Loading

5 Κυπριακές συνήθειες στα ταξίδια που καλό είναι να αποφεύγονται

1.Μεγάλες ουρές και αναμονή

Οι Κυπραίοι (και ειδικά εμείς που μένουμε σε χωριά), είμαστε συνηθισμένοι να πηγαίνουμε κάπου, είτε σε ένα μαγαζί είτε σε μια υπηρεσία και να τελειώνουμε τη δουλειά μας ή να καθόμαστε σε τραπεζάκι χωρίς να περιμένουμε και πολύ στην ουρά. Έλα που όμως στις μεγαλύτερες πόλεις και κυρίως στα δημοφιλή μέρη αυτών, που οι πλείστοι τουρίστες σίγουρα θα επισκεφτούν, επικρατεί σε κάθε στιγμή της μέρας ένας «πανικός». Ο Κυπραίος με το που βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση ξεκινά αμέσως να ποφυσά, να χάννει την υπομονή του και να σκέφτεται 1000+1 τρόπους για να περάσει μπροστά στην ουρά. Όχι φίλε μου όμως δεν είσαι στο χωριό σου που ξέρεις κάποιον και θα σε «κανονίσει». Θα περιμένεις στην ουρά και εσύ, όπως όλοι άλλωστε.

2. Φαγητό για 100 άτομα

Δεν ξέρω αν γι’ αυτό οφείλεται η νοοτροπία των Κύπριων ή το ότι είμαστε «λήξιες». Έχουμε την τάση να παραγγέλνουμε φαγητό σε πολύ μεγάλες ποσότητες, το οποίο συνήθως καταλήγει στα σκουπίδια. Για παράδειγμα, θα δεις τον Ευρωπαίο από τη μία, όταν πάει για ένα καφεδάκι με την σύντροφό του να παραγγέλνουν τους καφέδες τους και ένα γλυκάκι για τη μέση, και θα δεις τον Κυπραίο από την άλλη να παραγγέλνει ένα γλυκάκι για τον καθένα και ένα για τη μέση. Σπάνια θα δεις και τα τρία πιάτα να αδειάζουν. Και αν αυτό ισχύει για τα γλυκά, μπορείς να φανταστείς τι γίνεται με το φαγητό. Τελικά είμαστε σπάταλοι σε όλους τους τομείς, πως να το κάνουμε;

3. Εγώ κάνω ότι θέλω!

Αυτό ισχύει σε πολλές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, όσο αφορά στην τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Εμείς οι Κυπραίοι έχουμε την τάση να έχουμε τους δικούς μας νόμους όσον αφορά την ασφάλεια στον δρόμο. Το κόκκινο φανάρι για εμάς σημαίνει «Κοίτα αν έρχεται κάποιος και αν όχι πέρνα!». Στις υπόλοιπες όμως χώρες τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, και αν προσπαθήσεις να περάσεις, ίσως σε χτυπήσει ένα τρένο ή ένα τραμ από εκεί που δεν το περιμένεις, ή και αν καταφέρεις να περάσεις σώος θα έχεις σίγουρα προσελκύσει τα όλο περιέργεια βλέμματα των Ευρωπαίων. Είμαστε γενικά συνηθισμένοι να μην πολυ-τηράμε τους νόμους και να κάνουμε πάντα το δικό μας. Και αν δεν γίνεται κιόλας αυτό που θέλουμε, διαμαρτυρόμαστε και φωνάζουμε σαν να μην υπάρχει αύριο!

4. Σιγά σιγά

Έχουμε την τάση να είμαστε λίγο – πολύ – υπερβολικά πολύ – χαλαροί. Οι ρυθμοί όμως στις Ευρωπαϊκές πόλεις είναι πολύ γρήγοροι και όταν λένε να είσαι στις 4:00 κάπου δεν εννοούν από τις 4:00 μέχρι τις 4:20 αλλά από τις 3:50 μέχρι τις 3:59. Αλλιώς, κακό του κεφαλιού σου. Εμείς είμαστε με την εντύπωση ότι και να αργήσουμε λίγο δεν έγινε και τίποτα, ή αν αργήσουμε λίγο να φτάσουμε στη στάση του λεωφορείου θα «νέψουμε» του οδηγού και θα μας αφήσει να μπούμε. Αγαπητοί Κυπραίοι, από εκείνο το πλευρό να κοιμάστε. Σε όλες σχεδόν τις χώρες – πλην της Κύπρου of course – οι άνθρωποι ξέρουν πολύ καλά τη σημασία της λέξης «συνέπεια».

5. Κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους

Αυτό νομίζω ότι πλέον μόνο στην Κύπρο και την Ελλάδα ισχύει, τι και αν υπάρχουν νόμοι; Στο εξωτερικό είναι πολύ αυστηροί με το συγκεκριμένο ζήτημα. Όχι μόνο μην σου περάσει καν από το μυαλό το να καπνίσεις σε εσωτερικό χώρο, μιας και οι συνέπειες θα είναι μεγάλες, αλλά υπάρχουν και χώρες στις οποίες το κάπνισμα δεν επιτρέπεται ούτε καν σε όλους τους εξωτερικούς χώρους. Γι’ αυτό φίλε καπνιστή μη βιαστείς να ανάψεις το τσιγάρο σου πριν βεβαιωθείς ότι βρίσκεσαι σε χώρο που επιτρέπεται. Κάτι που θα ήταν καλό να υιοθετήσεις και επιστρέφοντας στην Κύπρο.  

Βέβαια, για να μην τα ισοπεδώνουμε κι όλα, υπάρχει και μερίδα εκ των Κυπρίων που είναι σωστή σε όλα της. Σε αυτή, ένα μεγάλο εύγε από εμένα! <3

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    5 Κυπριακές συνήθειες στα ταξίδια που καλό είναι να αποφεύγονται