Loading

5 Κύπριοι που διαπρέπουν στο εξωτερικό!

svg22 Φεβρουαρίου, 2020ShowbeezBee freeΘΕΟΔΩΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Είναι γεγονός ότι πολλοί συμπατριώτες μας έκτισαν την καριέρα τους στο εξωτερικό. Άρπαξαν τις ευκαιρίες που είχαν, ρίσκαραν και έτσι πέτυχαν. Επέλεξα λοιπόν μερικούς και σας τους παρουσιάζω!

1.Άλεξ Μιχαηλίδης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο. Έφυγε στα 18 του για σπουδές και από τότε ζει στο εξωτερικό. Σπούδασε αγγλική φιλολογία και μελέτησε ψυχοθεραπεία, όμως δεν τελείωσε τις σπουδές του αφού έγραφε παράλληλα σενάρια! Από μικρός είχε αδυναμία στην Agatha Christie. Έγραψε 3 κινηματογραφικές ταινίες, όμως ήθελε να γράψει κάτι για το οποίο θα ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος, και αυτό έκανε! Το πρώτο του αστυνομικό θρίλερ «Η σιωπηλή ασθενής» είναι νούμερο ένα Best Seller στην λίστα των New York Times! Έγραψε το βιβλίο αυτό, εμπνευσμένος από την «Άλκηστις» του Ευριπίδη. Το γεγονός ότι παραμένει σιωπηλή μέχρι το τέλος και η άρνηση της να μιλήσει ήταν αυτό που τον «στοίχειωσε» Η προσπάθεια του να ανανεώσει την ιστορία αυτή ήταν η αφορμή για να γράψει το βιβλίο αυτό! Η επιτυχία του όμως δεν τελειώνει εδώ, καθώς οι παραγωγοί που στο παρελθόν τον είχαν απορρίψει, άρχισαν να του τηλεφωνούν για να τον πείσουν να υπογράψει μαζί τους. Η εταιρία του Μπραντ Πιτ, Plan B όμως είναι αυτή που ξεκίνησε την παραγωγή της ταινίας που θα βασιστεί στο βιβλίο του Άλεξ και το σενάριο θα το γράψει ο ίδιος!

2. Γιώτης Κατσαμπάς

Έχει καταγωγή από την Λευκωσία και τα τελευταία 20 χρόνια ζει στο εξωτερικό. Σπούδασε στη Φλόριντα Computer Animation στο Ringling College of Art and Design. Ήταν Προϊστάμενος Προετοιμασίας Αγωγού στην Sony Pictures Imageworks όπου και δημιούργησε το πρόγραμμα FLIX που χρησιμοποιείται από πολλά στούντιο σήμερα! Παρακολούθησε τμήματα CG στο NewKat Studios για πολλαπλά έργα και τα ίδρυσε το 2001. Το 2009 βραβεύτηκε ως «Άνθρωπος της χρονιάς» στην Κύπρο στην κατηγορία των τεχνών. Το 2013 πήρε το βραβείο από την Hollywood Post Alliance Engineering Excellence για το FLIX. Καταξιώθηκε επίσης για την ψηφιακή επεξεργασία από την ερμηνεία αληθινών ηθοποιών! Συμμετείχε στις ταινίες «Hotel Transylvania», «Cloudy With a Chance of Meatballs 2», «Arthur Christmas», «Smurfs», «Spirit», «The Road to El Dorado» και επίβλεψε το computer graphics στις ταινίες «Minority Report», «Mickey’s Clubhouse», «Winnie the Pooh» και «Φινέας και Φερμπ». Τελευταίο και σπουδαιότερο είναι ότι στην 91η τελετή των Όσκαρ ήταν ανάμεσα στις υποψηφιότητες ως Head of pre production technology στην ταινία «Spider-Man: Into the Spider-Verse» και πήρε το βραβείο Όσκαρ για την καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων!

3. Δρ. Γιώργος Βασιλείου

Είναι Ιδρυτικός στέλεχος στο Κέντρο Μελέτης Αιματολογικών Κακοηθειών, διευθυντής του Αιματολογικού Τμήματος στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του  Cambridge και ερευνητής στο ινστιτούτο Sanger. Από το 1997 εκπαιδεύεται στην λευχαιμία και τα τελευταία χρόνια κυρίως στην Οξεία Μυελογενή Λευχαιμία. Ως επιστήμονας έχει διπλή ιδιότητα και ως γιατρός αλλά και ως ερευνητής. Ανακάλυψε μαζί με άλλους, 500 γονίδια επιβίωσης των καρκινικών κυττάρων και μέσα από έρευνες εντόπισαν πάνω από 200 για τα οποία μπορούν να σχεδιαστούν φάρμακα. Λόγω του ότι ο καρκίνος είναι μια μετάλλαξη του DNA, η θεραπεία χρόνο με τον χρόνο θα πρέπει να αλλάζει. Το θετικό όμως είναι ότι βρήκαν την βάση για την αναζήτηση φαρμάκων και θα δώσουν ελπίδα σε πολλούς ανθρώπους. Ο ίδιος αναφέρει ότι αισθάνεται ενθουσιασμένος για τις προοπτικές που ανοίχτηκαν και για το μέλλον! Δεν επαναπαύονται ως επιστήμονες, αλλά παίρνουν θάρρος και δύναμη για να δουλέψουν πιο σκληρά!

4. Δάφνη Χριστοφόρου

Μεγάλωσε στην Κύπρο αλλά έφυγε στο Λονδίνο για σπουδές. Αποφοίτησε από το Royal College of Art και κέρδισε το βραβείο V&A Student Illustrator of the Year 2015! Το βραβείο αυτό ήταν το σήμα  που της έδωσε αυτοπεποίθηση για να καταφέρει όλα αυτά μέχρι σήμερα! Κέρδισε επίσης και δύο Adobe Achievement Awards. Είναι εικονογράφος και η έμπνευση της προέρχεται από την αρχαία παραδοσιακή τέχνη στην Ινδία. Τα έργα της είναι γεμάτα εικόνες, με μια απλότητα συνδυασμένη με φιλοσοφικά νοήματα στον σύγχρονο κόσμο! Έχει συνεργαστεί με την Telegraph, με το γερμανικό περιοδικό Focus Spezial κ.α. Πλέον βρίσκεται στην Κύπρο όπου έχει και το στούντιο της και θέλει να εργαστεί πάνω σε νέα υλικά μιας και το χαρτί την έχει κουράσει λίγο. Φτιάχνει κεραμικά έργα και σχέδια που τυπώνονται σε υφάσματα! Είναι γεγονός ότι η τέχνη δεν έχει όρια.. Θέλει μόνο δουλειά και φαντασία!

5. Άντρια Ζαφειράκου

Η Ελληνοκύπρια δασκάλα το 2018 τιμήθηκε από το ίδρυμα Varkey Foundation, ως η Καλύτερη Δασκάλα του Κόσμου και βραβεύτηκε στο Ντουμπάι. Διδάσκει βορειοδυτικά του Λονδίνου σε μια υποβαθμισμένη, φτωχή  και επικίνδυνη περιοχή. Διάλεξε το σχολείο του Μπρεντ γιατί αγαπούσε πάντα την πολυπολιτισμικότητα. Οι μαθητές τις είναι από 11 έως 18 ετών και πολλοί όταν πάνε στο σχολείο δεν ξέρουν αγγλικά. Η ίδια για να κάνει τους μαθητές και τους γονείς να νιώσουν άνετα και ασφαλείς, έμαθε 35 γλώσσες για να μιλάει μαζί τους. Οι μαθητές της είναι από φτωχές οικογένειες και κάνει τα πάντα για να πάρουν τα σωστά εφόδια ώστε να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους στο μέλλον. «Όλοι αξίζουν μια ευκαιρία και όλοι μπορούν να τα καταφέρουν σε κάτι».

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    5 Κύπριοι που διαπρέπουν στο εξωτερικό!