Loading

10 σπάνιες ασθένειες (μέρος Β΄)

svg9 Σεπτεμβρίου, 2020HealthybeezΦΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Αν σας άρεσε το πρώτο και ήρθατε τώρα για το 2ο, πρώτον σας ευχαριστώ πολύ και δεύτερο μπορώ να σας υποσχεθώ ότι δε θα σας απογοητεύσω. Πάμε λοιπόν;

6. Kuru (Laughing Death)

Αν και στην επιστημονική κοινότητα είναι πιο διαδεδομένη σαν Kuru που σημαίνει τρέμουλο, στην κοινή  γνώμη έμεινε με το όνομα θανατηφόρο γέλιο, λόγω του πιο φανερού συμπτώματος που παρουσίαζε η ασθένεια, ένα περίεργο χαμόγελο ή ακατάπαυστο γέλιο που είχαν οι περισσότεροι ασθενείς. Άλλα συμπτώματα αποτελούν σημεία από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως δυσκολία στην κίνηση, αλλαγές διάθεσης, άνοια κτλ. Αυτή η νόσος παρουσιάστηκε κατά αποκλειστικότητα σε ιθαγενείς στη Νέα Γουινέα, οι οποίοι ήταν κανίβαλοι και φαίνεται να κατανάλωναν ανθρώπινο κρέας, που λόγω των τοξικών πρωτεϊνών που περιείχε προκαλούσε τα πιο πάνω συμπτώματα.

7. Hutchinson-Gilford syndrome (Progeria)

ghr.nlm.nih.gov

Αυτό το γενετικό σύνδρομο που οφείλεται στην μετάλλαξη ενός γονιδίου και αρχίζει να παρουσιάζεται κατά την ανάπτυξη ενός παιδιού, καθώς την παρουσιάζουν καθυστερημένα. Τα άτομα αυτά παρουσιάζουν μια χαρακτηριστική μορφολογία «γερασμένου» δέρματος, λόγω της απώλειας του λίπους που υπάρχει φυσιολογικά κάτω από αυτό, καθώς και τριχόπτωση (αλωπεκία), που τους δίνει μια εμφάνιση ηλικιωμένου ατόμου. Εκτός από την εμφάνιση όμως, η νόσος αυτή προκαλεί και την αρτηριοσκλήρυνση, που είναι χαρακτηριστικό των μεγάλων ηλικιών και που μπορεί να αποβεί μοιραία  για τη ζωή τους. Παρουσιάζεται 1 φορά κάθε 4 εκατομμύρια γεννήσεις και έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα λίγο περισσότερες από 130 τέτοιες περιπτώσεις.

8. Foreign accent syndrome (Σύνδρομο ξένης προφοράς)

healthjade.net

Φανταστείτε να ξυπνήσετε ένα πρωί και να μιλάτε λες και είστε από τη Ρωσία και τα ελληνικά είναι η δεύτερη σας γλώσσα. Ναι να έχετε ας πούμε ρωσική προφορά. Αυτοί οι ασθενείς, συνήθως μετά από εγκεφαλικό ή βλάβης του εγκεφάλου από τραύμα, ξυπνούν και έχουν μια εντελώς διαφορετική προφορά της μητρικής τους γλώσσας, την οποία είναι απίθανο να έχουν αποκτήσει από κάπου. Αν και έχουν αναφερθεί μόλις 60 τέτοιες περιπτώσεις, στη βιβλιογραφία η επιστημονική κοινότητα  αναφέρει ότι μετά από ένα τραυματικό επεισόδιο στον εγκέφαλο και ειδικά στα κέντρα του λόγου, είναι δυνατόν να συμβούν τέτοια περιστατικά.

9. Cotard’s syndrome

allthatsinteresting.com

Πολύ σπάνιο ψυχιατρικό σύνδρομο, το οποίο παρουσιάζει λιγότερο από 1% σε ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια. Όταν το σύνδρομο αυτό παρουσιαστεί, το άτομο το οποίο νοσεί παρουσιάζει περίεργες αντιλήψεις για το σώμα του, αλλά και για την ζωή. Αρνείται την σωματική του ύπαρξη και θεωρεί ότι είναι μια ψυχή που θα ζήσει για πάντα και έτσι σταματά να τρέφεται σωστά, διότι δε δέχεται την ύπαρξη του σώματος του και της ανάγκης αυτού να τραφεί.

10. Αναισθησία στον πόνο

Όλοι μας παιδιά θέλαμε να μοιάσουμε στους υπερήρωες και να μπορούσαμε να πετάμε ή να ελέγχουμε τα μεταλλικά αντικείμενα. Υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσα μας που παρουσιάζουν τέτοιες υπερδυνάμεις αν και δεν γεννήθηκαν στον πλανήτη Κρύπτον, ούτε είναι γεννήματα πειραμάτων, είναι σαν εμάς. Μια μεταλλαγή σε ένα γονίδιο, κάνει αυτούς λοιπόν τους ασθενείς να μην νιώθουν καθόλου πόνο. Αυτό ωστόσο αποτελεί κίνδυνο για τον ίδιο τους τον εαυτό, γιατί δεν αντιλαμβάνονται αν είναι άρρωστοι ή αν χτύπησαν με κάποιο τρόπο. Έχουν αναφερθεί 20 τέτοια περιστατικά παγκοσμίως, οπότε καταλαβαίνετε ότι αποτελεί μια σπανιότατη περίπτωση.

Και κάπου εδώ τελειώνω την λίστα μου με τις 10 σπάνιες ασθένειες.  Ελπίζω να απολαύσατε το διάβασμα όσο απόλαυσα εγώ την έρευνα γι’ αυτό το άρθρο και σας ευχαριστώ που μείνατε μέχρι εδώ μαζί μου.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

ΦΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Είμαι ο Φώτης Κυριάκου, εργάζομαι στον τομέα της υγείας. Είμαι overthinker μέχρι αηδίας, τελειομανής, κάποιοι με λένε και αστείο. Τον ελεύθερο μου χρόνο σκέφτομαι και αναλύω διάφορες φιλοσοφικές σαχλαμάρες. Κάποτε τις γράφω και κάτω.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    10 σπάνιες ασθένειες (μέρος Β΄)