Loading

10 λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους.

svg13 Σεπτεμβρίου, 2020Bee freeΦΙΛΙΩ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Επάγγελμα; Γονιός. Αλήθεια πόσο δύσκολο είναι να είσαι σήμερα γονέας; Ποια περιγραφή θα  έδινες αν σου το ζητούσαν? Εγώ θα έβαζα μια εικόνα με έναν άνθρωπο να τρέχει σε ένα δρόμο που το τέλος μοιάζει μακρινό ή δε φαίνεται και ο δρομέας θα βλέπει μόνο τα εμπόδια, που είναι χίλια μύρια. Άπαξ και φτάσει όμως στο τέρμα, η δικαίωση είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ τις πίκρες και τα βάσανα που πέρασε μέχρι εκεί.

Σ’ αυτό το άρθρο λοιπόν θα ήθελα να αναφερθώ στα λάθη που κάνουμε οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών μας, με την ελπίδα να τα αναγνωρίσουμε και να τα διορθώσουμε!

Έχουμε πάντα δίκαιο!

Ως γονείς κάνουμε πολλά λάθη και τα περισσότερα δεν τα καταλαβαίνουμε ή δεν θέλουμε να τα παραδεχτούμε … γιατί όμως θέλουμε να δείχνουμε στα παιδιά μας ότι  έχουμε πάντα δίκαιο? Μάθε να ζητάς εσύ πρώτος συγγνώμη για να μάθει και το παιδί σου. Γιατί δεν αφήνουμε το λάθος μας να φανεί και να το αναλύσουμε με το παιδί μας; Σκέφτηκες ποτέ ότι με αυτό τον τρόπο το παιδί σου θα μάθει να αναγνωρίζει το λάθος του? Κάτι που ενδεχομένως εσύ δεν το κάνεις, γιατί όπως είπαμε έχεις ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΑΙΟ.

Άσε με στην ησυχία μου!

-Μαμά… έλα να  παίξουμε.

-Ωχχχ άσε με τώρα. Έχω να μαγειρέψω, να σιδερώσω τα ρούχα, να σας πλύνω και να συμμαζέψω. Δεν έχεις παίξει όλη μέρα με τους φίλους σου?– και μάζεψε αυτά τα παιχνίδια που έχεις πετάξει.

Το δίκαιο φωνάζει μέσα σου και  ο χρόνος σε πιέζει (αλήθεια δεν μπορεί να σταματήσει αυτό το ρολόι?). Ναι το ξέρω είσαι κουρασμένη, μόλις έχεις επιστρέψει από τη δουλειά και είχες  αφήσει το άλλο παιδί στο φροντιστήριο. Εσύ  δεν έχεις πάρει ανάσα και το παιδί πηγαινοέρχεται μαζί σου στην κουζίνα ζητώντας να το ακούσεις.  ΑΚΟΥΣΕ ΤΟ ΣΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΧΡΟΝΟΣ – ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΛΕΠΤΑ.  Όσο τετριμμένο και αν ακούγεται και χιλιοειπωμένο το παιδί θα θυμάται αυτά τα 10 λεπτά και όχι το καθαρό σπίτι.

Πάρε ανάσες, όταν νευριάζεις.

Πάλι ακούς τον εαυτό σου να φωνάζει, είσαι εξοργισμένος. Το παιδί σε αυτές τις περιπτώσεις ή θα καθίσει να σε ακούσει -μέχρι να τελειώσεις το ξέσπασμά σου- ή θα αντιδράσει με ανυπακοή και ότι έθρεψες, θα σπείρει -δηλαδή φωνές-. Και τι κατάφερες με αυτό; Να αισθάνεσαι ότι κάπου τα είπες ή μετά από 10 λεπτά να νιώθεις τύψεις και να δωροδοκείς τα παιδιά με σοκολάτα ή περισσότερο χρόνο στο YouTube / PlayStation what ever. Ηρέμησε, φύγε όμορφα από τον χώρο, πάρε καθαρό αέρα, σκέψου κάτι -ας πούμε μια όμορφη στιγμή με το παιδί σου, το χαμόγελο του- και επίστρεψε πίσω έτοιμη με ένα διάλογο.

Μην τους δίνετε τα ηλεκτρονικά για να ξεφύγετε απ’ αυτά!

Μιας και προηγουμένως έχω αναφέρει τα ηλεκτρονικά και τα apps, έχω να πω πως οι περισσότεροι γονείς έχουμε χάσει τον έλεγχο με αυτά. Για να καθίσουμε έστω και 5 λεπτά ή να ξεφύγουμε από μια κατάσταση δύσκολη για εμάς ή βρίσκοντας ως δικαιολογία ότι τα παιδιά είναι πολύ ζωηρά, συχνά καταφεύγουμε σε αυτήν την λύση. Τους δίνουμε τα ηλεκτρονικά στα χέρια και έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο! Και μετά τρέχα να φτιάξεις  την κατάσταση και να βρεις το λάθος σου, γιατί το παιδί σου  είναι επιθετικό ή αντικοινωνικό.

Συνεχώς τα επιπλήττουμε.

Γιατί έκανες ΛΑΘΟΣ στο διαγώνισμα? Και ποιος είπε πως απαγορεύονται τα λάθη σε ένα διαγώνισμα? Δεν είναι γι’ αυτό που γίνονται? Άστε τα παιδιά να κάνουν λάθη και κοιτάτε το δικό σας παιδί και μην το επιπλήττεται διαρκώς. Κάπου αλλού θα είναι καλό και αναγνωρίστε του το!

Η εξαγορά.

Θα πάμε για φαγητό, αν είσαι φρόνιμος. Θα σου αγοράσω γλυκά την επόμενη εβδομάδα. Και τι σημαίνει αυτό? Εξαγοράζεις το  παιδί σου? Πρέπει να μάθει να είναι ήσυχο, μην ζητάς όμως από ένα παιδί να είναι ήσυχο κάπου που πρέπει να παίξει! Άλλωστε δεν μπορεί να καρφωθεί σε μια καρέκλα, για να περάσεις εσύ  καλά. Προσπάθησε οι χώροι που θα πηγαίνεις να έχουν κάτι και για εκείνο. Η επιβράβευση καλό είναι να υπάρχει, αλλά να μην φτάνει στην κατάσταση της εξαγοράς.

Γίνε παιδί.

Γίνε και εσύ παιδί, μην σκέφτεσαι και εσύ συνεχώς σαν μεγάλος. Μπες στην θέση του παιδιού. Θυμήσου  στην ηλικία του τι έκανες, αν και πέρασαν αρκετά χρονιά από τότε οι καιροί έχουν αλλάξει. Μπορείς να βρεις κοινά αλλά θα βρεις κάτι που δεν σου άρεσε και μην το κάνεις στο παιδί σου .

Μην δικάζεις.

Δίκη μπροστά σε κόσμο, όχι μην το κάνεις αυτό. Μην το κατακρίνεις ή να λες στους άλλους τα  ελαττώματα του και μάλιστα να τα ακούει. Είναι ότι χειρότερο για την συμπεριφορά του, το χτίσιμο του χαρακτήρα του και κυρίως της αυτοπεποίθησής του. Άλλωστε, τα παιδιά είναι καθρέφτες μας.

Μάθε το να βοηθά.

Μάθε στο  παιδί σου την έννοια «βοηθώ τον συνάνθρωπο μου» και την αλληλεγγύη. Μην περιμένεις να τα γνωρίζει εάν εσύ δεν τα εφαρμόζεις . Τα παιδιά μιμούνται και πράξεις, όχι μόνο λέξεις.

Δεν έχω χροοοοονοοοο!

Πέρασε χρόνο με το παιδί. Αυτό αυτό θέλουν από εμάς … αναμνήσεις δικές τους που να είμαστε εμείς μέσα. Αυτό λείπει και από εμάς όμως, ο χρόνος. Κάπου θα τα βρείτε όμως αν φτιάξετε ένα σωστό πρόγραμμα. Αυτό θα λύσει πολλά.

lh3.googleusercontent.com

*** Τα πιο πάνω γράφονται με πολλή αγάπη και  εμπειρία μιας μαμάς που προσπαθεί να λύσει πολλές απορίες αλλά αναζητά κιόλας  το καλύτερο των δικών της παιδιών. Αυτή η μαμά, έψαξε ανάμεσα σε βιβλία και άκουσε εκπαιδευτικούς ψυχολόγους για να «γραμματιστεί».***

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: lh3.googleusercontent.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    10 λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους.