Loading

10η Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την πρόληψη της αυτοκτονίας

svg10 Σεπτεμβρίου, 2022Bee freeΑΝΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η αυτοκτονία είναι πλέον ένα φαινόμενο που μαστίζει ένα τεράστιο ποσοστό της ανθρωπότητας.

Ο παράγοντας που προκαλεί την αυτοκτονία; Ψυχολογικός, Οικονομικός, τα στερεότυπα, η προκατάληψη, κ.ά..

Ο  Παγκόσμιος οργανισμός υγείας, η διεθνής επιστημονική κοινότητα αλλά και η διεθνής ένωση για την πρόληψη της αυτοκτονίας, έχουν ορίσει τη 10η Σεπτεμβρίου για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση ως προς την αυτοκτονία αλλά και την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας για να προβεί κάποιο άτομο σε τάσεις αυτοκτονίας με μοναδικό και κύριο σκοπό να βλάψει τον εαυτό του.  

psychology.gr

Αυτοκτονία όμως τι είναι ακριβώς;

Ακούμε, βλέπουμε και διαβάζουμε ένα σωρό άρθρα, ιστορίες, κουτσομπολιά της γειτονιάς που αφορούν την συγκεκριμένο θέμα  αλλά σίγουρα οι πλείστοι δεν κατέχουν ολοκληρωμένο και σωστό υπόβαθρο για το τι είναι ακριβώς αυτοκτονία, τα συμπτώματα της, τα χαρακτηριστικά της αλλά και τι την προκαλεί ή μέχρι που είναι ικανά τα όρια της να φτάσουν.

Ορισμός Αυτοκτονίας:  η εκούσια και με πρόθεση απόπειρα για να δοθεί τέρμα στη ζωή του ίδιου του ατόμου που εκτελεί τις αυτοκαταστροφικές πράξεις.

 • Ο αυτοκτονικός ιδεασμός ( ο οποίος είναι ένα πέπλο σκέψεων και ιδεών γύρω από το φάσμα της αυτοκτονίας και της ώθησης προς αυτήν) αλλά και η αυτοκτονική πρόθεση ( η οποία είναι η επιθυμία, η πρόθεση και η προσδοκία για να οδηγηθεί κανείς στην αυτοκτονία) είναι 2 κομμάτια του παζλ της ώθησης προς την αυτοκτονία.

sinaisthisi.gr

Πώς μπορεί κάποιος/α να καταλάβει αν έχει προειδοποιητικά σημάδια αυτοκτονικού ιδεασμού (βλέπε πιο πάνω τι σημαίνει) ;

 • Σχόλια τύπου απελπισίας, χωρίς καμία βοήθεια από κάπου, άχρηστο άτομο χωρίς νόημα ζωής
 • Ισχυρές αλλαγές συμπεριφοράς όπως γίνεται παρομοίως στην διπολική διαταραχή. Π.χ. Καθώς είναι πολύ ευχαριστημένος από την ζωή του, ξαφνικά γίνεται πολύ απαισιόδοξος
 • Διαμορφώνει ένα πέπλο προετοιμασίας αποχώρησης από την ζωή. Δηλαδή μπορεί να φτιάχνει την διαθήκη του, να θέλει να επισκεφτεί άτομα ξαφνικά για αποχαιρετισμό χωρίς   αυτά να το ξέρουν και γενικά προγραμματίζει τις εκκρεμότητες του με τρόπο που θα τις λύσει πριν προχωρήσει στο μοιραίο βήμα. 
 • Σκέφτεται πράγματα του τύπου θα ήταν πιο καλά αν δεν βρισκόμουν στη ζωή, η απώλεια μου θα ωφελήσει άλλα άτομα
 • Χάνει κάθε ενδιαφέρον που έχει για την ζωή ή για ανθρώπους γύρω του
 • Ο θάνατος είναι το κύριο θέμα σκέψεων και συζητήσεων του

Ο κίνδυνος για να οδηγηθεί κανείς σε αυτοκτονικές τάσεις ποικίλει ανάλογα την ηλικία, το φύλο, αλλά και το βιολογικό και οικογενειακό ιστορικό (δηλαδή παίζει ρόλο και η κληρονομικότητα). Σε αρκετές περιπτώσεις η κατάχρηση αλκοόλ, ναρκωτικών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών παίζουν ένα μεγάλο ρόλο στην ώθηση προς τις αυτοκτονικές σκέψεις και τάσεις.

Η μέθοδος αυτοκτονίας συνήθως ποικίλει από χώρα σε χώρα. Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι αυτοκτονίας παγκοσμίως είναι:

 • το κόψιμο φλεβών
 • απαγχονισμός
 • κατάποση μεγάλης δόσης φαρμάκων, φυτοφαρμάκων και άλλων δηλητηρίων
 • πτώση σε κενό
 • όπλα
 • πνιγμός

Πλέον στις μέρες μας, υπάρχουν ευτυχώς ένα σωρό σελίδες ανώνυμες και τηλεφωνικά κέντρα αντίστοιχα ανώνυμα όπου μπορεί ο οποιοσδήποτε με αυτοκτονικές τάσεις  να τηλεφωνήσει και να μοιραστεί τις ανησυχίες του με τα κατάλληλα άτομα όπου μπορούν να του παράσχουν οποιουδήποτε είδους βοηθείας προς αποφυγήν της αυτοκτονίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!  ΒΙΑΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ !!


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: psychografimata.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
 • 01

  10η Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την πρόληψη της αυτοκτονίας