Loading

10 εφευρέσεις που άλλαξαν ριζικά την πορεία της ανθρωπότητας.

svg17 Φεβρουαρίου, 2021SciencebeezΧΛΟΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Πολλές εφευρέσεις υπήρξαν καθοριστικές για την ιστορία της ανθρωπότητας και άλλαξαν με ριζικό τρόπο τον κόσμο, τόσο σε θεωρητικό επίπεδο, όσο και στην πράξη. Ας δούμε, όμως, μερικές από αυτές.

1. Αλφάβητο.

Πριν την εφεύρεση του αλφαβήτου, γινόταν χρήση ενός ιδιαίτερα πολύπλοκου συστήματος, που περιείχε εικόνες και σύμβολα. Ωστόσο, η ανάγκη για αποτύπωση των σκέψεων με πιο ξεκάθαρο και ακριβή τρόπο, οδήγησε στην εφεύρεση του αλφαβήτου, η οποία φαίνεται να έγινε τη 2η χιλιετία π.Χ. Αναμφισβήτητα, η εφεύρεση αλφαβητικού συστήματος επέφερε τεράστια πρόοδο και ανάπτυξη στην ανθρωπότητα, εφόσον επέτρεψε την αξιοποίηση της γλώσσας στον μέγιστο βαθμό.

https://www.crystalinks.com/canaanitealph.gif

crystalinks.com

2. Πυξίδα.

Παρόλο που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί από πού ακριβώς προέρχεται η πυξίδα, πιθανότατα εφευρέθηκε στην Αρχαία Κίνα. Η πυξίδα αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο προσανατολισμού, κυρίως για τους ναυτικούς. Η εφεύρεση της πυξίδας συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη διευκόλυνση των θαλάσσιων μεταφορών και κατ’ επέκταση στην τεράστια ανάπτυξη του εμπορίου.

https://www.zougla.gr/assets/images/2584399.jpg

zougla.gr

3. Χαρτί.

Αυτή η σπουδαία εφεύρεση πραγματοποιήθηκε στην Κίνα το 105 μ.Χ. και αποδίδεται στον Cai Lun. Η κατασκευή του χαρτιού προέκυψε από πολτοποίηση ενός μείγματος υλικών, όπως μετάξι, κομμάτια από κουρέλια, φλοιός δέντρων και ίνες κάνναβης. Στη συνέχεια, γινόταν έκθεση του συγκεκριμένου πολτού στον ήλιο, μέχρι να στεγνώσει. Αφού η χρήση του χαρτιού διαδόθηκε ευρέως, άρχισαν να χρησιμοποιούνται καινούργιες, βελτιωμένες μέθοδοι για την παρασκευή του, οι οποίες σιγά-σιγά αντικατέστησαν τις αρχικές. Το χαρτί είναι ένα ελαφρύ και εύχρηστο υλικό χαμηλού κόστους, χαρακτηριστικά τα οποία το καθιστούν ως το πλέον κατάλληλο υπόστρωμα γραφής.

prabook.com

4. Ρολόι.

Παρόλο που ο Γαλιλαίος επιχείρησε αρχικά να μετρήσει τον χρόνο διατυπώνοντας μία θεωρία, η εφεύρεση του ρολογιού πραγματοποιήθηκε αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό του, από τον Ολλανδό Christian Huygens. Η δημιουργία ρολογιού επιτεύχθηκε το 1657, παρέχοντας στην ανθρωπότητα τη δυνατότητα μέτρησης του χρόνου με τεράστια ακρίβεια.

img.news.gr

5. Μικροσκόπιο.

Η εφεύρεση της πρώτης μορφής μικροσκοπίου που έγινε στο τέλος του 16ου αιώνα, έδωσε τη δυνατότητα μεγέθυνσης πολλών αντικειμένων, αποκαλύπτοντας στοιχεία για τη δομή τους, τα οποία ήταν αδύνατο να γίνουν αντιληπτά με γυμνό μάτι. Ωστόσο, σημαντική υπήρξε η συμβολή του Άγγλου επιστήμονα Robert Hooke ο οποίος, στο τέλος του 17ου αιώνα, κατάφερε να φτιάξει ένα μικροσκόπιο αρκετά βελτιωμένο σε σχέση με το προηγούμενο. Ο Hooke συνήθιζε να χρησιμοποιεί το μικροσκόπιό του για να παρατηρεί ζωντανούς οργανισμούς, ανακαλύπτοντας σημαντικές λεπτομέρειες για τα δομικά τους χαρακτηριστικά. Τα μικροσκόπια που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι ιδιαίτερα εξελιγμένα, εφόσον μπορούν να παρέχουν ευκρινείς εικόνες αντικειμένων, μεγεθύνοντάς τα πολύ περισσότερες φορές. Η χρήση του μικροσκοπίου ήταν και εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά σημαντική για την επιστήμη της βιολογίας, αφού συνεισφέρει στη λεπτομερή μελέτη της δομής των οργανισμών.

render.fineartamerica.com

6. Τηλέφωνο.

Για τη σημαντικότατη αυτή εφεύρεση, χάρη στην οποία εκμηδενίστηκαν τελικά οι αποστάσεις, «ευθύνεται» ο Alexander Graham Bell. Ο Αμερικανός επιστήμονας κατάφερε, αξιοποιώντας το ηλεκτρικό ρεύμα, να διαβιβάσει τον ήχο από μία συσκευή σε άλλη μέσω ενός καλωδίου, χωρίς να αλλοιώνεται η χροιά της φωνής του ομιλητή ή να μειώνεται η ποιότητά της. Η εφεύρεση του τηλεφώνου, που έγινε το 1876, είχε -και εξακολουθεί να έχει- τεράστια επίδραση στην κοινωνική μας ζωή.

johnwalshcopy.files.wordpress.com

7. Ψυγείο.

Η εφεύρεση του ψυγείου είναι δύσκολο να αποδοθεί σε ένα μόνο άτομο, καθώς η ιδέα της ψύξης υπήρχε από πολύ παλιά και συνεχώς χρησιμοποιούνταν ολοένα και πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για την επίτευξή της. Η κατασκευή του ψυγείου οδήγησε σε ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα τρόφιμα συντηρούνταν και καταναλώνονταν από τον άνθρωπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση του ψυγείου συσχετίστηκε με σημαντική ελάττωση των περιστατικών εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.

glossitses.files.wordpress.com

8. Αεροπλάνο.

Η κατασκευή του πρώτου αεροπλάνου είχε γίνει το 1903 από τους αδερφούς Wright, οι οποίοι κατάγονταν από την Αμερική. Η πτήση που πραγματοποιήθηκε με το συγκεκριμένο αεροπλάνο διήρκεσε μόλις 59 δευτερόλεπτα. Ωστόσο, μετά από δύο χρόνια προσπάθειας, οι Wilbur και Orville Wright, κατάφεραν εν τέλει να φτιάξουν ένα λειτουργικό αεροπλάνο. Όλοι γνωρίζουμε ότι η συμβολή της εφεύρεσης του αεροπλάνου υπήρξε καθοριστική, τόσο για την οικονομική όσο και για την κοινωνική ζωή ολόκληρου του πλανήτη.

mentality10.com

9. Βηματοδότης.

Το 1960 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η εμφύτευση βηματοδότη σε ασθενή, δίνοντας τη δυνατότητα στην καρδιά του να συσπάται συντονισμένα. Ο άνθρωπος που κατάφερε να εφεύρει τον βηματοδότη και να δώσει σταθερό ρυθμό συστολής στις καρδιές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων ανά τον κόσμο, δεν είναι άλλος από τον Αμερικανό Wilson Greatbatch.

grandmama.gr

10. Διαδίκτυο.

Το πρώτο δίκτυο υπολογιστών λειτούργησε με επιτυχία στις Η.Π.Α. το 1969 και αποτέλεσε μία πρόδρομη μορφή δικτύου, που οδήγησε στη δημιουργία του σημερινού διαδικτύου. Μέσα στις επόμενες δεκαετίες το διαδίκτυο αναπτύχθηκε ραγδαία και η εξέλιξή του συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με ταχύτατους ρυθμούς. Το μόνο που μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα είναι ότι στη σημερινή εποχή, σχεδόν κανένας μας δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς το διαδίκτυο!

geladanetworks.com

Μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν κορυφαίες εφευρέσεις, που αναμφίβολα άλλαξαν τη μοίρα της ανθρωπότητας! Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι η επιστήμη και η τεχνολογία συνεχίζουν να εξελίσσονται και επομένως είμαστε έτοιμοι για καινούργιες εφευρέσεις, οι οποίες αναμένουμε να μας εκπλήξουν!


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: clickatlife.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    10 εφευρέσεις που άλλαξαν ριζικά την πορεία της ανθρωπότητας.