Loading

10 Εγκαταλελειμμένα Κτήρια.

Ξεκινώντας από την Ελλάδα και περνώντας στο εξωτερικό, ανακαλύπτουμε μερικά από εκείνα τα δημιουργήματα του ανθρώπου που για διάφορους λόγους έμειναν αναξιοποίητα! Εμβληματικά κτίρια με μοναδική ιστορία και αξία ανακινούν αναμνήσεις και χτίζουν μύθους και θρύλους !

1. Βίλα Παπαδοπούλου, Πάρνηθα, Ελλάδα.

Μία από τις μαύρες σελίδες τις ελληνικής ιστορίας , αυτή της επταετής δικτατορίας και το ηγετικό πρόσωπο του στρατιωτικού πραξικοπήματος έγινε η αιτία να χτιστεί η εν λόγω βίλα, σε μία απομακρυσμένη περιοχή, με στόχο να αποτελέσει την εξοχική κατοικία του Παπαδοπούλου . Επειδή όμως η εξουσία θέλει και … καλοπέραση η τεράστια αυτή κατοικία διαθέτει μέχρι και ελικοδρόμιο, χτισμένο σε ιδανικό σημείο για κυνήγι και φυσικά πληθώρα χώρων και δωματίων. Ή μάλλον διέθετε, καθώς πλέον έχει λεηλατηθεί ενώ το δάσος γύρω του έγινε μάρτυρας των τρομερών φωτιών του 2007 .

2. Κάστρο Pidhirtsi, Ουκρανία.

Ας μεταφερθούμε όμως στο εξωτερικό, σε μία άλλη παλιά κατοικία «φάντασμα». Χτισμένο το κάστρο περίπου το 1640, είναι πλέον διάσημο για το φάντασμα μιας νεαρής γυναίκας που λέγεται ότι βρίσκεται στο πλέον εγκαταλελειμμένο κτήριο. Η μόλις δεκαεξάχρονη κοπέλα κάποτε κατοικούσε στο κάστρο μαζί με τον σύζυγο της, ο οποίος έγινε και ο δολοφόνος της! Το σώμα της δεν βρέθηκε ποτέ, οπότε οι λαϊκοί μύθοι, θα λέγαμε, βρήκαν εύφορο έδαφος .

3. Παλάτι Μιράντα, Βέλγιο.

Ένα ακόμα Κάστρο στην λίστα μας, το οποίο φέρει όπως και τα προηγούμενα τη δική του ιστορία . Αποτέλεσε κατοικία οικογένειας, χώρος που καταλήφθηκε από τους Ναζί και τελικά άσυλο για άρρωστα παιδία. Η τελευταία βλέψη ήταν να γίνει ξενοδοχείο, με το βάρος του προϋπολογισμού να ξεπερνάει τις δυνατότητες των επενδυτών. Φυσικά, σαν σωστό εγκαταλελειμμένο κτίριο και δη κάστρο, έχει και αυτό τις φήμες του για πνεύματα, φαντάσματα και ιστορίες φαντασίας … !

4. Νησί Hashima, Ιαπωνία.

Σε αυτή την περίπτωση αναφερόμαστε σε ένα ολόκληρο εγκαταλελειμμένο νησί και τα κτίρια που βρισκόταν και βρίσκονται πάνω σε αυτό. Βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό και μέχρι και σήμερα είναι ανοιχτό και για τουρίστες!

5. Άσυλο Γουίλαρντ, Νέα Υόρκη.

Αποτέλεσε άσυλο για ψυχικά νοσούν τες ασθενείς για πολλά χρόνια, εποχές που ακόμα η ψυχική υγεία δεν είχε τις ίδιες προδιαγραφές και την αντιμετώπιση που έχει στις μέρες μας. Κάποτε λοιπόν, φιλοξένησε χιλιάδες ανθρώπους, όμως τώρα έχει παραδοθεί στα στοιχεία της φύσης, όντας πλήρως εγκαταλελειμμένο.

6. Hotel  Ryugyong , Βόρεια Κορέα.

Ένα κτήριο, το οποίο σε αντίθεση με τα προηγούμενα δεν έχει κατακριθεί ποτέ! Με στόχο να γίνει ξενοδοχείο, ανά διαστήματα οι κατασκευές του ξεκινούν και σταματούν, ενώ κατασκευαστικές δυσκολίες διαδέχονται η μία την άλλη .

7. Στάδιο Υγρού Στίβου, Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Μία κατασκευή με ευγενή σκοπό και προς χάριν του αθλητισμού, μιας και χτίστηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών αγώνων το 2016, τώρα στέκεται εγκαταλελειμμένο και έρημο, παρά τα μεγάλα ποσά που διατέθηκαν για την κατασκευή του.

8. Castello di Sammezano, Ιταλία.

Ίσως το αρχαιότερο από τα κτήρια της λίστας μας, καθώς ανάγεται στους Ρωμαϊκούς χρόνους και στοιχεία για τους κατοίκους του έχουμε από το 1605 περίπου! Διατέλεσε και ως ξενοδοχείο αλλά στον 21 αι. δεν αξιοποιείται με κάποιο τρόπο, πέρα από το γεγονός ότι γυρίστηκαν αρκετές σκηνές ταινιών και βίντεο κλιπ !

9. Σπίτι Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Βουλγαρία.

Ένα αρκετά εντυπωσιακό κτήριο με μία ιδιαίτερη πρόσοψη, έχει εγκαταλειφθεί περίπου από το 1989, ενώ το εσωτερικό του σήμερα και η οροφή του βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση!

10. Hotel de Salto, Κολομβία.

Η τοποθεσία του συγκεκριμένου κτηρίου είναι αυτή που τραβάει τα βλέμματα, δίπλα από τους καταρράκτες Tequendama προσφέρει μια επιβλητική και μοναδική θέα. Μέχρι πρόσφατα ήταν πλήρως εγκαταλελειμμένο, όμως το 2012 ανακαινίστηκε και ξεκίνησε τη λειτουργία του ως μουσείο!

Πηγές:

fortunegreece.com, news247.gr, protothema.gr


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    10 Εγκαταλελειμμένα Κτήρια.