Loading

10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τις μέλισσες!

svg2 Φεβρουαρίου, 2020Bee freeΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ

Άχ μελισσούλα, μελισσάκι….. Οι περισσότεροι από εμάς, γνωρίζουμε τα βασικά για τις μέλισσες, ότι κάνουν μέλι για παράδειγμα. Να όμως που υπάρχουν και πράγματα που δεν μας πέρασαν ποτέ από το μυαλό. Και δεν είναι ούτε ένα, ούτε πέντε, αλλά δέκα πράγματα τα οποία δεν γνωρίζαμε για τις….μελισσούλες!! J

1.Ένα freddo espresso παρακαλωωωω: Οι μέλισσες, επισκέπτονται τα καφεόδεντρα όπου και παίρνουν τη ‘’δόση’’ τους, με αποτέλεσμα να τις βοηθά να θυμούνται σε πιο λουλούδι βρήκαν αυτό το νόστιμο καρπό, και να γυρίζουν στα ίδια λουλούδια ξανά και ξανά, μεταφέροντας τη γύρη τους.

2. Περίπλοκα μαθηματικά προβλήματα: Το πρόβλημα του ‘’περιοδεύοντος πωλητή’’ λύνεται κάθε μέρα από τις μέλισσες. Λόγω του ότι χρειάζονται πολλή ενέργεια για να πετάξουν, βρίσκουν την πιο σύντομη διαδρομή και έτσι δεν καταναλώνουν τόση ενέργεια στο ψάξιμο γύρης από τα λουλούδια στις διαφορετικές τοποθεσίες.

3. Στο διάστημα χαμένος πιαααα: Οι μέλισσες σε διάστημα επτά ημερών καταφέρνουν να προσαρμοστούν και να πετάξουν ξανά σε συνθήκες μειωμένης βαρύτητας. Ακόμη, μπορούν να φτιάξουν ακόμα και κηρήθρα αλλά και να γεννήσουν αυγά.

4. Ίδια γονίδια κοινωνικότητας με τους ανθρώπους: Κοινό τους, το σύνολο των γονιδίων που βοηθούν στην «έκρηξη» της ορμόνης φερομόνης συναγερμού ή αλλιώς κινδύνου. Η ορμόνη αυτή, εκκρίνεται σε περίπτωση αισθήματος απειλής από εξωτερικό εχθρό ή κατά μέτωπο επίθεση.

5. Προσωπικότητες και συναισθήματα: Οι μέλισσες χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με το πόσο εργασιομανείς είναι. Άλλες είναι εργασιομανείς και άλλες κοπανατζήδες αφού αποφεύγουν τη «δύσκολη» δουλειά της ανεύρεσης της γύρης. Ακόμη, κάποιες μέλισσες είναι τολμηρές, ενώ κάποιες άλλες διστακτικές. Δεν είναι όμως και λίγες εκείνες οι οποίες, είναι απαισιόδοξες, δείχνοντας έτσι και κάποιο δείγμα από τα….συναισθήματά τους.

6. Bee a Serial Killer: Η συμπεριφορά των μελισσών, αποκρυπτογραφείται μέσω μιας σειράς αλγορίθμων, οι οποίοι εντοπίζονται και στους κατά συρροή δολοφόνους. Δηλαδή, μαζεύουν τη γύρη (διάπραξη εγκλήματος) κοντά στην κυψέλη (σπίτι των δολοφόνων), αλλά αρκετά μακριά από τα αρπακτικά ζώα (γειτονικά πρόσωπα ή σπίτια).

7. Καλή και γρήγορη μνήμη: Οι μέλισσες, έχουν άριστη όραση η οποία τους βοηθά να κατευθύνονται εύκολα, άμεσα και γρήγορα προς τον προορισμό τους. Για παράδειγμα, εάν τις τοποθετήσεις σε ένα λαβύρινθο, τότε αυτές μετά από την κατανόηση των σημαδιών που έχουν μπροστά τους, θα  επιλέξουν το σημάδι που οδηγεί εκεί που πρέπει.

8. Άχ, με τσίμπησε: Το τσίμπημα της μέλισσας, και συγκεκριμένα η ουσία μελιττίνη η οποία παράγεται από το δηλητήριο που εκκρίνεται από το κεντρί της, μπορεί να παρέχει προστασία από τον ιό του HIV.

9. Εργατικές μέχρι….θανάτου:  Δουλεύουν πολύ σκληρά για να μαζέψουν αποθέματα γύρης, ζώντας το πολύ 7 εβδομάδες το διάστημα Άνοιξη-Καλοκαίρι, και 6 μήνες, το διάστημα Φθινόπωρο-Χειμώνας.

10. Όλα αλλάζουν, θέσεις, χημείες: Όσο μεγαλώνει μια μέλισσα, τόσο περισσότερο αλλάζει και η χημεία του εγκεφάλου της. Αρχίζει από μικρή ηλικία με μια δουλειά, και με το πέρασμα του χρόνου, εκτελεί πολλαπλές εργασίες όπως κτίσιμο κελιών, φρούρισμα κυψελών, συλλογή τροφής κ.α.

10+1: Μέλισσες και ακροβατικό σεξ: Το ξέρατε πως οι μέλισσες όταν φθάνουν στη διαδικασία αναπαραγωγής κάνουν ακροβατικό σεξ; Αχα! Καλά ακούσατε. Η βασίλισσα κάνει την εμφάνισή της, φλερτάρει, γίνεται η αναπαραγωγή και μετά από τη διαδικασία η αρσενική μέλισσα χάνει τις δυνάμεις της και τελικά… πεθαίνει! Θανατηφόρα η Queen Bee δηλαδή και απόλαυση = θάνατος για τις αρσενικές μέλισσες!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τις μέλισσες!