Ήταν Τετάρτη 10 Απριλίου 1912, όταν ο 62χρονος έμπειρος πλοίαρχος Edward Smith απέπλευσε από το λιμάνι του Σαουθάμπτον με το ολοκαίνουριο και σύγχρονο κατασκευαστικό «θαύμα» της ναυπηγικής, το RMS Titanic, με τελικό προορισμό του τη Νέα Υόρκη. Το παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού έμελλε να είναι και το τελευταίο του, αφού 5 ημέρες αργότερα, βυθίστηκε στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού.
static.wixstatic.com
Ιδιοκτήτρια του Τιτανικού ήταν η βρετανική εταιρία White Star Line, η οποία ανέθεσε στην κατασκευαστική εταιρία Harland and Wolff Heavy Industries, το χτίσιμο του μεγαλύτερου μέχρι τότε επιβατικού πλοίου. Το έργο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1909 και ολοκληρώθηκε 3 χρόνια αργότερα. Το συνολικό κόστος ήταν 1.5 εκατομμύρια αγγλικές λίρες (περίπου 150 εκατομμύρια για τα σημερινά δεδομένα). Ο Τιτανικός είχε μήκος 269,10 μέτρα, πλάτος 28,20, ύψος 53,30 μέτρα και βάθος 19,70 μέτρα και εκτόπισμα 52310 τόνων. Η χωρητικότητά του έφτανε τα 3327 άτομα, 2435 επιβάτες και 892 άτομα προσωπικό.
i.pinimg.com
upload.wikimedia.org
Το πλοίο ξεκίνησε για το υπερατλαντικό του ταξίδι κάνοντας στάση πρώτα στο Χερεμβούργο της Γαλλίας και στη συνέχεια στο Κουίνσταουν (το σημερινό Κοβ) της Ιρλανδίας.
journeyranger.com
Συνολικά είχε επιβιβασμένα 2224 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα. Μεγάλο ποσοστό από το πλήρωμα δεν ήταν εκπαιδευμένοι ναυτικοί, κάτι που σίγουρα έπαιξε ρόλο μετέπειτα. Οι επιβάτες που μετέφερε ήταν κυρίως μετανάστες από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία, τις σκανδιναβικές χώρες και από άλλα μέρη της Ευρώπης, αλλά μετέφερε επίσης και μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους της εποχής. Ο πλουσιότερος από του επιβάτες ήταν ο John Jacob Astor IV, αμερικανός επιχειρηματίας, με περιουσία 87 εκατομμύρια δολλάρια (περίπου 2.3 δισεκατομμύρια σημερινή αξία). Με τα σημερινά δεδομένα, το αντίτιμο για την πρώτη θέση έφτανε τα 100.000 δολάρια. Γι’ αυτό το λόγο εκτός από πολυτελείς καμπίνες οι ανέσεις του πλοίου περιελάμβαναν ακριβά εστιατόρια, καφετέριες και κήπους για τσάι, βιβλιοθήκη, πισίνα και τουρκικά λουτρά, γυμναστήριο και γήπεδο σκουός, κουρείο καθώς επίσης και 4 ανελκυστήρες.
img.buzzfeed.com
photo-2-baomoi.zadn.vn
Ο χειμώνας που είχε προηγηθεί ήταν ήπιος, με αποτέλεσμα τη μετακίνηση μεγάλου αριθμού παγόβουνων*. Την προηγούμενη ημέρα της σύγκρουσης, είχαν σταλεί αρκετές προειδοποιήσεις για την ύπαρξη μεγάλων παγόβουνων στην πορεία πλεύσης. Υπήρχαν βέβαια παρατηρητές που έλεγχαν για τον ενδεχόμενο κίνδυνο, όμως η ορατότητα ήταν χαμηλή. Λέγεται ότι οι παρατηρητές για τα παγόβουνα δεν είχαν κυάλια και αυτό ίσως να επηρέασε κάπως την πορεία που ακολουθήθηκε. Ο Τιτανικός έπλεε με μεγάλη ταχύτητα, αφού οι ιδιοκτήτες ήθελαν την άφιξη του πλοίου νωρίτερα από την καθορισμένη ώρα, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Ο πιο πάνω συνδυασμός αποδείχθηκε μοιραίος, αφού όταν έγινε αντιληπτό το τεράστιο παγόβουνο δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να το αποφύγει, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί.
bordalo.observador.pt
Ο Τιτανικός είχε σχεδιαστεί για να συνεχίσει να επιπλέει ακόμα και μετά από σύγκρουση, αφού περιβαλλόταν από 16 στεγανά διαμερίσματα. Αν πλημμύριζαν 4 από αυτά τότε το πλοίο θα μπορούσε να παραμείνει στην επιφάνεια της θάλασσας. Από τη σφοδρή σύγκρουση, που σημειώθηκε στις 23:40 την 14η Απριλίου, το παγόβουνο έσκισε 5 στεγανά διαμερίσματα, ξεκινώντας από τη δεξιά πλευρά της πλώρης.
Η ζημιά ήταν ανεπανόρθωτη και η βύθιση ήταν θέμα χρόνου, κάτι που δεν αντιλήφθηκαν εγκαίρως οι ναυτικοί. Μια ώρα αργότερα ξεκίνησαν οι πρώτοι επιβάτες να ανεβαίνουν στις σωστικές λέμβους (προηγούνταν οι γυναίκες και τα παιδιά). Το πλοίο δεν είχε σύστημα δημόσιων ανακοινώσεων και έτσι η ειδοποίηση εγκατάλειψής του έγινε από στόμα σε στόμα. Ενώ θα έπρεπε να έχει πάνω από 60 σωστικές λέμβους για να καλύψει τις ανάγκες επιβατών και προσωπικού, είχε μόνο 20. Και ενώ αυτές οι 20 χωρούσαν μέχρι και 1178 άτομα, κατέβαιναν στη θάλασσα μερικώς φορτωμένες.
cdn.sm-news.ru
Στις 2:20 το ξημέρωμα της 15ης Απριλίου, 2 ώρες και 40 λεπτά μετά τη σύγκρουση, ο Τιτανικός βυθίζεται. Περίπου 1500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Όλοι οι μηχανικοί του πλοίου παρέμειναν στη θέση τους, στην προσπάθειά τους να συνεχίσουν να λειτουργούν τις μηχανές του και να αποτρέψουν το ναυάγιο. Το νερό ήταν στους -2 βαθμούς κελσίου και έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι που έπεσαν στο νερό πέθαναν από υποθερμία λίγα λεπτά αργότερα. Μόνο 6** κατάφεραν να επιβιώσουν, στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού, μέχρι να έρθει βοήθεια. Τα περίπου 700 άτομα που πρόλαβαν να μπουν στις σωσίβιες λέμβους περισυλλέχθηκαν, μια ώρα αργότερα, από το πλοίο RMS Carpathia, το οποίο βρισκόταν σε κοντινή απόσταση.
encyclopedia-titanica.org
Μετά τη βύθιση του Τιτανικού άλλαξαν πολλοί νόμοι που αναφέρονταν στην ασφάλεια των επιβατών καθώς και την δημιουργία της Διεθνούς Περιπολίας Πάγων (International Ice Patrol).
Με το πέρασμα των χρόνων οργανώθηκαν πολλές αποστολές για την ανεύρεση του ναυαγίου, όμως αυτό έγινε κατορθωτό την 1η Σεπτεμβρίου του 1985.
shorthand-social.imgix.net
* μια νέα επιστημονική θεωρία αναφέρει ότι ο εκτοπισμός πάγων, σε μια τόσο μεγάλη απόσταση από τη Γροιλανδία, οφείλεται σε ένα σπάνιο σεληνιακό φαινόμενο, που είχε προηγηθεί εκείνο τον μήνα, όπου η Σελήνη βρέθηκε στην κοντινότερή της απόσταση από τη γη, τα τελευταία 1400 χρόνια, με αποτέλεσμα να προκληθεί τεράστια παλίρροια.
** ο ένας από αυτούς, ο Charles Joughin, ήταν ο αρχιμάγειρας του πλοίου. Βρισκόταν στα παγωμένα νερά για περίπου 2 ώρες και απέδωσε την επιβίωσή του στη μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, που είχε καταναλώσει προηγουμένως, αφού όπως ισχυρίστηκε τον κράτησε ζεστό.
askeyphysics.files.wordpress.com
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: s.libertaddigital.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment