Σε έχει τσιμπήσει κουνούπι; Κι όμως δεν είναι κάτι απλό ή καθόλου ανησυχητικό. Τα κουνούπια είναι υπεύθυνα για μια πληθώρα από αρρώστιες και μέσα σε αυτές είναι και η ελονοσία ή η μαλάρια (όπως την έλεγαν παλιά.) Πρόκειται για μια ασθένεια που μεταδίδεται από παράσιτο με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού.
Είναι μια νόσος που ακμάζει σε τροπικές κυρίως χώρες, όπως για παράδειγμα στην Αφρική και χρόνια τώρα διεθνείς οργανισμοί προσπαθούν με συντονισμένες προσπάθειες να την μειώσουν σε συχνότητα. Παρόλο που τα κουνούπια δεν έχουν την ελονοσία από μόνα τους, μολύνονται με το αίμα κάποιου ήδη μολυσμένου και την μεταδίδουν στον επόμενο.
healtheuropa.eu
Αν προτίθεστε να ταξιδέψετε σε τροπικές χώρες -ουπς όχι τώρα, αργότερα- πρέπει να λάβετε προληπτικά μέτρα και να εφοδιαστείτε φυσικά με κουνουπιέρες! Δυστυχώς γίνονται ακόμα προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίου, το οποίο όμως ακόμα να επιτευχθεί.
Για να καταλάβουμε όμως το κύκλο της ελονοσίας πως λειτουργεί, ας δούμε το επόμενο σχεδιάγραμμα:
Μη μολυσμένο κουνούπι τρέφεται με αίμα ατόμου που έχει ελονοσία ➡️ στη συνέχεια τσιμπά τον επόμενο και του μεταδίδει την ασθένεια ➡️ τα παράσιτα αυτά ταξιδεύουν στο συκώτι του μολυσμένου ατόμου (πιθανόν και για ένα χρόνο)➡️ στη συνέχεια προχωρά η αρρώστια στο αίμα και τα ερυθρά αιμοσφαίρια.
iatropedia.gr
Σημαντικό επίσης είναι ότι μπορεί να περάσει από τη μολυσμένη μητέρα έγκυο στο έμβρυο. Επιπλέον μέσω μετάγγισης αίματος μολυσμένου, είτε με χρήση κοινών βελονών για την ένεση φαρμάκων.
Ποια συμπτώματα προκαλεί;
-ρίγος και πυρετό
-αυξημένη εφίδρωση
-πονοκέφαλος
-εμετός
-διάρροια
Τα κρούσματα ελονοσίας στην Κύπρο και Ελλάδα αφορούν συνήθως είτε σε αλλοδαπούς που μολύνθηκαν σε χώρα του εξωτερικού είτε σε άτομα που ταξίδεψαν σε ενδημικές χώρες και μολύνθηκαν εκεί.
amazonaws.com
Το πιο απαραίτητο είναι τα μέτρα προφύλαξης κατά των κουνουπιών για καταπολέμηση της ελονοσίας (και όχι μόνο):
- Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες που εμποδίζουν την δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ. παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.
- Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων
- Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.
- Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητά των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει.
- Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
- Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών
- Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: i.insider.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment