Loading

10 πράγματα που (πιθανόν) να μην γνώριζες για το ζωικό βασίλειο

svg12 Σεπτεμβρίου, 2022Bee freeΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΠΑΣΙΤΗΣ

Το ζωικό βασίλειο είναι μόλις ένα από τα βασίλεια της ζωής όπως την ξέρουμε, αλλά είναι σίγουρα εκείνο που οι περισσότεροι από εμάς φέρνουμε στο μυαλό μας όταν ακούμε τις λέξεις ζωντανό ον (ας μας συγχωρέσουν τα φυτά, οι μύκητες, τα πρωτόζωα και τα λοιπά βασίλεια).

Έχοντας 1.5 εκατομμύρια καταγεγραμμένα είδη (1 εκατομμύριο εκ των οποίων είναι έντομα), το ζωικό βασίλειο κρύβει σίγουρα πολλά ενδιαφέροντα γεγονότα και σε αυτό το άρθρο έχω μαζέψει 10 από αυτά, τα οποία βάζω στοίχημα ότι δεν γνωρίζατε! (τουλάχιστον όχι όλα)

1.Οι αστερίες δεν έχουν μυαλό

Παρόλο που έχουν νευρικό σύστημα το οποίο απλώνεται στα πόδια τους, οι αστερίες δεν έχουν εγκέφαλο. Επίσης, δεν έχουν ούτε καρδιά και ούτε προκαθορισμένο φύλο. Άμυαλοι, άκαρδοι και άφυλοι δηλαδή!

2.Τα κοάλα κοιμούνται 20 με 22 ώρες την ημέρα

thoracicandsleep.com.au

Μήπως έχει κανείς μία παράξενη επιθυμία να γίνει κοάλα;

3.Το πιο δηλητηριώδες ζώο είναι μία μέδουσα

Το πιο δηλητηριώδες ζώο στον κόσμο δεν είναι ούτε φίδι, ούτε αράχνη, αλλά μία μέδουσα. Αυτή η μέδουσα (Box Jellyfish), η οποία συναντάται κυρίως στα νερά της Αυστραλίας (πού άλλου;) είναι υπεύθυνη για τον θάνατο 5567 ατόμων από το 1964 και μέχρι σήμερα.

4.Τα προϊστορικά έντομα ήταν τεράστια!

Λιβελούλες με άνοιγμα φτερών μισό μέτρο, κατσαρίδες στο μέγεθος αρουραίου, μυρμήγκια δέκα φορές μεγαλύτερα από τα σημερινά… ευτυχώς που δεν ζούσαμε 300 εκατομμύρια χρόνια πριν!

5.Τα καγκουρό δεν μπορούν να περπατήσουν ανάποδα

Λόγω του ότι δεν μπορούν να κινήσουν τα δύο τους πόδια ανεξάρτητα, τα καγκουρό δεν μπορούν ούτε να περπατήσουν ούτε να πηδήξουν ανάποδα.

6.Τα κοράλλια είναι ζώα

natgeofe.com

Ναι, αυτά τα φαινομενικά υποθαλάσσια φυτά δεν είναι στην πραγματικότητα φυτά, αλλά ζώα! Ανήκουν στην συνομοταξία των Κνιδοζώων και τρέφονται με φύκια, καθώς και με μικρά ψάρια και πλαγκτόν.

7. Υπάρχουν πάνω από 60 είδη πουλιών που δεν μπορούν να πετάξουν

Ναι, δεν είναι μόνο οι στρουθοκάμηλοι, οι πιγκουίνοι και οι κότες!

8.Το βραδύπορο μπορεί να επιβιώσει σε εξαιρετικά ακραίες συνθήκες

guim.co.uk

Αυτό το μικροσκοπικό ζώο μπορεί να επιβιώσει σε θερμοκρασίες που πλησιάζουν το απόλυτο μηδέν, στο κενό του διαστήματος, να αντέξει ακτινοβολία 1000 φορές μεγαλύτερη από τα άλλα ζώα και ακόμα και να ζήσει πολλά χρόνια χωρίς νερό!

9.Ο άνθρωπος μπορεί να ξεπεράσει στο τρέξιμο όλα τα άλλα ζώα

Αυτό σίγουρα δεν ακούγεται σωστό. Είμαστε πιο γρήγοροι από μία γαζέλα; Σε τελική ταχύτητα σαφώς όχι, αλλά εκεί που υπερτερούμε είναι στις μεγάλες αποστάσεις. Ένας γυμνασμένος άνθρωπος (βλέπε μαραθωνοδρόμος) έχει την απαιτούμενη αντοχή για να διανύσει τεράστιες αποστάσεις, ενώ τα υπόλοιπα ζώα δεν την έχουν.

10. Η γαλάζια φάλαινα ΔΕΝ είναι το μακρύτερο ζώο

express.co.uk

Αν και η γαλάζια φάλαινα είναι το πιο ογκώδες ζώο που υπήρξε ποτέ (μεγαλύτερη και από όλους τους δεινόσαυρους), δεν είναι και το μακρύτερο, καθώς αυτός ο τίτλος ανήκει σε… ένα σκουλήκι! Το bootlace worm (Lineus longissimus), ένα είδος θαλάσσιου σκουληκιού, εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 55 μέτρα, αφήνοντας κατά πολύ πίσω του την 30μετρη γαλάζια φάλαινα.

Εάν όμως λάβουμε υπόψη μας όλα τα βασίλεια, ο μεγαλύτερος (σε όλες τις κατηγορίες) ζωντανός οργανισμός είναι ένας μύκητας, ο οποίος βρίσκεται στο Όρεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο μύκητας αυτός, που ανήκει στο είδος Armillaria ostoyae, καλύπτει έκταση περίπου 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και υπολογίζεται ότι ζυγίζει 35 χιλιάδες τόνους!

Πηγές: wikipedia.com, theguardian.com, animals.com


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: jellyfish.ie

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΠΑΣΙΤΗΣ

Γιάννης, φυσικός, αναλυτής, συγγραφέας και μελισσό-αρθρογράφος. Αυτά βασικά χρειάζεται να ξέρετε για μένα. Τα υπόλοιπα επίθετα, μετοχές ή και φράσεις που τυχόν να με χαρακτηρίζουν θα τα ανακαλύψετε στην πορεία.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    10 πράγματα που (πιθανόν) να μην γνώριζες για το ζωικό βασίλειο