεται μόνο στην Κύπρο και είναι προστατευμένο. Επίσης φιλοξενεί μόνιμα ή παροδικά πτηνά με το σημαντικότερο να είναι το είδος το Vanellus spinosus ή αλλιώς πελλοκατερίνα. Ένα εντυπωσιακό θέαμα θα συναντήσεις γύρω στον Ιανουάριο όπου η λίμνη γεμίζει με φλαμίνγκο. Δυστυχώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για να απολαύσεις τις ομορφιές του τοπίου περπατώντας.

famagusta.news, cyprusalive.com

4. Λίμνη Ορόκλινης

Η λίμνη βρίσκεται στην επαρχία Λάρνακας. Είναι ένας πλούσιος υδροβιότοπος αλλά και καταφύγιο για τα μεταναστευτικά πουλιά. Είναι υπό την προστασία του έργου LIFE oroklini. Μετά την υλοποίηση του, η λίμνη πλέον αποτελεί ένα μέρος επίσκεψης και σημείο αναφοράς της κοινότητας. Επίσης, ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000. Έχει καθοριστεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας για δύο είδη πουλιών που φωλιάζουν εκεί, τον Καλαμοκαννά-Himantopus himantopus και την Πελλοκατερίνα-Vanellus spinosus όπου εκεί αναπαράγεται και για την πάπια Κοτζινοτζέφαλη- Netta rufina όπου είναι το μοναδικό μέρος που φωλιάζει. Υπάρχει παρατηρητήριο πουλιών και προσελκύει πολλούς επισκέπτες και μικρά παιδιά όπου περνούν ευχάριστα την ώρα τους και ταυτόχρονα μαθαίνουν για τα πουλιά και τους υδροβιότοπους.

5. Λίμνη Εργατών

Η λίμνη βρίσκεται στην επαρχία Λευκωσίας. Δημιουργήθηκε από τον ποταμό Πεδιαίο που περνά λίγα μόλις μέτρα δυτικά της λίμνης. Είναι πάρα πολύ μικρή, κυκλική λίμνη. Παρ’ όλ’ αυτά εντυπωσιάζει τους επισκέπτες. Στο κέντρο της υπάρχει ένα μικρό ‘νησάκι’ με δέντρα επάνω. Τα κύρια πουλιά που φιλοξενεί είναι οι πάπιες και οι χήνες.

twimg.com

Για ένα ευχάριστο και ήσυχο απόγευμα μπορείτε να επισκεφτείτε τις πιο πάνω λίμνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κατά την επίσκεψη σου στους χώρους αυτούς πρέπει να σέβεσαι και τα είδη που υπάρχουν εκεί αλλά και το χώρο τους. Εσύ μπορεί να περάσεις 1 ώρα εκεί όμως για εκείνα είναι το σπίτι τους. Κράτησε τον καθαρό, όπως κρατάς και το σπίτι σου καθαρό.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    5 λίμνες που πρέπει να επισκεφτείς οπωσδήποτε στην Κύπρο!