Loading

5 χώρες που κινδυνεύουν από φυσικές καταστροφές

svg1 Δεκεμβρίου, 2020TravelbeezΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΡΑΧΙΜΗ

Πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια ακούμε για φυσικές καταστροφές που συμβαίνουν ανά τον κόσμο και δυστυχώς πολλές φορές αφήνουν πίσω τους μεγάλους αριθμούς νεκρών και ζημιές εκατομμυρίων. Η κυριότερη αιτία της αυξητικής τους τάσης, είναι η κλιματική αλλαγή. Η αλλαγή που εμείς οι άνθρωποι προκαλούμε με τις συνήθειες μας. Τι και αν οι επιστήμονες προειδοποιούν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επανειλημμένα. Εμείς ακάθεκτοι!  Εξακολουθούμε να καταστρέφουμε τον πλανήτη μας και να «προκαλούμε» ακόμα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα.

Μερικές χώρες λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, είναι περισσότερο επιρρεπής στα φαινόμενα αυτά. Χώρες που στην πλειοψηφία τους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, μη έχοντας έτσι τις κατάλληλες υποδομές  και πόρους ώστε οι κάτοικοι να προστατευτούν.

1.Ινδονησία

reader.gr

Η 26η Δεκεμβρίου 2004, φαινόταν σαν μία συνηθισμένη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα. Όλα αυτά μέχρι που ένας σεισμός 9,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή. Τότε ήταν που εκδηλώθηκε και το ισχυρότερο και πλέον καταστροφικό τσουνάμι στην ιστορία. Αφήνοντας πίσω του 250 000 περίπου νεκρούς και τεράστιες υλικές ζημιές. Η άθλια κατάσταση των σπιτιών και μη έγκαιρη προειδοποίηση για το επερχόμενο τσουνάμι είχε ως αποτέλεσμα τα τεράστια κύματα να αφήσουν «γυμνά» τα παράλια της χώρας από οποιοδήποτε σημάδι ζωής.

2. Ιαπωνία

copy24.com

Παρόμοιο σκηνικό διαδραματίστηκε και στην Ιαπωνία το 2011. Σεισμός με επίκεντρο την βορειοανατολική Ιαπωνία προκάλεσε τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το τσουνάμι έπληξε μέχρι και 20 χιλιόμετρα μέσα στο εσωτερικό της στεριάς παρασύροντας αυτοκίνητα, σπίτια και κτίρια. Και σαν να μην έφτανε αυτό, δύο μέρες αργότερα, ενεργοποιήθηκε μετά από 52 χρόνια το ηφαίστειο Σινμοεντάκε, που βρίσκεται στον νησί Κιούσου, αν και παραμένει αβέβαιο αν τα δύο αυτά γεγονότα συνδέονται μεταξύ τους.

3. Κίνα

athensvoice.gr

Η ασιατική χώρα έχει πληγεί ουκ ολίγες φορές από φυσικές καταστροφές. Τον τελευταίο αιώνα σε μεγαλύτερη συχνότητα αλλά και κατά τους προηγούμενους, η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με τεράστιες καταστροφές που στέρησαν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι πλημμύρες στην Κεντρική Κίνα το 1931 και η πλημμύρα του κίτρινου ποταμού το 1887, με τον αριθμό των νεκρών να κυμαίνεται μεταξύ 900.000-2.000.000. Εκτός από φονικές καταιγίδες, η χώρα της Ασίας έχει πολλές φορές βρεθεί αντιμέτωπη και με φονικούς σεισμούς.

4. Μπαγκλαντές

media.lawandorder.gr

Ο πιο φονικός κυκλώνας όλων των εποχών, ο κυκλώνας Bhola, χτύπησε το σημερινό Μπαγκλαντές στις 2 Νοεμβρίου 1970. Αν και ήταν τεράστιας ισχύος, ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών δεν σημειώθηκε από τον κυκλώνα, αλλά από τα επακόλουθα του. Υπολογίζεται πως περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εξαιτίας της φυσικής αυτής καταστροφής που έπληξε την χώρα.

5. Νέα Ζηλανδία

imgoa.lo

Η θέση της μακρινής αυτής χώρας, της προκαλεί αρκετά συχνά διάφορες φυσικά φαινόμενα, κυρίως σεισμούς. Βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου τέμνονται οι τεκτονικές πλάκες της Αυστραλίας και του Ειρηνικού, καταγράφοντας έτσι περίπου 15.000 σεισμικές δονήσεις τον χρόνο και ισχυρή ηφαιστειακή δραστηριότητα. Το 1953, εξαιτίας της δραστηριότητας ενός ηφαιστείου στο όρος Ρουαπέγιου, ποσότητα ξεραμένης λάβας έπεσε με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό τρένου που στοίχισε τη ζωή σε 151 ανθρώπους.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου:pbs.twimg.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    5 χώρες που κινδυνεύουν από φυσικές καταστροφές