Loading

5 άνθρωποι που ρίσκαραν/αφιέρωσαν τη ζωή τους για την επιστήμη και την εξέλιξη!

svg26 Οκτωβρίου, 2021SciencebeezΣΤΑΛΩ ΛΙΛΗ

Άνθρωποι ρηξικέλευθοι, που μπροστά από την εποχή τους με ιδέες που ίσως φόβιζαν τον καθωσπρεπισμό της εποχής, με ιδέες και έρευνες που έθεταν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, που όμως δεν δίστασαν να τα δώσουν όλα για να δώσουν στην ανθρωπότητα το έναυσμα να εξελιχθεί.

1.Υπατία 4ος αιώνας π.Χ.

wikimedia.org

Φιλόσοφος και μαθηματικός που γεννήθηκε τον 4ο αιώνα, στην Αλεξάνδρεια. Τελειοποίησε τον αστρολάβο, όργανο για την παρατήρηση ουράνιων σωμάτων. Η επιστημονική δουλειά της θεωρήθηκε παγανιστική και δεν αναγνωρίστηκε την τότε εποχή. Για τις ιδέες της αυτές, λυντσαρίστηκε και πέθανε.

2.Γαλιλαίος Γαλιλέι 1564-1642

pagenews.gr

Φυσικομαθηματικός από την Ιταλία που χαρακτηρίστηκε ως «τον πατέρα της σύγχρονης επιστήμης».

Οι παρατηρήσεις του και οι έρευνές του που επαλήθευαν το Kοπερνίκιο δόγμα (του ότι ο Ήλιος στέκει ακίνητος, έχοντας την Γη να περιστρέφεται γύρω του εκτελώντας διπλή κίνηση), δημιούργησαν αναταραχή και αντίδραση από ακαδημαϊκούς, αλλά και εκκλησιαστικούς κύκλους, που τον κατηγόρησαν ως αιρετικό. Ο Γαλιλαίος, ωστόσο, δεν δίστασε να διοργανώσει δημόσιες επιδείξεις για να αποδείξει την εγκυρότητα των πειραμάτων του.

Ο Γαλιλαίος εν τέλη, βρέθηκε αντιμέτωπος με το δικαστήριο της Ιεράς Εξέτασης με την πρόφαση ότι ήταν αιρετικός, γιατί η θεωρία του για την περιστροφή της γης ήταν αντίθετη με την Αγία Γραφή. Ο Γαλιλαίος, αναγκάσθηκε να ανακαλέσει και αρνηθεί τη διδασκαλία του αλλά μόλις είδε ότι γλύτωσε από το θάνατο λέγεται ότι ψιθύρισε «και όμως κινείται» (αναφερόμενος στην θεωρία του για την κίνηση της γης). Παρόλο που ο Γαλιλαίος απέφυγε το θάνατο, καταδικάστηκε σε φυλάκιση.

Εξ αιτίας του έργου του αποδείχτηκε η θεωρία ότι η γη περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της και άλλον ένα πλανήτη, τον καιρό που ακόμα ο κόσμος πίστευε στην «επίπεδη γη»

3.Louis Pasteur 1822-1895

https://www.menofstyle.gr/wp-content/uploads/2019/02/11-%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%86%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BE%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%9A%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF-7.jpg

menofstyle.gr

Γάλλος Louis Pasteur ήταν χημικός και μικροβιολόγος που αφοσίωσε τη ζωή του στην επιστήμη και το έργο του βοήθησε την ιατρική.

Το έργο του Pasteur περιλαμβάνει τη μελέτη ζύμωσης σε τρόφιμα από μικρόβια, την παστερίωση του γάλακτος (διαδικασία κάτω από την οποία σε ορισμένες συνθήκες εξοντώνονται τα μικρόβια) και -την πολύ σημαντική- δημιουργία εμβολίου για τη λύσσα και τον άνθρακα.

Ό Pasteur θεωρείται ένας από τους επιστήμονες που συνέβαλαν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.

4.Μαρί Κιουρί 1867-1934

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7e/Marie_Curie_c1920.jpg/300px-Marie_Curie_c1920.jpg

wikimedia.org

Η Marie Curie Φυσικός και Χημικός από τη Βαρσοβία. Τιμήθηκε με 2 βραβεία Νόμπελ. Εδράστηκε κυρίως στη μελέτη της ραδιενέργειας, όπου ανακάλυψε τεχνικές απομόνωσης ενός ισοτόπου και δύο στοιχείων, το ράδιο και το πολώνιο. Λόγω της συνεχούς έκθεσής της στο ράδιο και με άγνοια στις επιπτώσεις του, η Marie Curie έπασχε από λευχαιμία, ασθένεια από την οποία και υπέκυψε. Υπήρξε η πιο φημισμένη γυναίκα επιστήμων της εποχής της, γνωστή επίσης ως Μαντάμ Κιουρί.

5.Albert Einstein 1879-1955

 

kathimerini.gr

Γεννημένος στη Γερμανία το 1879 ο Άλμπερτ Αϊνστάιν θεωρείται ίσως ο μεγαλύτερος επιστήμονας που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα.

Χαρακτηρίστηκε ως «Άνθρωπος του Αιώνα» και το έργο του στη φυσική κυρίως με τη θεμελίωση της θεωρίας της σχετικότητας, χαρακτηρίζεται από τα πιο σημαντικά και πάνω σε αυτό βασίζονται σχεδόν όλα τα αξιώματα στη σύγχρονη φυσική.

Αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην επιστήμη και βραβεύθηκε με Νόμπελ για την εργασία του στη θεωρητική φυσική και για την ανακάλυψη του φωτοηλεκτρικού φαινομένου.

Θεωρούμε τα πάντα γύρω μας τόσο δεδομένα που δεν μπορούμε να διανοηθούμε καν ότι η αντίληψή τους ίσως ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτή. Κάθε επιστήμονας είτε μικρός είτε μεγάλος αξίζει να αναγνωριστεί μόνο και μόνο για την προσπάθεια που κάνει να εξελίξει και να βελτιώσει τον κόσμο.

Πηγές:
neolaia.gr, sansimera.gr, Wikipedia.org, menofstyle.gr


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

ΣΤΑΛΩ ΛΙΛΗ

Περίεργη, Ελεύθερη, Ρομαντική, Γλωσσού, έτοιμη να -διανύσει αν χρειαστεί- όλο τον κόσμο για να δει, να νιώσει, να πάθει, να μάθει.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    5 άνθρωποι που ρίσκαραν/αφιέρωσαν τη ζωή τους για την επιστήμη και την εξέλιξη!