Loading

10 προσωπικότητες που συνεισέφεραν σημαντικά στην Επιστήμη της Βιολογίας.

Η ιστορία της Βιολογίας διαμορφώθηκε μέχρι στιγμής από πολυάριθμες έρευνες και ανακαλύψεις οι οποίες, όταν βγήκαν στο φως, θεωρήθηκαν επαναστατικές. Ας δούμε μερικούς από τους επιστήμονες, των οποίων οι μελέτες υπήρξαν καθοριστικές για την Επιστήμη της Βιολογίας.

1) Γρηγόριος Μέντελ (Gregor Mendel), 1822-1884

https://www.plantea.com.hr/wp-content/uploads/2014/11/gregor-mendel-11.jpg

plantea.com.hr

Έχει χαρακτηριστεί ως ο «πατέρας της Γενετικής», καθώς οι μελέτες που πραγματοποίησε σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μεταβιβάζονται τα κληρονομικά χαρακτηριστικά από τους γονείς στους απογόνους, οδήγησαν στη διατύπωση των Νόμων της Κληρονομικότητας. Οι Νόμοι του Μέντελ συνεισέφεραν σε μεγάλο βαθμό στην Επιστήμη της Βιολογίας.

2) Κάρολος Δαρβίνος (Charles Darwin), 1809-1882

thoughtco.com

Η θεωρία της Εξέλιξης των ειδών μέσω Φυσικής Επιλογής, η οποία διατυπώθηκε από τον Κάρολο Δαρβίνο, ανέτρεψε ολοκληρωτικά όλες τις προηγούμενες ιδέες ή αντιλήψεις που επικρατούσαν περί εξέλιξης και συνέβαλε όσο καμία άλλη στην Ιστορία της Επιστήμης της Βιολογίας.

3) Ρόζαλιντ Φράνκλιν Έλσι (Rosalind Franklin Elsie), 1920-1957

https://4.bp.blogspot.com/-W7klXWJZzqE/UfEJwz48p9I/AAAAAAADup4/wGCDqUt1wlA/s400/C0073342-Rosalind_Franklin%252C_British_chemist-SPL.jpg

diadromi.gr

Οι μελέτες της εμπλούτισαν σημαντικά την Επιστήμη της Βιολογίας, εφόσον συνέβαλαν στον προσδιορισμό της δομής του μορίου του DNA (διπλή έλικα). Δυστυχώς, η δουλειά της δεν έτυχε επίσημης αναγνώρισης και επομένως δεν τιμήθηκε όπως της άξιζε, για την τεράστια συμβολή της σε μία τόσο σπουδαία ανακάλυψη.

4) Αλεξάντερ Φλέμινγκ (Alexander Fleming), 1881-1955

historyextra.com

Το επίτευγμά του σηματοδότησε την αρχή της εξεύρεσης αποτελεσματικής θεραπείας έναντι πολλών μολυσματικών ασθενειών, καθώς ανακάλυψε το πρώτο αντιβιοτικό φάρμακο, την πενικιλίνη. Για τη συγκεκριμένη ανακάλυψη τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής, το 1945.

5) Λουί Παστέρ (Louis Pasteur), 1822-1895

aleteia.org

Δικαίως χαρακτηρίστηκε ως ο «πατέρας της Mικροβιολογίας», καθώς οι μελέτες του συνέβαλαν στον προσδιορισμό της συσχέτισης των παθογόνων μικροοργανισμών (βλαβερών μικροβίων) με την εμφάνιση ασθενειών. Ανακάλυψε ότι οι μικροοργανισμοί μπορούν να εξουδετερωθούν μετά από θέρμανση του γάλακτος στους 62οC, εισάγοντας τον όρο «παστερίωση». Επιπρόσθετα, κατάφερε να παρασκευάσει εμβόλιο κατά του ιού της λύσσας.

