Loading

5 φωτογραφίες που σημάδεψαν την Ιατρική.

svg28 Σεπτεμβρίου, 2021SciencebeezΛΟΥΚΑΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ

Ο κόσμος της Ιατρικής έχει συγκλονίσει το παγκόσμιο με τις ικανότητες του, είτε πρόκειται για επαναστατικές θεραπευτικές μεθόδους, είτε για ανακαλύψεις φαρμακευτικών ουσιών. Κι επειδή μια εικόνα ισούται με 1000 λέξεις, πιο κάτω θα δείτε μερικά από τα σημαδιακά στιγμιότυπα που οδήγησαν τον κόσμο της Ιατρικής σε αυτό που είναι σήμερα.

Η πρώτη όψη της αναισθησιολογίας, 1855-1860

Η φωτογραφία αυτή, αν και τρομακτική, είναι μια ανάμνηση από τις πρώτες δοκιμές για ολική αναισθησία του ασθενή με την χρήση αιθέρων ως αναισθητικό μέσο, πριν την διεξαγωγή χειρουργικής θεραπείας.

Η πρώτη ακτινογραφία, Γερμανία, 1895

Κάτι το οποίο φαίνεται φυσιολογικό και πολύ βοηθητικό να κάνει κάποιος όταν χτυπήσει ή για κάποιο άλλο λόγο, είναι μια ακτινογραφία. Κι όμως, όταν ο εφευρέτης της μεθόδου αρνητικού κατοπτρισμού σκιών, Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν, έδειξε για πρώτη φορά την εικόνα με το χέρι της γυναίκας του σ’αυτήν, εκείνη αναφώνησε: «έχω δει το θάνατό μου». Πού να ήξερε ότι κάτι τέτοιο θα έδινε στον άντρα της το πρώτο Νόμπελ Φυσικής και μια θέση στα ιστορικά δεδομένα…

Η πρώτη μετάγγιση αίματος από μπουκάλι, Αγγλία, 1914

Εν καιρώ Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, οι επιστήμονες εφηύραν την μέθοδο μετάγγισης αίματος από μπουκάλι. Αυτό έγινε εφικτό χάρη στην επινόηση της κατάταξης ομάδων αίματος Α, Β και Ο. Από εκεί και πέρα, τα πάντα άλλαξαν στον κόσμο της Ιατρικής αφού εκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά, πλέον, σώζονται από αυτή την μέθοδο.

Ο πρώτος απινιδωτής, Η.Π.Α. , 1945

Ο Δρ. Κλοντ Μπεκ, ένας λαμπρός καρδιοχειρουργός, εφηύρε αυτό το μηχάνημα το οποίο έχει ως κύριο στόχο να μας ανανήψει, δηλαδή να μας σώσει, σε περίπτωση που η καρδιά μας σταματήσει να κτυπά. Ο Δρ. Μπεκ υπήρξε προτεινόμενος για Νόμπελ Ιατρικής. Πλέον η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται ως συνηθισμένο μέσο για την καθημερινή μάχη με τα επείγοντα περιστατικά.

Ιατρική κλινική διάλεξη με φοιτητές Ιατρικής, Κολλέγιο, Σικάγο, 1900

Ένα από τα βασικότερα θέματα στον κόσμο της Ιατρικής είναι η εκπαίδευση του προσωπικού. Κι αυτό φαίνεται να απασχολεί τους επιστήμονες από πολύ νωρίς, καθώς δημιουργούν ειδικές αίθουσες για να μπορούν εν μέσω διαλέξεων να έχουν όσο καλύτερη οπτική εικόνα γίνεται προς τον ασθενή.

Με το πέρασμα των χρόνων, ο κόσμος της Ιατρικής έχει αποδείξει πως οι καινοτόμες ιδέες των επιστημόνων συνεχίζουν να ανεβάζουν τον πήχη και τις προσδοκίες των ασθενών πολύ ψηλά. Παρόλα αυτά, εάν δεν υπήρχαν όλες αυτές οι ιδέες, ποιος ξέρει που θα βρισκόμασταν ως σύνολο και ποια θα ήταν η γενική εικόνα υγείας της κοινωνίας μας… Έτσι την επόμενη φορά που λάβουμε κάποιο φάρμακο ή χρησιμοποιήσουμε κάποιο ιατρικό μηχάνημα, θα πρέπει να το κάνουμε με σεβασμό προς τον εφευρέτη και προς την μνήμη όλων όσων θυσιάστηκαν για όλα αυτά που εμείς θεωρούμε δεδομένα.

Πηγές και φωτογραφίες:

atchuup.com, ranker.com


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    5 φωτογραφίες που σημάδεψαν την Ιατρική.