Loading

3D Εκτυπωτές οργάνων: Τι είναι και η ηθική τους διάσταση.

Όλα τα έχουμε ακούσει, αλλά η ανακοίνωση για 3D Εκτυπωτές οργάνων, ήταν κάτι που δεν περιμέναμε. Και όταν λέμε οργάνων σίγουρα δεν εννοούμε της μουσικής. Εδώ μιλάμε για ανθρώπινα όργανα. Μα πώς, θα μου πεις τώρα; Αφού η τεχνολογία έχει φτάσει στο υπέρτατο, όλα να τα περιμένουμε. Πόσο μάλλον τεχνητά ανθρώπινα όργανα.

Κι μιας και αναφέρθηκα στην τεχνολογία, κατα την άποψη μου δεν είμαστε καθόλου μακριά από την στιγμή που ένας 3D εκτυπωτής θα επιδιορθώνει διαφόρων ειδών τραυματισμούς. Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την εκτύπωση 3D στην ιατρική και την οδοντιατρική για να δημιουργήσουν οδοντικά εμφυτεύματα, προσθετικά και μοντέλα για τους χειρουργούς για να εξασκηθούν πριν κάνουν κοψίματα σε έναν ασθενή. Αλλά πολλοί ερευνητές έχουν προχωρήσει σε άλλο επίπεδο απ’ την εκτύπωση με πλαστικά και μέταλλα. Μιλάμε για την εκτύπωση κυττάρων που στη συνέχεια θα σχηματίζουν ζωντανούς ανθρώπινους ιστούς.

b3d.gr

Δεν έχουν εκτυπωθεί πλήρως λειτουργικά μεταμοσχεύσιμα ανθρώπινα όργανα, αλλά οι επιστήμονες πλησιάζουν, κάνοντας κομμάτια ιστού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δοκιμάσουν φάρμακα και να σχεδιάσουν μεθόδους για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις της αναδημιουργίας της πολύπλοκης βιολογίας του σώματος.

Όσον αφορά τον τρόπο που θα γίνεται και όταν πρόκειται για την εκτύπωση κυττάρων για την παραγωγή αντιγράφων των τμημάτων και οργάνων του σώματος, υπάρχουν δύο τρόποι, οι οποίοι σχετίζονται με τον τρόπο που ένας κανονικός 3D εκτυπωτής λειτουργεί μόνο που όπως ανέφερα δεν θα χρησιμοποιούνται ούτε μέταλλα, αλλά ούτε και πλαστικά παρά μόνο ζωντανοί ανθρώπινοι ιστοί. Πέρα απ’ αυτό, η εργασία σε αυτό το περιβάλλον και η χρήση βιολογικών υλικών, έχει απαιτήσει τη συμβολή βιολόγων, μηχανικών, βιολόγων ανάπτυξης, επιστημόνων και άλλων.

rd.com

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες έχουν εκτυπώσει μίνι οργανοειδή και μικρορευστοποιητικά μοντέλα ιστών. Ορισμένα από αυτά τα μοντέλα χρησιμοποιούνται από φαρμακευτικές εταιρείες για τη δοκιμή φαρμάκων προτού προχωρήσουν σε μελέτες σε ζώα και τελικά σε κλινικές δοκιμές. Μία ομάδα, για παράδειγμα, έχει τυπώσει καρδιακά κύτταρα όπου τα τοποθέτησαν σε ένα microchip και τα έχουν συνδέσει με ένα βιοαντιδραστήρα, πριν τα χρησιμοποιήσουν, για να ελέγξουν την καρδιακή τοξικότητα ενός γνωστού καρκίνου φαρμάκου. Σκεφτείτε την διαδικασία που χρειάζεται ένα USB για τον υπολογιστή σας. Παρόμοια είναι η διαδικασία αυτού του chip. Η ομάδα έδειξε ότι ο ρυθμός κτύπων των κυττάρων μειώθηκε δραματικά μετά την έκθεση στο φάρμακο.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατασκευάσει όργανα που πραγματικά αναπαράγουν δομικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες των ανθρώπινων ιστών. «Υπάρχουν αρκετές εταιρείες που προσπαθούν να φτιάξουν όργανα όπως 3-D εκτυπωτικά αυτιά και οι ερευνητές έχουν ήδη αναφερθεί στη μεταμόσχευση τρισδιάστατων τυποποιημένων αυτιών σε παιδιά που είχαν γενετικές ανωμαλίες», σημειώνει ο Robby Bowles, ένας βιομηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα. Οι μεταμοσχεύσεις αυτιών είναι, όπως λέει, «το είδος της πρώτης απόδειξης της έννοιας της εκτύπωσης 3-D για την ιατρική».

assets.nydailynews.com

Το θέμα των 3D εκτυπωτών για ανθρώπινα όργανα, μου έχει πραγματικά κινήσει το ενδιαφέρον, αλλά με έχει προβληματίσει ταυτοχρόνως κυρίως για όσο αφορά την ηθική του διάσταση. Δεν είναι μόνο οι εκτυπωτές αλλά είναι πολλά νέα κατασκευάσματα που συνεχώς ανακαλύπτονται και ανεβάζουν την τεχνολογία επίπεδα ψηλά. Αυτό που με συναρπάζει περισσότερο είναι πως ο σύγχρονος άνθρωπος έχει καταφέρει από την αρχή της δημιουργίας του να φτάσει σε τόσο ψηλά επίπεδα νοητικού δείκτη, όπου μπορεί με διάφορα τεχνητά κατασκευάσματα να δώσει λύση σε πάρα πολλά προβλήματα που η προηγούμενη γενεά με δυσκολία αντιμετώπιζε. Αυτό που με προβληματίζει όμως είναι ότι ίσως με αυτά τα κατασκευάσματα ερχόμαστε ακόμα πιο κοντά στην εποχή όπου η μηχανή θα ελέγχει τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος την μηχανή. Μπορεί τώρα να το θεωρούμε παράλογο και υπερβολικό, όμως δεν είναι απίθανο. Και όταν έρθει αυτή η εποχή θα λησμονούμε λίγες δόσεις ζωής για να ξεφύγουμε απ’ αυτό που τώρα επιζητούμε.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: 3dprintingtoday.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    3D Εκτυπωτές οργάνων: Τι είναι και η ηθική τους διάσταση.