6) Ρόμπερτ Χουκ (Robert Hooke), 1635-1703

https://roberthookewilliamharvey.weebly.com/uploads/5/0/0/2/50022173/header_images/1429113618.jpg

weebly.com

Κατασκεύασε δικό του μικροσκόπιο στο οποίο παρατήρησε τομή φελλού, σε εποχή κατά την οποία ο όρος «κύτταρο» ήταν ακόμη άγνωστος. Η εικόνα που έβλεπε, δηλαδή πολλές μικρές δομές που επαναλαμβάνονται, του θύμιζε κυψέλες μελισσών και κελιά μοναχών. Έτσι, ήταν ο πρώτος που επινόησε τον όρο «cell», που σημαίνει κελί, για να περιγράψει το κύτταρο.

7) Νέτι Στήβενς (Nettie Stevens), 1861-1912

https://cdn.britannica.com/w:400,h:300,c:crop/30/190730-050-B5793E10/Nettie-Stevens-1909.jpg

britannica.com

Οι έρευνές της συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στη διατύπωση της επιστημονικής θεωρίας που αφορά στον καθορισμό του φύλου στον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, ανακάλυψε ότι για τον φυλοκαθορισμό «ευθύνονται» τα φυλετικά χρωματοσώματα Χ και Y.

8) Ρέιτσελ Λουίζ Κάρσον (Rachel Louise Carson), 1907-1964

boingboing.net

Βιολόγος και συγγραφέας. Κύρια αντικείμενα μελέτης της αποτέλεσαν η οικολογία και η θαλάσσια βιολογία. Ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Ένα από τα βιβλία της, το οποίο αναφερόταν στην επικινδυνότητα της χρήσης των εντομοκτόνων για το περιβάλλον, προκάλεσε ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον, σε παγκόσμιο επίπεδο.

9) Έντουαρντ Τζέννερ (Edward Jenner), 1749-1823

sgul.ac.uk

Θεωρείται «πατέρας της Aνοσολογίας», καθώς ήταν ο πρώτος που έκανε αναφορά στον όρο «εμβόλιο». Οι μελέτες του έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξάλειψη της νόσου της ευλογιάς από τον πλανήτη, η οποία είχε οδηγήσει στον θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους. Συγκεκριμένα, οι έρευνες του Έντουαρτ Τζέννερ οδήγησαν στην ανακάλυψη του πρώτου εμβολίου κατά της ασθένειας της ευλογιάς, το οποίο χορηγήθηκε αρχικά σε πειραματική βάση.

10) Άννα Άτκινς (Anna Atkins), 1799-1871

digitalteacher.blogspot.com

Ασχολήθηκε με τη Βοτανολογία, αλλά και με τις φωτογραφικές τέχνες. Στο βιβλίο που είχε εκδόσει περιλαμβάνονταν εκατοντάδες φωτογραφίες από βρετανικά φύκη. Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην ταξινομική επιστήμη, ενώ παράλληλα, έδειξε ότι η φωτογραφία μπορεί να αποτελέσει ένα σπουδαίο και αποτελεσματικό μέσο, για την ενδελεχή μελέτη της δομής διάφορων επιστημονικών αντικειμένων.

yottavolt.com

Η συνεισφορά τόσο των πιο πάνω, όσο και πολλών άλλων επιστημόνων υπήρξε σίγουρα εξαιρετικά μεγάλης σημασίας και η κάθε μία από αυτές άφησε το δικό της στίγμα στην Ιστορία της Βιολογίας. Πολλές έρευνες εξακολουθούν να διεξάγονται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένουμε να συμβάλουν μελλοντικά στην Εξέλιξη της Επιστήμης της Βιολογίας και να αποτελέσουν μέρος της Ιστορίας της.

Πηγές: biology4u.gr, thpanorama.com, sansimera.gr, pi.ac.cy


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    10 προσωπικότητες που συνεισέφεραν σημαντικά στην Επιστήμη της Βιολογίας.