Loading

30 Ιουλίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων

Εμπορία ανθρώπων, γνωστή και ως trafficking…

Πιο γνωστό από το 2013 όπου κατοχυρώθηκε στις 30 Ιουλίου από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό να καταδικάζει αυτού του είδους απάνθρωπο έγκλημα.

Η εμπορία ανθρώπων είναι ένα είδος παράνομης  εξαναγκαστικής εργασίας αλλά και  σεξουαλικής δουλείας που αποσκοπεί σε τιτάνια ποσά εσόδων σε αυτούς που διαχειρίζονται τα κυκλώματα σάρκας. Σεξουαλική εκμετάλλευση, πορνεία, καταγώγια <<φυλακισμένων>> κυρίως  γυναικών για χρήση εξαναγκαστικού σεξουαλικού περιεχομένου, αφαίρεση οργάνων και ιστών του σώματος είναι μερικά από τα κομμάτια του παζλ του εμπορίου ανθρώπινης σάρκας. Σε κάποιες περιπτώσεις η σάρκα πωλείται πολλές φορές – για παράδειγμα στο κύκλωμα της πορνείας – ενώ σε άλλες περιπτώσεις η σάρκα γίνεται κομμάτια και θρύψαλα – όπως για παράδειγμα το εμπόριο οργάνων-.  Καρδία, νεφρό, συκώτι, πνεύμονες και γεννητικά όργανα αφαιρούνται χωρίς βέβαια τη συγκατάθεση του «ιδιοκτήτη» και πωλούνται στο μαύρο εμπόριο για πελώρια  ποσά χρημάτων. Τα θρυμματισμένα και κατακρεουργημένα σώματα των θυμάτων συνήθως καταλήγουν στάχτες για αποφυγή στοιχείων προς την αστυνομία ή πεταμένα σε μέρη απόκρυφα από την κοινωνία. Ανεξάρτητα θρησκείας και πολιτισμού, δεν γίνονται εξαιρέσεις. Ούτε ταφές, ούτε κηδείες γίνονται για τα θύματα από τους ιθύνοντες τέτοιων εγκλημάτων.

theasialive.com

Τα θύματα του trafficking είναι κυρίως ευάλωτοι πληθυσμοί. Για παράδειγμα, μια γυναίκα από φτωχή κοινότητα όπου τα εγκλήματα διάφορων ειδών φάση ναρκωτικών, πορνείας και τζόγου δυσχεραίνουν  την απουσία της  ασφάλειας στην περιοχή. Επίσης, άτομα που δέχονται ρατσιστικές επιθέσεις και δεν υπερασπίζονται δυστυχώς  από την κοινωνία (π.χ. οι έγχρωμοι, ανάπηροι, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι) είναι πολύ πιο πιθανόν να απαχθούν για εμπόριο ανθρώπινης σάρκας με το αποτρόπαιο σκεπτικό του ότι κανείς δεν θα ενδιαφερθεί ή θα νοιαστεί για αυτούς τους ανθρώπους. Μεγάλο κομμάτι συζήτησης θα ήταν οι μετανάστες, οι οποίοι είναι σαν δώρο για τους διακινητές και τους εμπόρους λόγω του ότι οι περισσότεροι εισέρχονται παράνομα σε άλλες χώρες χωρίς χαρτιά, άρα σε περίπτωση που απαχθούν, κανείς νόμιμα (αστυνομία, υπουργεία κ.α.) δεν θα το αντιληφθεί, άρα λιγότεροι μπελάδες για να πιαστούν τα κυκλώματα τους.

Οι λιγοστοί παλεύουν για να εξαλείψουν τα αποτρόπαια και οι πολλοί κατακρίνουν μόνο….

Πολλές περιπτώσεις κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό ακούγονται για εξαφανίσεις κυρίως γυναικών και μικρών κοριτσιών οι οποίες περνά ο καιρός χωρίς στοιχεία για τα ίχνη τους. Μεγάλες πιθανότητες ταλανίζουν την αστυνομία στον τομέα των εξαφανίσεων στο ότι ίσως να σχετίζονται με το trafficking. Τα παράνομα κυκλώματα της εμπορίας ανθρώπων είναι τόσο ισχυρά από διάφορους εγκληματίες αλλά και πολιτικά πρόσωπα οι οποίοι χρησιμοποιούν την πολιτική ως βιτρίνα και προστασία ούτως ώστε να διευκολύνουν τις διακινήσεις και την «ομαλή» λειτουργία των κυκλωμάτων τους. Ενώ τέτοιο έγκλημα λειτουργεί σε κοινή θέα μέσα από τα λογαριασμούς, ξέπλυμα χρημάτων και διακινήσεις που θεωρούνται νόμιμες ενώ τελικά δεν είναι, διευκολύνουν τα μεγάλα αφεντικά στην πιο εύκολη υλοποίηση των παρανομιών και των εγκλημάτων τους.  Δύσκολα διαρρέουν πληροφορίες έξω από αυτά, και αν γίνει κάτι αντίστοιχο, μαρτυρίες ανθρώπων που κατάφεραν να ξεφύγουν λένε ότι αυτόματα εκτελούνται αυτοί που διέρρευσαν πληροφορίες ή εκτέλεσαν κάποια διαταγή λάθος  των «μεγάλων καρχαριών».

Δυστυχώς δεν έχει χώρο  στο ταμπλό της εμπορίας ανθρώπων για την δικαιοσύνη.

Άτομα που απήχθησαν και ήταν θύματα του trafficking, μετά που κατάφεραν να σωθούν, έδειξαν τα τατουάζ – κωδικούς που αναγκαστικά τους τα έκαναν ενώ ήταν μέσα στα κυκλώματα.

theconversation.com, arcpublishing.com, napnappartners.org

Και όλα αυτά γιατί γίνονται;

Για τα λεφτά φυσικά. Για να ζουν κάποιοι πλούσιοι σαν βασιλιάδες εις βάρος σε καταδικασμένες ζωές άλλων ακόμα και στον θάνατο τους.  Μια τιμή για έναν άνθρωπο, για μια ζωή, που δεν έχει δικαίωμα καν να ζήσει ελεύθερα ή ακόμα χειρότερα να ζήσει γενικά. Το παράνομο επιφέρει πιο εύκολα τιτάνια ποσά εσόδων από τα νόμιμα.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: internetsafety101.org

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    30 Ιουλίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων