Loading

Συνέντευξη με το Λούκα Γιώρκα!

svg10 Φεβρουαρίου, 2023ΠΡΟΣΩΠΑΑΝΤΩΝΗΣ ΦΕΛΛΑΣ

Συνέντευξη στον Αντώνη Φελλά

Ήταν 2008, όταν το πανελλήνιο και το παγκύπριο, είχε καθηλωθεί μπροστά στις οθόνες για να παρακολουθήσει κάτι πρωτόγνωρο για τα τότε δεδομένα, το πρώτο ελληνικό X Factor. Βέβαια από τότε ακολούθησαν πολλά. Αλλά το πρώτο, είναι πάντα πρώτο. Γι’ αυτό και όλοι θα θυμόμαστε τον τότε νικητή του παιχνιδιού, τον Κύπριο Λούκα Γιώρκα.

Ο Λούκας είχε ξεχωρίσει τότε για το ήθος του, που φαινόταν χωρίς καν να μιλήσει αλλά και για το πως από ένα ταπεινό παιδί μετατρεπόταν σε μεγαθήριο όταν έβγαινε στη σκηνή με τη φωνή του. Σε όλους έκανε εντύπωση που άγγιζε τόσο καλά τραγούδια μεγάλων ερμηνευτών, όπως του Δημήτρη Μητροπάνου, χωρίς να “διαπράττει ύβρη”.

Το 2011, ακόμα μια μεγάλη στιγμή έρχεται για να επιβεβαιώσει ότι αυτό το παιδί θα έχει λαμπρό μέλλον στο ελληνικό μουσικό στερέωμα. Η δωρική θα λέγαμε παρουσία του στη σκηνή της Eurovision, έφερε στην Ελλάδα την 7η θέση αλλά και στον ίδιο άλλη μια επιτυχία στην καριέρα του.

Από τότε βέβαια, ο Λούκας έχει πετύχει πολλά περισσότερα στη μουσική, έχει ανέβει ακόμη περισσότερα σκαλοπάτια και τον έχουμε βάλει σπίτι μας με τα τραγούδια του. Είναι όμως κάτι που ακόμη παραμένει ακέραιο στο Λούκα Γιώρκα. Η ταπεινότητα του.

Αυτό μας το απέδειξε απαντώντας στις ερωτήσεις μας με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Και πια μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα, ο Λούκας Γιώρκας, δεν είναι ένας διάττοντας αστέρας που έλαμψε για λίγο και εξαφανίστηκε, αλλά ήρθε για να μείνει.

Πάμε να δούμε τι είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Αντώνη Φελλά παρακάτω…

Το πρόσφατο single σου ‘Μόνα Λίζα’ που κυκλοφορεί από την Cobalt music, απέσπασε θετικές κριτικές και σχόλια. Μίλησε μας λίγο γι’ αυτό καθώς και για το λόγο που επέλεξες την Κάλυμνο για να γυριστεί το video clip;

Το τραγούδι «Μόνα Λίζα είναι μια πραγματική ιστορία που έγινε τραγούδι. Μια ιστορία που περιέγραψα στον Λευτέρη τον Κιντάτο και αυτός με το ταλέντο του, της έδωσε αυτόν τον υπέροχο στίχο και αυτην την όμορφη μελωδία. Το Video clip έγινε στην Κάλυμνο, γιατί αγαπώ πολύ αυτό το νησί. Έχει σπάνια ομορφιά και ανθρώπους ευχάριστους που γνωρίζοντάς τους ένιωσα να έχουμε πολλά κοινά. Είχα λοιπόν υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι κάποια στιγμή θα ήθελα να κάνω κι ένα Video clip εκεί, θέλοντας κι εγώ μέσα από τη δουλειά μου να το προβάλω.

Πώς άλλαξε η ζωή σου μετά την αναγνωρισιμότητα; Σου έλειψε κάποιες φορές η ζωή πριν απ’ αυτήν;

Η ζωή μου σίγουρα άλλαξε. Πάρα πολύ. Η αναγνωρισιμότητα έχει τα καλά και τα κακά της. Σίγουρα βοηθάει πολύ στο να γνωστοποιήσει και να επικοινωνήσει κανείς  το έργο του. Από την άλλη όμως μπορεί να αλλοιώσει τη συμπεριφορά του, αλλά και  την συμπεριφορά των γύρω του ως προς αυτόν, με το αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τον άνθρωπο που τη βιώνει. Τον πρώτο καιρό ζητούσα έντονα τη ζωή μου πριν τη αναγνωρισιμότητα, γιατί δεν την άντεχα. Τώρα πια ζω αρμονικά με αυτήν, αφού ξέρω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για να πραγματοποιήσω τους στόχους και τα όνειρά μου.

Τι άλλαξε στον Λούκα 11 χρόνια μετά τη νίκη του στο X-Factor 2008-2009 σε επαγγελματικό επίπεδο;

Αυτά τα 11 χρόνια πραγματοποιώ βήμα βήμα τα όνειρα μου μέσα από αυτή τη διαδρομή. Έχω κυκλοφορήσει 1 cd single το οποίο έγινε χρυσό, αρκετά τραγούδια με την υπογραφή σπουδαίων συνθετών, έχω κάνει συνεργασίες με καλλιτέχνες που θαυμάζω. Επίσης δραστηριοποιήθηκα σε τομείς που παλιότερα δεν γνώριζα. Κυρίως με τη δημιουργία 2 ταινιών μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων. Γενικά αυτά που έζησα τα τελευταία 11 χρόνια, με επιφύλαξη θα το πω, ίσως έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στον τρόπο σκέψης μου και τη διαδρομή μου από εδώ και πέρα, πρώτα ο Θεός.

Εάν κάποιο παιδί σου ζητούσε τη γνώμη του γι’ αυτού του είδους τα μουσικά παιχνίδια, θα του συνιστούσες να πάει;

Σαφώς θα του συνιστούσα να πάει αλλά θα φρόντιζα να καταλάβει πρώτα, που πάει. Πολλοί πιστεύουν ότι μια διάκριση σε ένα μουσικό παιχνίδι χαρίζει την καταξίωση. Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα. Καταξίωση για έναν καλλιτέχνη είναι η αναγνώριση του έργου του κι όχι του ταλέντου του. Γι’ αυτό λέγονται και talent shows δίνουν την ευκαιρία σε κάποιον να αναγνωριστεί το ταλέντο του έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να παράγει έργο. Δεν παίζει ρόλο τι θέσει θα πάρει κανείς. Φτάνει να έχει όρεξη και να κοπιάσει πολύ στη συνέχεια, γι’ αυτό που αγαπά. Επίσης να πω ότι τα μουσικά παιχνίδια είναι όντως ένας δρόμος για έναν καλλιτέχνη να αναδείξει το ταλέντο του. Δεν είναι όμως ο μόνος.

Ένα από τα καθοριστικά σημεία της καριέρας σου ήταν και η εκπροσώπηση της Ελλάδας στο διαγωνισμό της Eurovision, όπου κατέκτησες και την αρκετά τιμητική θα λέγαμε, 7η θέση. Θα το τολμούσες ξανά, ίσως εκπροσωπώντας την Κύπρο αυτή τη φορά;

Δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά. Το να συμμετέχω πάλι στο διαγωνισμό της Eurovision σίγουρα εξαρτάται από πολλά πράγματα. Πολύ σημαντική για μένα είναι η επιλογή του τραγουδιού. Επίσης είναι πολύ σημαντικό το momentum στην καριέρα μου. Σε τι φάση θα με βρει μια πρόταση για συμμετοχή.. Αν λοιπόν όλα είναι ευνοϊκά, πιθανότατα να το τολμούσα με την ίδια χαρά, είτε με την Ελλάδα είτε με την Κύπρο.

Να περάσουμε και στο κομμάτι «έρωτας». Ο Λούκας έχει πράξει ποτέ κάτι ακραίο για τον έρωτα; Και αν ναι, τι;

Γενικά βιώνω όλα τα συναισθήματα μου έντονα. Ακρότητα είναι κάτι σχετικό ανάλογα με τον χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου. Εμένα σίγουρα θα με χαρακτήριζα άνθρωπο που τεντώνει συνεχώς τον εαυτό του, συναισθηματικά και τον οδηγεί στα άκρα. Στον έρωτα έχω κάνει ακρότητες, αλλά θα ήθελα να τις κρατήσω φυλαγμένες στις στιγμές τους!

Έχεις μετανιώσει ποτέ για κάποια σχέση σου, τόσο σε φιλικό όσο και σε ερωτικό επίπεδο;

Δεν έχω μετανιώσει γιατί θεωρώ ότι οι σχέσεις δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει κανείς να μετανιώνει, όποια τροπή κι αν πάρουν. Στις όμορφες σχέσεις απολαμβάνουμε την αρμονία και την ανάπαυση που μας προσφέρουν. Στις δύσκολες σχέσεις γνωρίζουμε σε πιο βάθος τον εαυτό μας και τις αντοχές του και μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Καθετί που συμβαίνει στη ζωή μας αν το ερμηνεύουμε θετικά τότε γίνεται ωφέλιμο για μας και κερδίζουμε.

Σε μια παλαιότερη συνέντευξη σου είχες δηλώσει «Για να είναι υγιής μια κοινωνία, παίζει σημαντικό ρόλο η γυναίκα» («Έλα να δεις» 09/03/2020). Πάνω σε ποια επιχειρήματα στηρίζεται αυτή η άποψή σου;

Αυτή σίγουρα είναι μια συζήτηση που δεν μπορεί να αναλυθεί πλήρως σε μια σύντομη τηλεοπτική συνέντευξη. Αυτό όμως που μπορώ να πω είναι ότι η γυναίκα από τη φύση της μπορεί να βιώσει την ολοκλήρωση και την πληρότητα μέσα από πολύ περισσότερες καταστάσεις και οπτικές από ότι ο άντρας. Ένας άνθρωπος που νιώθει πλήρης είναι σίγουρα και πιο αποφασιστικός. Οι αποφάσεις ενός ανθρώπου είναι αυτές που καθορίζουν τη ζωή του και επηρεάζουν και τη ζωή των γύρω του. Η γυναίκα λοιπόν, εφόσον μπορεί να βιώσει αυτήν την πληρότητα πιο εύκολα, μπορεί με μεγαλύτερη δύναμη να πάρει αποφάσεις, με αποτέλεσμα να καθορίζει πιο εύκολα τη ζωή της και να επηρεάζει τη ζωή των γύρω της, είτε μιλάμε για τα παιδιά της, τον άντρα της, ακόμα και στη δουλειά της. Κατ’ επέκταση, αυτή η δύναμη της γυναίκας αντικατοπτρίζεται και στο πρόσωπο μιας κοινωνίας. Δεν σημαίνει ότι ο άντρας δεν μπορεί να το κάνει, αλλά πρέπει να κοπιάσει πολύ περισσότερο πνευματικά.

Γράφτηκε ποτέ ψευδής είδηση για σένα; Αν ναι, πως αντέδρασες μόλις την έμαθες;

Ναι έχουν γραφτεί κατά καιρούς ψευδείς ειδήσεις, αλλά δεν αφήνω κάτι να περνάει μέσα μου εφόσον το περιβάλλον μου κι εγώ γνωρίζουμε την αλήθεια. Μόνο σε μια περίπτωση παρενέβην και αυτό γιατί εκεί διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις μου. Άλλο να λένε κάτι για σένα και άλλο να φαίνεται ότι το λες εσύ ο ίδιος.

«Το βίωσα ως μάχη με τον εαυτό μου» δήλωνες το 2018 στο Down Town για τον εθισμό σου με το αλκοόλ. Καταρχάς θα θέλαμε να ρωτήσουμε αν αυτή η μάχη έχει τελειώσει και ποιος είναι ο νικητής και κατά δεύτερον, τι θα ήθελες να πεις στα άτομα που σε διαβάζουν και ίσως περνάνε το ίδιο μαζί σου.

Θέλω να πω για πολλοστή φορά, δυστυχώς, ότι δεν βίωσα ποτέ μου κανέναν εθισμό είτε με το αλκοόλ είτε με κάποια άλλη εθιστική ουσία ή συνήθεια. Μέσα από το video clip του τραγουδιού μου «Υποκρίνεσαι», ανέφερα την δυσκολία μου να διαχειριστώ την δημοσιότητα, ειδικά μετά το X-Factor, με αποτέλεσμα κάποιες ακραίες για μένα συμπεριφορές τις οποίες όμως τότε τις βίωνα ως συναισθηματική εκτόνωση. Δεν υπήρξα ποτέ αλκοολικός.

Επίσης είδαμε ότι συμμετείχες σε κάποια βίντεο που είχαν στόχο την καταπολέμηση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης («Το μυστικό της Νίκης»). Μίλησέ μας λίγο γι’ αυτά.

Παρακολουθούσα τις δράσεις της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ»  του συμβουλίου της Ευρώπης, που αφορούσαν στην ενημέρωση, των γονέων κυρίως, για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Πρότεινα τότε στην συντονίστρια της καμπάνιας, τη δημιουργία ενός εργαλείου με σκοπό την ενημέρωση των παιδιών. Έτσι έφτιαξα 2 ταινίες μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων, γράφοντας το σενάριο, τη μουσική αλλά έχοντας και την γενική επιμέλεια παραγωγής των ταινιών. «Το μυστικό της Νίκης» και «Το μυστικό της Νίκης 2: Η περιπέτεια του Βίκτωρα» είναι οι τίτλοι των ταινιών και κυκλοφορούν σε DVD όπου έχουν ήδη δοθεί πάνω από 150.000 μέχρι τώρα και υπάρχουν και στο YouTube με πάνω από 3.000.000 προβολές. Είχαμε επίσης τη χαρά, το εργαλείο αυτό, οι ταινίες, να υιοθετηθούν κι από άλλες χώρες της ΕΕ καθώς και να προβληθούν σε καταυλισμούς προσφύγων. Μεταγλωττίστηκαν και μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες όπως αγγλικά, λουξεμβουργιανά, αραβικά, φαρσί κλπ. Τέλος το εργαλείο αυτό κατατάχτηκε στις καλύτερες πρακτικές της Ευρώπης για το 2014.

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

Σε επαγγελματικό επίπεδο έχω σκοπό την κυκλοφορία ενός καινούργιου τραγουδιού σύντομα. Πρώτα να τελειώσει η καραντίνα φυσικά, στην οποία μπήκε ολόκληρος ο πλανήτης και αν το επιτρέψει ο Θεός να επιστρέψουμε και στις εμφανίσεις μας το καλοκαίρι με περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο.

Μια ευχή για το Beezdom, το site των νέων, και για όλους τους νέους που διαβάζουν τη συνέντευξη σου αυτή τη στιγμή;

Αυτό που θα ήθελα να πω είναι να καταλάβουμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή μας. Τίποτα δεν είναι για πάντα. Αυτό δεν το λέω για να αγχωθούμε αλλά για να φροντίζουμε να γεμίζουμε τον εαυτό μας με στιγμές και τις στιγμές με τον εαυτό μας. Εύχομαι στο Beezdom, μέσα από το βήμα που έχει, να συντροφεύει τους νέους για πολλά χρόνια ακόμα και να έχει στόχο την ωφέλεια τους. Να αγαπάμε και να προσφέρουμε στους ανθρώπους τον εαυτό μας. Άλλωστε όταν απλώνεις το χέρι για να πάρεις, γεμίζει η χούφτα σου…κι όταν απλώνεις το χέρι για να δώσεις, γεμίζει η καρδιά σου. Δοκιμάστε το.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

*** Όλες οι φωτογραφίες είναι από την προσωπική συλλογή και τους επίσημους λογαριασμούς του Λούκα Γιώρκα στα ΜΚΔ.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Συνέντευξη με το Λούκα Γιώρκα!