Loading

12 Ιουνίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας.

Όπως κάθε χρόνο – από το 2002 –  εορτάζεται στις 12/6 η παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας με σκοπό την εξάλειψη της. Η κινητοποίηση έγινε από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Τι είναι αυτό το κοινωνικό ζήτημα ;

Μπορεί να χαρακτηριστεί ως η δουλεία του σήμερα. Πρωταγωνιστές σε αυτό το έκτρωμα της κοινωνίας είναι παιδιά τραγικά μικρής ηλικίας αριθμητικά, τόσο σε ανεπτυγμένες χώρες αλλά κυρίως σε τριτοκοσμικές. Παιδιά που δεν παίζουν, δεν μορφώνονται και γενικά δεν ξέρουν πως είναι να είσαι παιδί. Τα αυτονόητα για μας είναι τα παράξενα για αυτά. Αναγκάζονται λόγω της άθλιας οικονομικής κατάστασης να «δουλέψουν». Που για να το θέσω καλύτερα ούτε δουλειά δεν μπορεί να ονομαστεί αυτό αφού καταρχάς η ηλικία που έχουν τα παιδιά το καθιστά παράνομο και έγκλημα να εργάζονται. Επίσης, οι ώρες εργασίας είναι πάρα πολλές ημερησίως και οι συνθήκες του εργασιακού περιβάλλοντος είναι κάτι χειρότερο από άθλιες.

wordpress.com

Ποιος ο λόγος που δουλεύουν αυτά τα παιδιά;

Σίγουρα όχι από επιλογή. Oι περισσότερες περιπτώσεις είναι φουλ εξαναγκασμός από την «οικογένεια»  (εγκληματίες λέγονται τέτοιου είδους άνθρωποι) κυρίως, ούτως ώστε να συνεισφέρουν οικονομικά στο νοικοκυριό. Ένα παιδί, στερείτε την αθωότητα του, απλά για να βγει στην δούλεψη.

Δυστυχώς, εν έτη 2022 υπάρχουν όμως άνθρωποι – μορφωμένοι και μη – που είτε δεν γνωρίζουν καν τί είναι ούτε καν ότι υπάρχει αυτό το παγκόσμιο κοινωνικό ζήτημα, είτε που γνωρίζουν την ύπαρξη του αλλά καρφί δεν τους καίγεται και αδιαφορούν πλήρως. Πολύ απλά συμβαίνει αυτό διότι δεν είναι συνηθισμένο στις περιοχές/χώρα που ζουν, ή είναι κάτι που θεωρούν ότι εξαλείφθηκε σαν κοινωνικό ζήτημα ή ακόμα χειρότερο ότι ίσως να θεωρούν ότι όλα αυτά μεταφέρονται πιο τραγικά στον κόσμο και η αθλιότητα της παιδικής εργασίας είναι απλά ένα αλλοτριωμένο ψέμα. Πώς γίνεται όμως να αποδέχεσαι τόσο απλά ότι ένα παιδί –  μωρό στα 5 του ή στα 8 του δουλεύει; Αυτό το παιδάκι δεν γεννήθηκε δούλος της κοινωνίας ούτε του πολιτικού  καθεστώτος που κυριαρχεί στη χώρα του. Μοναρχία, δικτατορία φαίνεται αλλά δυστυχώς δημοκρατία λέγεται ότι υπάρχει.

left.gr

Τα ανήλικα αυτά, περνούν από φουρτούνες και τέρατα. Βιώνουν στις πιο πολλές περιπτώσεις κακοποίηση τόσο σωματική αλλά και λεκτική, βία κατά κύριο λόγο σωματική αλλά και ψυχολογική και δυστυχώς βιασμούς. Περιπτώσεις τραγικότητας εκτός του βιασμού είναι και η χρήση ναρκωτικών και άλλων παρεμφερή τους με αναγκαστικό τρόπο – χωρίς επιλογή -.

Αυτό το φαινόμενο συναντάται πολύ στην Ινδία, στις Αφρικανικές αλλά και Ασιατικές χώρες και αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω των πολλών πολυεθνικών εργοστασίων που υπάρχουν στις χώρες αυτές ή φυτείες καπνού, ρυζιού, βαμβακιού.  Εργοστάσια ρούχων και παπουτσιών πολύ γνωστών εταιριών για μας (brands) που ενώ σχεδόν όλοι αγοράζουμε από αυτά τα καταστήματα, δεν έχουμε ιδέα τι γίνεται πίσω από τα καταστήματα με τις ωραίες διακοσμήσεις. Κοινωνίες και πολιτικές κυρίως αυτών των υποανάπτυκτων χωρών, αφήνουν και διαιωνίζουν το φαινόμενο αυτό διότι πολύ απλά το θεωρούν νορμάλ για τα standards της χώρας τους.  

alfavita.gr

Εν κατακλείδι, ο λόγος που υπάρχει το συγκεκριμένο κοινωνικό ζήτημα – έκτρωμα κατ’ εμένα – , είναι διαφορετικός σε κάθε περίπτωση. Όποιος και να είναι όμως, είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ, ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ. ΣΚΟΤΩΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΝΕΤΑΙ  ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ.

static.in2life.gr


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: wordpress.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    12 Ιουνίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας.