Loading

10 Kύπριοι αθλητές που διαπρέπουν: ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΟΥΤΤΟΥΚΗ

Το Taekwondo αποτελεί μία πολεμική τέχνη φιλοσοφικού και συμβολικού χαρακτήρα, με προέλευση την Κορέα. Είναι μία από τις δημοφιλέστερες πολεμικές τέχνες παγκοσμίως καθώς από το 2000 και μετά έγινε επίσημο Ολυμπιακό αγώνισμα.

Το Taekwondo είναι μεν μια πολεμική τέχνη, αλλά όχι μόνο δεν καλλιεργεί τη βία ανάμεσα στους αθλούμενους, ίσα ίσα την αποτρέπει! Αποτελεί ένα ευγενές άθλημα βασισμένο στα αθλητικά ιδεώδη της άμιλλας και του συναγωνισμού, με έναν ιδιαίτερο σεβασμό προς τον αντίπαλο.

Στόχος του αθλήματος είναι η νίκη του αντιπάλου, μέσα στα πλαίσια της αθλητικής συμπεριφοράς, καθώς το συγκεκριμένο άθλημα έχει ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες.

Κατόπιν, αν και αποτελεί πολεμικό άθλημα, έρευνες έχουν δείξει πως στατιστικά, πολύ λιγότερες είναι οι πιθανότητες ενός αθλητή να τραυματιστεί κατά την διάρκεια μιας προπόνησης taekwondo, παρά από ότι μιας προπόνησης ποδοσφαίρου!!

Το αθλημά λοιπόν αυτό αποτελεί πλέον τρόπο ζωής για την Κυριακή Κουττούκη, τον καλύτερο πρεσβευτή για προβολή της χώρας και του αθλητισμού μας, σε διεθνές επίπεδο.

Η Κυριακή μέχρι σήμερα αγωνίζεται στην παγκόσμια κατηγορία των -46κιλών και στην ολυμπιακή κατηγορία των -49κιλών! Σήμερα μας αφιερώνει στο Sportybeez λίγο από τον χρόνο της απαντώντας στις πιο κάτω ερωτήσεις:

Είδωλο:

Το είδωλό μου είναι η Κινέζα αθλήτρια Jingyu Wu, η οποία είναι 2 φορές χρυσή ολυμπιονίκης. Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ έχει γίνει πρόσφατα μητέρα, συνεχίζει να είναι στις καλύτερες αθλήτριες του κόσμου.

Τι είναι αυτό που σε κέρδισε και σε κράτησε στον κόσμο του taekwondo;

Στον κόσμο του ταεκβοντό με κράτησαν τα όμορφα συναισθήματα και οι εμπειρίες που απέκτησα και συνεχίζω να κερδίζω. Όλα τα πιο πάνω μαζί με την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης που μου προσφέρει το άθλημα του ταεκβοντό, με κάνουν να θέλω να συνεχίσω να πάω ακόμα πιο ψηλά.

Αγαπημένη στιγμή της καριέρας σου /ή μια στιγμή που σε στιγμάτισε;

Ήταν η νίκη απέναντι στην Τουρκάλα αθλήτρια στον τελικό του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος με όλη την κερκίδα Κύπρου και Ελλάδας να φωνάζει υπέρ μου. Μετά από εκείνο το χρυσό, συνέχισα ακόμη πιο δυνατά και πιο συγκεντρωμένα.

Πες μας κάτι που δεν γνωρίζει ο κόσμος για σένα;

Αν και αθλήτρια που έκανα πολλά ταξίδια και γνώρισα πολύ κόσμο κατά τη διάρκεια των αγώνων, είμαι πολύ ντροπαλή ως άτομο. Επίσης, για αθλήτρια πολεμικών τεχνών, μπορώ να πω ότι είμαι πάρα πολύ ήρεμη.

Υπήρξε ποτέ κάποια στιγμή που να ένιωσες πως θέλεις να τα παρατήσεις;

Εννοείται, όπως υπάρχουν οι καλές στιγμές υπάρχουν και οι άσχημες. Ευτυχώς όμως είχα ανθρώπους δίπλα μου να με στηρίζουν, καθώς επίσης και μεγάλη θέληση να πετύχω τους στόχους μου. Έτσι, σε κάθε δυσκολία κατάφερα να σταθώ στα πόδια μου και να συνεχίσω.

Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για τον συνδυασμό σπουδών και αθλητισμού, και το πόσο δύσκολο ήταν αυτό για σένα;

Αν και ήταν αρκετά δύσκολο μπορώ να πω ότι οργάνωσα πολύ καλά το χρόνο μου και κατάφερα να τα συνδυάσω. Για παράδειγμα όταν είχα εξετάσεις πάντα είχα μαζί μου τα βιβλία μου και διάβαζα, σε αγώνες και προπόνηση.

Φαντάζομαι όπως και πολλοί άλλοι αθλητές του επιπέδου σου, θα είχες την ευκαρία της υποτροφίας για σπουδές στο εξωτερικό. Ποιος ήταν ο λόγος που επέλεξες να σπουδάσεις στην Κύπρο;

Ο λόγος που επέλεξα να μείνω για σπουδές στην Κύπρο είναι ο αθλητισμός γιατί στο δικό μας το άθλημα είναι σημαντικό να έχεις δίπλα σου τον προπονητή σου, και για εμένα ο κύριος Νίκος είναι σαν τον δεύτερο μου πατέρα.

Πιστεύεις πως το taekwondo είναι αρκετά διαδεδομένο στη χώρα μας για να ασχοληθεί κάποιος στα δεδομένα της Κύπρου;

Δεν είναι και πολύ διαδεδομένο άθλημα, οι περισσότεροι νομίζουν ότι είναι σαν το καράτε αλλά δεν έχουν καμία σχέση… Παρ’όλα αυτά πιστεύω πως τα τελευταία 3-4 χρόνια άρχισε να ακούγεται περισσότερο και να το γνωρίζει πιο πολύς κόσμος. Αυτό φάνηκε και από το πόσα παιδιά ξεκίνησαν το άθλημα τα τελευταία χρόνια. Το ταεκβοντό είναι ένα άθλημα που απαιτεί πολλές ώρες προπόνησης ταξίδια στο εξωτερικό κλπ, που είναι πράγματα που θέλουν θέληση και χρόνο…όποτε για να ασχοληθεί κανείς σοβαρά με το συγκεκριμένο άθλημα, όπως και με κάθε άθλημα βέβαια, πρέπει να οργανώσει χρόνο για μαθήματα και προπονήσεις. Δεν πιστεύω ότι παίζει μεγάλο ρόλο η χώρα στην οποία βρίσκεσαι, δεν είναι δύσκολο να ασχοληθείς σοβαρά, αρκεί να το θέλεις πραγματικά.

Ένα μήνυμα που θα ήθελες να δώσεις στους νέους που ξεκινούν την καριέρα τους στο taekwondo;

Είναι ένα πολύ όμορφο άθλημα που σου καλλιεργεί τον σεβασμό και σου αναπτύσσει την αυτοπεποίθηση. Ο δρόμος του πρωταθλητισμού απαιτεί πολλές «θυσίες» και σοβαρότητα από το κάθε άτομο που θέλει να τον ακολουθήσει. Είναι ένας δύσκολος δρόμος, αλλά ταυτόχρονα πολύ όμορφος γεμάτος εμπειρίες, φιλίες και ωραία συναισθήματα. Μην τα βάζετε ποτέ κάτω, γιατί με σκληρή δουλειά, υπομονή κι επιμονή μπορείτε να πετύχετε τα πάντα.

Ευχαριστούμε την Κυριακή και της ευχόμαστε καλές επιτυχίες και ότι καλύτερο για το μέλλον!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

ΧΡΥΣΤΑΛΛΑ ΣΑΒΒΙΔΗ

Κάτοικος του κόσμου. Μια ζωή στην πρίζα με μια βαλίτσα στο χέρι. Λατρεύω τα ταξίδια, τον αθλητισμό, ό,τι είναι παράξενο, μοναδικό, υπερβολικό και extreme. Αγαπώ τα μάτια, τα έξυπνα λόγια και τις συζητήσεις ψυχής. Δίνω μεγάλη βάση στα γέλια από καρδιάς, και κυρίως σε αυτούς και αυτά που τα προκαλούν. 2 πράγματα: Σκληρή δουλειά και όρεξη για ζωή!

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    10 Kύπριοι αθλητές που διαπρέπουν: ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΟΥΤΤΟΥΚΗ