Loading

3 Βιβλία Ψυχολογίας που πρέπει να διαβάσεις

Στην κατηγορία των βιβλίων ψυχολογίας μπορούν να συμπεριληφθούν τα βιβλία που επεξηγούν την επιστήμη της ψυχολογίας και τις διάφορες παθήσεις αλλά και βιβλία αυτοβελτίωσης. Πιο κάτω θα βρεις κάποιες συστάσεις βιβλίων ψυχολογίας που μπορεί ο οποιοσδήποτε να διαβάσει.

Πώς λειτουργεί η Ψυχολογία

politeianet.gr

Πρωτότυπο βιβλίο: “How psychology works”

Το βιβλίο αυτό θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις την επιστήμη της ψυχολογίας χωρίς να χρειάζεσαι προηγούμενες γνώσεις στον τομέα τις ψυχολογίας για να κατανοήσεις το περιεχόμενό του. Περιέχει επίσης και έναν πλήρη εικονογραφημένο οδηγό για να σε βοηθήσει να κατανοήσεις πιο εύκολα το περιεχόμενό του.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου αυτού παρουσιάζονται απλά και κατανοητά ο ορισμός του τι είναι ψυχολογία, αναφέροντας βασικές θεωρίες, την βιολογική όψη των συναισθημάτων και την εξέλιξή της ως επιστήμη.

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου παρουσιάζει όλες τις ψυχικές διαταραχές που υπάρχουν από τις πιο κοινές μέχρι και τις πιο σπάνιες και άγνωστες στον ευρύ πληθυσμό. Μερικά παραδείγματα διαταραχών που περιγράφονται στο μέρος αυτό είναι η κατάθλιψη, σχιζοφρένια, διπολική διαταραχή, οι φοβίες, ο αυτισμός και οι διαταραχές ύπνου και προσωπικότητας.

Στο τρίτο μέρος περιγράφονται τα διάφορα είδη ψυχοθεραπείας συμπεριλαμβανομένου του σκοπού, των στόχων και τις επιδιώξεις της, αλλά και το μέρος του πληθυσμού στο οποίο αρμόζει το κάθε είδος ψυχοθεραπείας. 

Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος του βιβλίου αναλύεται η εξέλιξη της ψυχολογίας στον πραγματικό κόσμο. Αναφέρονται θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας, τις ρομαντικές σχέσεις, την ψυχολογία στον χώρο της εκπαίδευσης, της εργασίας και στις φυλακές, την ψυχολογία του καταναλωτή, του αθλητή και τα ψυχομετρικά τεστ.

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο θα αποκτήσεις μια σφαιρική εικόνα του τι είναι ψυχολογία και θα μάθεις για τις διάφορες διαταραχές που υπάρχουν.

Σκέψου σαν μοναχός

https://thessalikipress.gr/thessaliki/wp-content/uploads/2020/09/4fd0ad50388e30b146555f0789146548-san-monachos-853x1024.jpg

thessalikipress.gr

Συγγραφέας: Jay Shetty

Ο Jay Shetty που είναι γνωστός μέσα από τα social media (https://www.facebook.com/JayShettyIW/ και δημιούργησε το Νο1 podcast “On Purpose”, επεξηγεί την διαχρονική σοφία που διδάχτηκε ως ινδουιστής μοναχός με πρακτικά βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν όλοι για να ζήσουν μια ζωή με λιγότερο άγχος και περισσότερο νόημα.

Η οικογένειά του πίστευε ότι μπορείς να γίνεις τρία πράγματα στη ζωή γιατρός, δικηγόρος ή αποτυχημένος. Οι δικοί του πίστευαν ότι διάλεξε το τρίτο όταν αντί να παραστεί στην τελετή αποφοίτησής του επέλεξε να πάει στην Ινδία να γίνει μοναχός και να αφοσιωθεί στο να βοηθάει τους άλλους.

Όταν ένας από τους δασκάλους του του πρότεινε να αφήσει τον μοναχισμό για να μπορεί να βοηθήσει περισσότερο τον κόσμο, αποφάσισε να επιστρέψει στο Λονδίνο όπου μερικοί από τους παλιούς του φίλους που βίωναν έντονο στρες και πίεση στην καθημερινή τους ζωή ζήτησαν να τους βοηθήσει.

Σε αυτό το βιβλίο βασισμένος στην ζωή του ως μοναχός μας δείχνει πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που συναντούμε στην ζωή για να φτάσουμε σε αυτό που μπορούμε να γίνουμε. Μας δείχνει πως μπορούμε να ξεπεράσουμε τις αρνητικές σκέψεις και συνήθειες για να βρούμε την ηρεμία.

Ο Shetty μετουσιώνει τα αφηρημένα διδάγματα σε συμβουλές και ασκήσεις που όλοι μπορούμε να εφαρμόσουμε για να μειώσουμε το στρες, να αποκτήσουμε μεγαλύτερη συγκέντρωση, να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να μεταδώσουμε τα δώρα που βρίσκονται μέσα μας στον κόσμο. Αποδεικνύει ότι όλοι μπορούν –και πρέπει– να σκέφτονται σαν μοναχοί.

Είναι Οκ να μην είσαι Οκ

https://www.dioptra.gr/Images/Products/653046.jpg

dioptra.gr

Συγγραφέας: Jill Stark

Αρχικά η συγγραφέας διευκρινίζει ότι όλοι περνάμε δύσκολες στιγμές στην ζωή μας ασχέτως της “τέλειας” εικόνας που θέλουμε να προβάλλουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Instagram, Facebook). Μας υπενθυμίζει ότι το σημαντικότερο είναι να αποδεχτούμε ότι οι δυσκολίες υπάρχουν και το σημαντικότερο είναι να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Η συγγραφέας προσπαθεί μέσα από την δική της εμπειρία να δώσει συμβουλές για την αντιμετώπιση διάφορων καταστάσεων.

Το βιβλίο αυτό χωρίζεται σε 10 κεφάλαια τα οποία χωρίζονται σε υποενότητες και περιγράφονται πιο κάτω

 1. Αποδοχή: Η σημαντικότητα του να αποδεχόμαστε τα συναισθήματά μας και να μην προσπαθούμε να τα “θάψουμε”  και να υποκρινόμαστε ότι είμαστε καλά.
 2. Τα βασικά: Κάποιες μέρες να κάνεις απλά τα βασικά είναι αρκετό, μην πιέζεις τον εαυτό σου.
 3. Αγαπήστε το σώμα σας: Φερθείτε καλά στο σώμα σας για να νιώσετε καλύτερα
 4. Πατήστε φρένο: Ο ρυθμός της ζωής επηρεάζει την ψυχική μας υγεία. Δεν είναι κακό να σταματήσουμε για να πάρουμε μια ανάσα.
 5. Στηριχτείτε στους  γύρω σας: Είναι καλό να μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας με άτομα που θα μας στηρίξουν και θα μας βοηθήσουν (οικογένεια, φίλοι) και να μην υποφέρουμε μόνοι.
 6. Κατεβάστε τον διακόπτη: Η αποσύνδεση και απεξαρτητοποίηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις ηλεκτρονικές συσκευές.
 7. Καθαρίστε το μυαλό σας: Πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τις σκέψεις μας.
 8. Και το λίγο αρκεί: Με το να εστιάζουμε στα απλά πράγματα βοηθούμε την ψυχική μας υγεία.
 9. Προτεραιότητά σας ο εαυτός σας: Οι επιλογές μας πρέπει να βασίζονται στο δικό μας συμφέρον και πως θα νιώσουμε εμείς καλύτερα.
 10. Να περιβάλλετε τον εαυτό σας (και τους γύρω σας) με αγάπη: Να είμαστε επιεικής με τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας έτσι θα βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία.

Ανάλογα με το τί αντιμετωπίζεις στην ζωή μπορείς να επιλέξεις το κατάλληλο κεφάλαιο που θα σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα.

Υπάρχουν αμέτρητα βιβλία που μιλούν για την ψυχολογία που μπορείς να διαβάσεις επέλεξε το είδος βιβλίου που σε ενδιαφέρει και ενημερώσου και εσύ για την επιστήμη της ψυχολογίας και πως μπορείς να βελτιώσεις τον εαυτό σου.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: impakter.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
 • 01

  3 Βιβλία Ψυχολογίας που πρέπει να διαβάσεις