Loading

5 αρχαιολογικοί χώροι στον κόσμο που αξίζει να επισκεφτείς

Είναι γεγονός πως ταξιδεύοντας, πολλά από αυτά που θα δεις και θα συναντήσεις θα σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον. Για μένα όμως, πέραν των σύγχρονων «τεχνολογικών επιτευγμάτων» τα οποία και βέβαια με εντυπωσιάζουν, ιδιαίτερα ελκυστικούς θεωρώ τους διάφορους αρχαιολογικούς χώρους. Μέρη που σου φανερώνουν πολλά για την εξέλιξη της ανθρωπότητας μέσα από το πέρασμα των αιώνων που σε γοητεύουν. Σήμερα έψαξα και βρήκα 5 αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο, που αξίζει να επισκεφτείς και να γνωρίσεις!

1. Ακρόπολη

Οι πλείστοι την έχουμε επισκεφτεί. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μέρη της «δικής» μας και πολυαγαπημένης Αθήνας, που στέκεται αγέρωχη και κρύβει ιστορία πολλών αιώνων πίσω της. Ένα τεράστιας ιστορικής αξίας μνημείο, που βρίσκεται στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας. Λίγα μπορεί να πει κανείς για το συγκεκριμένο μνημείο. Δεν νοείται ταξίδι στην Αθήνα χωρίς να το επισκεφτείς, όπως επίσης και το περίφημο μουσείο της Ακρόπολης που επίσης θα σε εντυπωσιάσει.

2. Πυραμίδες της Αιγύπτου

Μόνο αν τις επισκεφτείς από κοντά μπορείς να συλλάβεις το μέγεθός τους. Αποτελεί ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, και καθόλου τυχαία αν κανείς αναλογιστεί το πως μια κοινωνία της εποχής του χαλκού κατάφερε να κατασκευάσει ένα τέτοιου μεγέθους και αντοχής δημιούργημα που να στέκεται ακόμα θεόρατη και στις μέρες μας, όπως η Πυραμίδα της Γκίζας. Χτίστηκαν ως τάφοι για τους Φαραώ και τις γυναίκες τους, ενώ σήμερα αποτελούν ένα από τους κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους όχι μόνο της Αιγύπτου, αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

3. Μάτσου Πίτσου

Μακρινός προορισμός το Περού, που σίγουρα όμως αξίζει να επισκεφτείς για την ιστορία του. Εκεί θα συναντήσεις την αρχαία πόλη Μάτσου Πίτσου, η οποία αποτελεί το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του χαμένου πολιτισμού των Ίνκας. Μέχρι και σήμερα, ο λόγος ύπαρξης της πόλης, αλλά και καταστροφής της, παραμένει μυστήριο. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Περού και αποτελεί επίσης ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου. Σε υψόμετρο 2700 μέτρων, περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση, καθιστώντας το έτσι αρκετά δυσπρόσιτο.

4. Σινικό τείχος

Ψηφίστηκε ως ένα από τα 7 θαύματα του σύγχρονου κόσμου και αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά της Unesco. Κατασκευάστηκε για να προστατεύσει την Κίνα από τις επιδρομές των εχθρών της χώρας. Η κατασκευή του ξεκίνησε τον 7ο αιώνα π.Χ., αλλά τη σημερινή του μορφή πήρε κυρίως στα τέλη του 14ου έως 17ου αιώνα μ.Χ. Μπορεί σήμερα να μην λειτουργεί ως οχύρωση, αλλά δεν παύει να αποτελεί το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο δημιούργημα και σπουδαίο τουριστικό πόλο έλξης.

5. Πομπηία

Η ακμάζουσα Ρωμαϊκή πόλη σκεπάστηκε σε μια στιγμή με την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., με λάβα. Κοντά στη σημερινή Νάπολη, πρόκειται για ένα αρχαιολογικό χώρο με τραγική ιστορία. Μια πόλη που είχε ξεχαστεί, μέχρι και το 1592, που έγινε η πρώτη ανακάλυψη τμήματος της Πομπηίας τυχαία. Ανακαλύφθηκε έτσι μια «ζωντανή» Ρωμαϊκή πόλη! Τα σπίτια, οι ναοί, η αγορά, οι τοιχογραφίες, διασώθηκαν παρά την φθορά του χρόνου. Όσα ανακάλυψαν οι ανασκαφές αποτελούν ένα πραγματικό θησαυρό τέχνης.

Εσείς ποια απ’ αυτά έχετε επισκεφθεί και ποια θέλετε να δείτε;

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    5 αρχαιολογικοί χώροι στον κόσμο που αξίζει να επισκεφτείς