Loading

20 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν πεθάνεις!

svg17 Φεβρουαρίου, 2022Bee freeΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΦΕΛΛΑ

Σε όλα τα άρθρα που βλέπω παρόμοιους τίτλους αναγράφονται πάντα σημεία όπως: Να κάνεις μπατζιτζάμπινκ, ελεύθερη πτώση, να συλληφθείς κτλ, που οκ το παραδέχομαι πολύ κουλ πράγματα αλλά μεταξύ μας; Ούτε θα τα έκανα, ούτε θα ένιωθα ότι έχασα και κάτι. Δεν λέω ότι δεν προσφέρουν σημαντικές εμπειρίες και συναισθήματα, απλώς λέω πως δεν είναι για όλους! Είτε επειδή μπορεί κάποιοι να μην έχουν τις ίδιες δυνατότητες με άλλους, είτε επειδή δεν είναι του χαρακτήρα τους.

Επειδή λοιπόν κουράστηκα να νιώθω πάντα φλώρος διαβάζοντας αυτά τα άρθρα, στην δική μου λίστα θα ήθελα να συμπεριλάβω πράγματα απλά, καθημερινά που στοχεύουν κυρίως στην ανάπτυξη του εαυτού σου και πολύ λανθασμένα θεωρούνται δεδομένα.

1.Να κάνεις ένα ταξίδι μόνος σου

Θα μπορούσε να είναι ένα μονοήμερο road trip ή ένα ταξίδι στην άλλη άκρη του κόσμου. Η ουσία αυτού του ταξιδιού είναι η αίσθηση της ελευθερίας και ανεξαρτησίας που θα νιώσεις όταν συνειδητοποιήσεις πως σε αυτό το ταξίδι (αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις στη ζωή σου) η ασφάλεια αλλά και η καλοπέραση του εαυτού σου εξαρτάται κυρίως από εσένα.

chillspot.biz

2.Να ξεπεράσεις μια φοβία σου

Αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου γιατί η αίσθηση πως κατάφερες να νικήσεις τον ίδιο σου τον εαυτό είναι πολύ απελευθερωτική. Δεν χρειάζεται καν να είναι η χειρότερη/ πιο δύσκολη φοβία σου, μπορεί να είναι και αυτή που θεωρείς πιο απλή και χαζή.

3.Να βρεις το αγαπημένο σου τοπίο στη πόλη/ χώρα διαμονής σου

Αυτό είναι ένα σημείο που δεν είχα σκεφτεί μέχρι που περπάτησα σε μια συγκεκριμένη παραλία στη Λεμεσό. Είναι για εμένα το καταφύγιο μου, ο χώρος που συνδέεται με την ηρεμία και την ανασυγκρότησή μου μετά από περιόδους άγχους και πίεσης. Το σημαντικό εδώ δεν είναι η ομορφιά του τοπίου αλλά τα συναισθήματα με τα οποία θα το συνδέσεις.

4.Να βγεις στην βροχή

Μπορεί να ακουστεί αστείο, αλλά για εμένα το να βγω στη βροχή δεν είναι μόνο ένα αίσθημα ελευθερίας και ρομαντισμού μα και ενηλικίωσης. Δεν πιστεύω να υπάρχει κάπου μια μαμά ή ένας μπαμπάς που να αφήνει το παιδί του να βγει στη βροχή χωρίς ομπρέλα και να αρρωστήσει! Με μια ένδειξη «ανυπακοής» σε μικρά πράγματα που δεν μπορούσες να κάνεις όταν ήσουν παιδί δημιουργείτε λίγο η αίσθηση της ευθύνης, της συνέπειας των πράξεων αλλά και του ελέγχου. Μέσα σε αυτές τις τρεις λέξεις που φαντάζουν αυστηρές γεννιέται μια όμορφη ελευθερία, η ελευθερία της επιλογής.

5.Να δοκιμάσεις meditation/yoga

Οι περισσότεροι όταν ακούνε meditation και yoga νομίζουν πως απλώς κάθεσαι γαλήνια στη θέση σου και βρίσκεσαι στην απόλυτη ηρεμία δίχως νόημα, χωρίς να γνωρίζουν πως αυτά τα δυο είναι πολύ περισσότερα. Εκτός του ότι εξασφαλίζουν λίγη ώρα να δουλέψεις με τον εαυτό σου, στόχος δεν είναι μονάχα η ηρεμία αλλά η συγκέντρωση και η εκπαίδευση του νου έτσι ώστε το άτομο να μπορεί να ζει το τώρα δίχως να αναλώνεται σε ανησυχίες του μέλλοντος ή του παρελθόντος που δεν μπορεί να ελέγξει.

6.Να πας κάμπινγκ

Δηλώνω ένοχη σε αυτό καθώς δεν υπέκυψα ποτέ στις προτροπές της κολλητής μου να με πάρει κάμπινγκ. Τελευταία όμως έχω αναθεωρήσει καθώς άρχισα να έχω περισσότερη ανάγκη την επαφή με την φύση αλλά και την ζωή που δεν είναι νοθευμένη από τις ηλεκτρονικές ανέσεις που μας προσφέρονται, έστω και μια μέρα. Επομένως το κάμπινγκ έχει μπει σίγουρα στους στόχους του επόμενου καλοκαιριού.

https://i.shgcdn.com/dc558f8a-8182-42a8-a957-8ec5e4600138/-/format/auto/-/preview/3000x3000/-/quality/lighter/

shgcdn.com

7.Να κάνεις κάτι εθελοντικά

Ο εθελοντισμός δεν είναι μονάχα μια πράξη καλοσύνης. Ο εθελοντισμός είναι η στιγμή που νιώθεις πραγματικά και απόλυτα πως είσαι άνθρωπος. Ένα συναίσθημα που ανεπιφύλακτα πρέπει να γνωρίσεις στη ζωή σου.

8.Να εκφραστείς έντονα, να δώσεις και την τελευταία ικμάδα του είναι σου σε μια συζήτηση

 Με αυτό δεν εννοώ σε καμία περίπτωση να βρίσεις, να προσβάλεις ή να μην αφήνεις να ακουστεί δεύτερη άποψη στη συζήτηση. Αυτό που εννοώ είναι πως οι άνθρωποι έχουμε ξεχάσει πώς είναι να είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας και να αφήνουμε την άποψη μας να ακουστεί μεγάλη, σίγουρη και αξιοπρεπής σε οποιαδήποτε συζήτηση. Καιρός να το θυμηθείς.

9.Να μετρήσεις τους ανθρώπους στη ζωή σου

Μία φορά στη ζωή σου, εκεί που νιώθεις εσύ ότι το χρειάζεσαι περισσότερο προσπάθησε να μετρήσεις κι ύστερα να ζυγίσεις τους ανθρώπους που βρίσκονται στην ζωή σου. Κάτι σαν απολογισμό και αξιολόγηση των επιλογών σου.

10.Να ξοδέψεις περισσότερα χρήματα από ότι θα μπορούσες

Δεν είναι κάτι που σου προτείνω να κάνεις συχνά, μα μια φορά στη ζωή σου να δείξεις μια μικρή περιφρόνηση στα χρήματα μπροστά στην δική σου καλοπέραση και ευχαρίστηση, ίσως σε μια έξοδο με φίλους. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιο μεγάλο ποσό, μπορεί να είναι και μόνο δέκα ευρώ περισσότερα από αυτά που υπολόγισες.

11.Παιδικό χόμπι

Θα είναι σαν να ξεπληρώνεις έναν παλιό σου εαυτό, ένας τρόπος να έρθεις ξανά σε επαφή με το παιδί που μπορούσε να έχει απολαύσεις, που μπορούσε να ονειρεύεται.

12.Μάθε ένα όργανο

Η μουσική είναι από τα πιο απίστευτα και μαγικά πράγματα που μας προσφέρει ο κόσμος. Δοκίμασε για μια φορά να μην είσαι στην πλευρά του ακροατή αλλά του καλλιτέχνη που δημιουργεί τη μουσική. Σαν μουσικός μπορώ να σου εγγυηθώ πως είναι μια εμπειρία που θες να βιώσεις.

futurecdn.net

13.Συναυλίες, Φεστιβάλ και γλέντια

Κάποιοι προτιμούν τις συναυλίες σε εσωτερικούς χώρους, κάποιοι τα φεστιβάλ σε εξωτερικούς και κάποιοι τα παραδοσιακά γλέντια. Πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσεις και τα τρία γιατί πίστεψέ με η αίσθηση που προσφέρει το καθένα είναι διαφορετική και μοναδική.

14.Να πεις αυτό το ευχαριστώ και το συγγνώμη που ντρέπεσαι να πεις

Το ευχαριστώ και το συγγνώμη είναι λέξεις που ενώ αξίζουν να ειπωθούν όσο καμιά άλλη, είναι αυτές που εγκλωβίζονται στα δόντια και δεν λένε να φτάσουν τα χείλι. Είναι ωραίο όμως να ξεπερνάς τα όριά σου και να εξιλεώνεσαι σε μια μόνο λέξη. Ίσως να το χρωστάς και λίγο στον εαυτό σου.  

15.Επανασύνδεση με φίλο από τα παλιά

Κάθε άνθρωπος που περνάει από την ζωή σου αντιστοιχεί σε μια εποχή ξεχωριστή που συχνά μπορεί να νοσταλγείς. Οι διάφορες εποχές όμως συνήθως καθρεφτίζονται και στους ανθρώπους που σε συντρόφευσαν σε αυτές και είναι απίστευτο το πώς μπορείς να «επισκέπτεσαι» αυτές τις περιόδους τις ζωής σου με μια συνάντηση.

16.Αυτομορφωση

Την δύναμη της αυτομόρφωσης την έχω ανακαλύψει τελευταία και ομολογώ πως έχει αλλάξει κατά πολύ τον τρόπο που σκέφτομαι. Το να αναζητάς από μόνος σου αντικειμενικές πηγές χωρίς να βασίζεσαι σε υποκειμενικές γνώμες μπορεί να σου δώσει μια άλλη δυναμική, μια άλλη αξιοπιστία.

17.Να δεις την ανατολή του ηλίου

Από τα πιο απλά και τα πιο όμορφα. Σκέψου να μην έχεις δει ποτέ την αρχή της μέρας, από την στιγμή που γεννιέται.

wordpress.com

18.Να εξετάσεις αυτά που πιστεύεις

Πολλές φορές συνηθίζουμε να κρατάμε στην ζωή μας απόψεις που μας έχουν μεταλαμπαδεύσει οι γονείς ή οι καθηγητές μας με αποτέλεσμα να πιστεύουμε πράγματα ξένα για εμάς. Μην φοβηθείς όχι μόνο να εξετάσεις αυτά που πιστεύεις αλλά και να τα αναθεωρήσεις.

19.Μάθε για την ιστορία του τόπου σου από τους συγγενείς σου που την έχουν ζήσει

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, ή οι άνθρωποι που είναι στην ηλικία τους, δεν έμαθαν την ιστορία του τόπου τους διαβάζοντας ή βλέποντας ταινίες αλλά ζώντας την. Αυτοί οι άνθρωποι είναι θησαυροί εμπειριών και κουβαλούν μέσα στη μνήμη τους όχι μονάχα τα γεγονότα μα και την μυρωδιά και την αίσθησή τους.

20.Γνώρισε τον εαυτό σου

Αυτό επιλέγω να είναι το τελευταίο μου σημείο γιατί το θεωρώ την πιο σημαντική και συναρπαστική εμπειρία που θα ζήσεις. Πιστεύω ότι αυτό το ταξίδι ίσως να είναι εν τέλει η απάντηση και η λύση σε όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή σου. Δεν μπορώ εγώ να σου πω πως θα το κάνεις γιατί για τον καθένα μας είναι διαφορετικό. Ελπίζω όμως όλα τα προηγούμενα σημεία να σε βοηθήσουν και να σε εμπνεύσουν για να ξεκινήσεις.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: lifehack.org

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    20 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν πεθάνεις!