Loading

5 “ανεκτίμητα” διαμάντια του Βερολίνου

Αγαπημένοι μου travelbeez,

Θεωρώ πως τα μουσεία είναι τα “ανεκτίμητα” διαμάντια μιας χώρας, αφού κρύβουν εντυπωσιακά αγάλματα και άλλα εκθέματα, τα οποία είναι ανεκτίμητης αξίας. Επίσης πιστεύω πως ο οποιοσδήποτε θα τα βρει ενδιαφέρον και δεν χρειάζεται κάποιος να είναι λάτρης της ιστορίας για να τα επισκεφτεί. Γι’ αυτό το λόγο συνιστώ όταν επισκεφτόμαστε μια χώρα το πρόγραμμα μας να περιλαμβάνει και επίσκεψη σε ένα τουλάχιστον μουσείο.

Η επίσκεψη στο μουσείο μπορεί να διαρκέσει από μισή ώρα μέχρι αρκετές ώρες αναλόγως του μουσείου (π.χ. στο Λούβρο μισή ώρα δεν αρκεί ούτε για να περπατήσετε από την μια άκρη στην άλλη) αλλά θεωρώ ότι μια ώρα είναι αρκετή για να δούμε τα πιο ενδιαφέρον εκθέματά του. 

Σήμερα θα δούμε μαζί τα 5 μουσεία που ξεχώρισα από την επίσκεψη μου στο Βερολίνο (εννοείται θα ακολουθήσει κανονική ξενάγηση σε επόμενο άρθρο). Αξίζει να επισημάνω ότι τα πρώτα 4 μουσεία της λίστας μου βρίσκονται πάνω σε ένα νησί στον ποταμό Σπρέε, γνωστό ως και το νησί των Μουσείων (Museumsinsel).

Tip 1: Είναι πολύ εύκολο να πάτε στην περιοχή αυτή με τα hop on hop off λεωφορεία (η στάση είναι η Berliner Dom/Museumsinsel).

Tip 2: Τα μουσεία στο Museumsinsel ανοίγουν η ώρα 10 και κλείνουν η ώρα 6 (εκτός από Πέμπτη που κλείνουν η ώρα 8) και κάποια είναι κλειστά την Δευτέρα.

Tip 3: Όταν επισκεφτείτε το Βερολίνο ρωτήστε για την Berlin Welcome Card. Απ΄ ότι είδα κάποιο από τα σχέδια περιλαμβάνει τα hop on hop off λεωφορεία, είσοδο στα μουσεία και αρκετές εκπτώσεις άρα μπορεί και να συμφέρει να την αγοράσετε.

1. Pergamonmuseum

Στην είσοδο του μουσείου υπάρχει το εντυπωσιακό Pergamon Altar το οποίο έχει διάφορα εκθέματα τα οποία βρίσκονταν στην αρχαία πόλη της Περγάμου στη Μικρά Ασία. Στη μεγάλη αυτή αίθουσα θα δείτε τον βωμό του Δία καθώς και διάφορα γλυπτά στους τοίχους που αναπαραστούν τη μάχη των γιγάντων με τους θεούς του Ολύμπου. Σε διπλανές αίθουσες θα δείτε επίσης το τεράστιο άγαλμα της θεάς Αθηνάς και την εντυπωσιακή Πύλη της Αγοράς της Μιλήτου.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η τεράστια Πύλη της Βαβυλώνας που είναι αφιερωμένη στη θεά Ishtar. Στην πύλη αυτή κυριαρχεί το μπλε χρώμα και είναι διακοσμημένη με διάφορα μυθικά ζώα.

Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα αγάλματα που έχουν ανθρώπινο κεφάλι και σώμα ζώου καθώς και άλλα πέτρινα αγάλματα που θα δείτε στο μουσείο.

Προτείνω, εαν διαλέξετε να δείτε μόνο ένα μουσείο στο Βερολίνο, να επισκεφτείτε το Pergamonmuseum, που θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μουσεία που έχω δει μέχρι σήμερα. Έχετε υπόψη σας όμως ότι το βόρειο τμήμα του μουσείου, που περιλαμβάνει το Pergamon Altar, είναι κλειστό δυστυχώς για ανακαίνιση μέχρι και το 2023.

2. Neues Museum

Το μουσείο αυτό είναι γνωστό για την συλλογή από αιγυπτιακά εκθέματα (σαρκοφάγοι, γλυπτά κτλ.) και ιδιαίτερα για την προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης, γνωστή για την ομορφιά της.

Στο μουσείο θα δείτε, μεταξύ άλλων, εκθέματα από την Λίθινη Εποχή, από την Τροία και από την Κύπρο!

3. Bode Museum

To κτήριο φαίνεται εντυπωσιακό τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Από μια έρευνα που έκανα το μουσείο είναι γνωστό για το μαρμάρινο γλυπτό της Pazzi Madonna του Donatello που κρατάει στα χέρια της τον Χριστό, για το άγαλμα της χορεύτριας του Antonio Canova και για το άγαλμα του Friedrich Wilhelm von Brandenburg που βρίσκεται μέσα σε μια εντυπωσιακή αίθουσα.

4. Altes Museum

Σε αυτό το νεοκλασσικό κτήριο θα βρείτε ελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα, θησαυροφυλάκιο με ακριβά κοσμήματα και συλλογή νομισμάτων. Από την έρευνα που έκανα μου τράβηξε την προσοχή η εντυπωσιακή ροτόντα (εμπνευσμένη από το Πάνθεον στη Ρώμη) στην οποία υπάρχουν αγάλματα θεών καθώς και το άγαλμα μιας αμαζόνας του August Kiss που βρίσκεται στην είσοδο του μουσείου.

5. Topography of Terror

Ένα διαφορετικό και ενδιαφέρον πιστεύω μουσείο αφού ήταν το αρχηγείο της Gestapo, της μυστικής αστυνομίας των Ναζί, όπου βασάνιζαν τους κρατούμενους για να τους δώσουν τις πληροφορίες που χρειάζονταν. Μέσω των φωτογραφιών και των εγγράφων που υπάρχουν σε αυτό το χώρο θα αντιληφθείτε τα εγκλήματα των Ναζί που διαπράχθηκαν εκεί. Απ΄ ότι  διάβασα εδώ εκτίθεται και ένα κομμάτι του τείχους του Βερολίνου.

Ελπίζω να σας «κέντρισα» το ενδιαφέρον και να επισκεφτείτε τουλάχιστο ένα από τα μουσεία που προτείνω. Εννοείται ότι υπάρχουν αρκετά μουσεία στο Βερολίνο που μπορεί να σας ενδιαφέρουν και ίσως να μην περιλαμβάνονται στις top εισηγήσεις μου. Μπορείτε να δείτε την λίστα όλων των μουσείων σε αυτή την ιστοσελίδα: https://www.berlin.de/en/museums/

Φιλιά travelbeez

xxx

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    5 “ανεκτίμητα” διαμάντια του Βερολίνου