Loading

5 λάθη που κάνουμε πριν κοιμηθούμε και δεν έχουμε καλό ύπνο.

svg9 Δεκεμβρίου, 2021HealthybeezΦΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Ο ύπνος είναι μια πολύ βασική συνήθεια όχι μόνο του ανθρώπου αλλά και γενικά όλων τον ζώντων οργανισμών του πλανήτη μας. Για κάποιους ίσως και η πιο βασική. Αν ένας άνθρωπος δεν κοιμηθεί για κάποιες μέρες μπορεί να καταλήξει ακόμα και στον θάνατο αλλά ας μην τον φτάσουμε στα άκρα. Όπως και να έχει ο ύπνος είναι μια σημαντική διεργασία του οργανισμού μας η οποία είναι καίρια και για πολλές άλλες. Είναι σαν μια αλυσίδα που αν ένας κρίκος σπάσει τότε η αλυσίδα σταματά αυτόματα να λειτουργεί. Γι’ αυτό σας παρουσιάζω 5 συνήθειες που πρέπει να αποφεύγετε πριν κοιμηθείτε.

1.Μην τρώτε αργά το απόγευμα.

Ας πούμε ότι κοιμάστε μια συγκεκριμένη ώρα. Τότε θα πρέπει να έχετε ήδη φάει 3 ώρες πριν από αυτή. Γιατί; Όταν κοιμόμαστε o οργανισμός μας πέφτει σε μια κατάσταση χαμηλών ενεργειακών παροχών και εξηγώ: Η καρδιά μας χτυπά πιο αργά με αποτέλεσμα αίμα να φτάνει με πιο αργό ρυθμό στα διάφορα όργανα. Όταν το πεπτικό μας σύστημα είναι γεμάτο και δεν του παρέχετε το αναγκαίο αίμα δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά. Έτσι καταλήγουμε να έχουμε δυσπεψία και να μην μπορούμε να κοιμηθούμε. Συμπέρασμα; Το στόμα κλείνει 3 ώρες πριν τον ύπνο.

2. Ο καφές είναι για το πρωί

Όλοι σχεδόν ξέρουμε την λειτουργία της καφεΐνης στον οργανισμό μας. Και αν δεν την ξέρουμε την νιώθουμε. Η καφεΐνη λοιπόν διεγείρει το νευρικό μας σύστημα. Βοηθά στην συγκέντρωση και την αύξηση της ενέργειας που νιώθουμε πράγματα ωστόσο που είναι αντίθετα με τον ύπνο. Για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε ήρεμα το βράδυ πρέπει να βρισκόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας. Όταν το νευρικό μας σύστημα και γενικότερα ο οργανισμός μας βρίσκετε σε αυξημένη ενεργειακή κατάσταση δεν μπορεί να ηρεμήσει και ταυτόχρονα να κοιμηθεί. Και κάπου εδώ καταλήγουμε στο επόμενο θέμα.

https://img.webmd.com/dtmcms/live/webmd/consumer_assets/site_images/articles/health_tools/what_happens_when_you_sleep_slideshow/493ss_thinkstock_rf_man_sleeping_with_pet.jpg

webmd.com

3. Τα απογεύματα είναι για να χαλαρώνουμε.

Όταν λοιπόν βρίσκεται λίγη ώρα για τον εαυτό σας να κάνετε πράγματα που αγαπάτε. Πράγματα που θα σας αποφορτίζουν από την πίεση και τις σκέψεις της καθημερινότητας και θα σας ηρεμούν είτε αυτό είναι ένα χαλαρό, και το τονίζω χαλαρό ποτό με φίλους είτε να δείτε μια ταινία και να διαβάσετε ένα βιβλίο. Όντας πιο ήρεμοι λοιπόν θα κοιμηθείτε και καλύτερα.

4. ΜΗΝ ΚΟΙΜΑΣAI ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ.

Σταμάτα επιτέλους. Αφού το ξέρουμε όλοι ότι το βράδυ θα καταλήξεις να κάνεις στροφές στο κρεβάτι και να λες μα γιατί δεν κοιμάμαι ή και να κοιμηθείς θα ξυπνήσεις το άλλο πρωί και θα νιώθεις κομμάτια. Σταμάτα λοιπόν. Προσπαθήστε να έχετε ένα φυσιολογικό ωράριο ύπνου το βράδυ και να αποφεύγετε να κοιμάστε τα απογεύματα. Έτσι και ο ύπνος σας το βράδυ θα είναι καλύτερος.

5. Να αθλείστε την σωστή ώρα.

Η άθληση βοηθάει πολύ στην ψυχολογία μας και μαζί στον ύπνο. Όταν όμως αθλούμαστε αργά παράγουμε κάποιες ορμόνες η οποίες μας κάνουν πιο ενεργούς. Κάτι παρόμοιο ας πούμε με την καφεΐνη. Έτσι είτε η ποιότητα του ύπνου μας δεν είναι πραγματικά καλή είτε δεν μπορούμε να κοιμηθούμε καθόλου. Άρα αθλούμαστε αλλά πάντα στις σωστές ώρες .

helpguide.org


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: medium.com

ΦΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Είμαι ο Φώτης Κυριάκου, εργάζομαι στον τομέα της υγείας. Είμαι overthinker μέχρι αηδίας, τελειομανής, κάποιοι με λένε και αστείο. Τον ελεύθερο μου χρόνο σκέφτομαι και αναλύω διάφορες φιλοσοφικές σαχλαμάρες. Κάποτε τις γράφω και κάτω.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    5 λάθη που κάνουμε πριν κοιμηθούμε και δεν έχουμε καλό ύπνο.