Loading

4+1 φοβίες που σίγουρα δεν έχεις ξανακούσει!

svg15 Νοεμβρίου, 2022HealthybeezΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΝΤΗ

Ανά διαστήματα αναδύονται στην επιφάνεια διάφορες φοβίες, άλλωστε ευρέως γνωστές και εμπεριστατωμένες, άλλωστε με περίεργους ορισμούς και περιεχόμενο. Μάλιστα, μέχρι τώρα έχουν σημειωθεί πάνω από 400 φοβίες σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων μια μικρή μερίδα αφορά πρωτάκουστες ή ιδιαίτερες μορφές αποστροφής. Παρόλα αυτά, τα συμπτώματα είναι όντως υπαρκτά και ταλανίζουν σε μεγάλο βαθμό τους «πάσχοντες».

1.Τρυποφοβία -Trypophobia

dreamstime.com

Η Τρυποφοβία ορίζεται ως η κατάσταση φόβου ή το αίσθημα αηδίας που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος, στην θέα συστάδων μικρών οπών (τρυπών). Συγκεκριμένα, εμφανίζονται συμπτώματα κρίσης πανικού, ταχυπαλμίας, ναυτίας, ανατριχίλας, φαγούρας ή ακόμη και αίσθημα ύπαρξης οργανισμού να περπατά εντός του δέρματος. Τέτοιες δυσάρεστες αντιδράσεις αναμένεται να προκληθούν από οπτικά ερεθίσματα που περιλαμβάνουν σφουγγάρια, κοράλλια, σαπουνόφουσκες, κηρήθρες ή κυψέλες, θήκες σπόρων, φράουλες , συστοιχίες ματιών από τα έντομα κ.α.

2. Hippopotomonstrosesquippedaliophobia: Φόβος για μεγάλες λέξεις

tumblr.com

Η λέξη Hippopotomonstrosesquippedaliophobia είναι μια από τις μεγαλύτερες λέξεις που υπάρχουν στο λεξικό. Η ονομασία της δίνει μια ειρωνική νότα, εφόσον τα άτομα με την συγκεκριμένη φοβία βιώνουν έντονο αίσθημα τρόμου για μεγάλες λέξεις. Κατατάσσεται σε είδη κοινωνικής φοβίας και τα συμπτώματα αφορούν κυρίως άγχος και φόβο για να τις προφέρουν. Παράλληλα, μπορεί να παρουσιαστεί ένα μοτίβο αποφυγής διαβάσματος μπροστά σε κοινό, σε συνδυασμό με το αίσθημα ντροπής για πιθανό χλευασμό. Όλες αυτές οι ανησυχίες μπορούν να ανιχνευτούν μέσω εξωτερικών αντιδράσεων , όπως είναι ο ιδρώτας, οι ζαλάδες, οι τάσεις λιποθυμίας, η ξηροστομία και η δυσκολία αναπνοής.  

3.Coulrophobia: Ο φόβος για τους Κλόουν

maxmag.gr

Η φοβία για τους κλόουν μπορεί να θεωρείται περίεργη, αλλά μαστίζει περίπου 2.000.000 ανθρώπους ανά το παγκόσμιο. Η ψυχολογική ερμηνεία για διασαφήνιση του φαινομένου, εξηγεί ότι ο τρόμος προέρχεται από το έντονο μακιγιάζ, το οποίο κρύβει τις αληθινές εκφράσεις του προσώπου. Επομένως, η μόνιμη έκφραση χαράς φαντάζει τρομακτική στο ανθρώπινο μάτι, αφού η βασική διαίσθηση για επικοινωνία προέρχεται από τις εκφράσεις του προσώπου. Επίσης, η φοβία μπορεί να επέλθει έπειτα από τραυματικές σκηνές μέσω ταινιών , οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα την ψυχοσύνθεση του ατόμου.

4.Πλουτοφοβία (Φόβος για τα χρήματα)

parentology.com

Παρόλο, που για πολλούς ανθρώπους η απόκτηση πλούτου αποτελεί ιδεατό στόχο, υπάρχει μια μερίδα ατόμων που όχι μόνο τους τρομάζει αυτή η σκέψη, αλλά ζουν με τον τρόμο μήπως γίνουν πλούσιοι στο μέλλον. Μάλιστα, τα άτομα ενδέχεται να προβούν σε ενέργειες για να  σαμποτάρουν την καριέρα και να αποφύγουν το επιπλέον κέρδος. Ταυτόχρονα, η κατοχή πλούτου στα χέρια τους  συνδέεται με τον φόβο για πιθανή εμπειρία ληστείας.  

5.Megalophobia

121clicks.com

Η μεγαλοφοβία είναι ένας τύπος αγχώδους διαταραχής κατά την οποία ένα άτομο βιώνει έντονο φόβο για μεγάλα αντικείμενα. Συγκεκριμένα, τα άτομα έρχονται αντιμέτωπα με έντονο φόβο και στρες στην σκέψη ή κατά την αλληλεπίδραση τους με αντικείμενα μεγάλων διαστάσεων (πχ. κτήρια, ζώα, αγάλματα), με αποτέλεσμα την αποφυγή έκθεσης του εαυτού τους σε τέτοια ερεθίσματα. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα περισσότερα αντικείμενα που προκαλούν αισθήματα φόβου περιλαμβάνουν:  ψηλά κτίρια, αγάλματα μεγάλου μεγέθους και μνημεία. Επίσης,  μεγάλα φυσικά περιβάλλοντα (πχ. βουνά, ηφαίστεια, ωκεανοί) , μεγάλα μέσα μεταφοράς και ζώα αποτελούν σημαντικά σημεία πυροδότησης.

Παρόλα αυτά, τέτοιου είδους φοβίες μπορεί να δημιουργηθούν σχεδόν με οτιδήποτε μπορεί να σκεφτεί το ανθρώπινο μυαλό . Αυτό μπορεί να εξακριβωθεί άμεσα με μια απλή ερευνά στο διαδίκτυο, κατά την οποία θα εμφανιστούν άλλοι τόσοι παράξενοι ορισμοί , όπως είναι η Syngenesophobia , η Ablutophobia , η Aerophobia κ.α. Για αυτό ακριβώς τον λόγο υπάρχουν αρκετές διαφωνίες όσο αφορά την ένταξη τους στα συμπτωματολογικά εγχειρίδια ψυχικής υγείας.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: neolaia.gr

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΝΤΗ

Φοιτήτρια ψυχολογίας και αρθρογράφος στον ελεύθερο μου χρόνο. Συχνά συνδυάζω τις δυο αυτές ενασχολήσεις μου. Λατρεύω τα έξυπνα αστεία, τα γλυκά και τις σπαζοκεφαλιές. Ωστόσο, το βασικότερο χαρακτηριστικό μου γνώρισμα θα έλεγα είναι η δημιουργικότητα μου, την οποία ευελπιστώ να ανακαλύψετε μέσα από τα άρθρα μου…

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    4+1 φοβίες που σίγουρα δεν έχεις ξανακούσει!