Loading

10 διάσημοι αρχιτέκτονες και οικοδομήματα που μας άφησαν ως παρακαταθήκη

svg15 Φεβρουαρίου, 2022Bee freeΟΥΡΑΝΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Κτήρια που χωρίς αυτά κάποιες χώρες ή πόλεις ίσως να έχαναν την ίδια τους την ταυτότητα. Κτήρια που χωρίς αυτά, οι πόλεις στις οποίες δεσπόζουν, ίσως να μην γίνονταν τόσο δημοφιλή και πόλος έλξης για τόσους τουρίστες. Έγιναν σήμα κατατεθέν για την κάθε μία και αποτελούν μέρος του πολιτισμικού τους θησαυρού.

Και αυτό χάρη στους δημιουργούς τους! Χωρίς αυτούς τους αρχιτέκτονες και το λαμπρό τους ταλέντο, θα ζούσαμε σε ένα κόσμο όπου το μόνο που θα αντικρίζαμε θα ήταν βαρετά άσπρα κτήρια σε σχήμα σπιρτόκουτων.  

1.Πύργος του Άιφελ

planetware.com, eiffeltowerguide.com

Ο Πύργος του Άιφελ (La Tour Eiffel) είναι ένα από τα πιο παλιά οικοδομήματα στην ιστορία. Μία δημιουργία του Γάλλου αρχιτέκτονα και μηχανικού Alexandre Gustave Eiffel‎,από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Ο αρχιτέκτονας βραβεύτηκε για το επίτευγμά του με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής.

Έχει ύψος 324 μέτρα (300 χωρίς την κεραία) και 3 επίπεδα.

Ποιος θα πίστευε ότι όταν κατασκευάστηκε ο πύργος τότε, δεν άρεσε στους κατοίκους του Παρισιού και πολλοί τον αποκαλούσαν ως «αντιαισθητικό». Μετά από 20 χρόνια, όταν έγινε ιδιοκτησία του Δήμου του Παρισιού, ο πύργος θα κατεδαφιζόταν. Ο λόγος που δεν το έκαναν αυτό είναι γιατί τελικά ο πύργος ήταν χρήσιμος για σκοπούς επικοινωνίας. Για καλή του τύχη, φθηνά τη γλίτωσε!

2.Όπερα του Σίντνεϊ

colossusproject.org, pinterest.com

Για την κατασκευή της Όπερας του Σίντνεϊ στην Αυστραλία, αποτέλεσε αφορμή ο διεθνής διαγωνισμός για τον σχεδιασμό ενός Κέντρου Τεχνών, το 1957. Νικητής του διαγωνισμού ήταν ο Δανός αρχιτέκτονας Γιερν Ούτσον (Jørn Utzon), ο οποίος κέρδισε βραβείο Pritzker για το έργο του.

Η οροφή του κτηρίου θυμίζει ένα ιστιοφόρο που ανοίγει τα πανιά του καθώς επίσης και φλούδες πορτοκαλιού που στηρίζονται η μία στην άλλη. Αυτή ήταν άλλωστε και η έμπνευση του Ούτσον μετά από ένα διάλειμα για φαγητό.

Αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από τον ΟΗΕ (2007).

3.Σαγράδα Φαμίλια

wikipedia.org

Η Sagrada Familia ή αλλιώς Εκκλησία της Οικογένειας βρίσκεται στη Βαρκελώνη και είναι δημιούργημα του καταλανού αρχιτέκτονα, Antoni Gaudi.

Η κατασκευή της εκκλησίας ξεκίνησε το 1882, αλλά με τον θάνατο του Gaudi το 1926 μέχρι και σήμερα, δεν έχει ολοκληρωθεί. Προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντελώς το 2026.

Η μορφή που έχει η εκκλησία δίνει την αίσθηση ότι είναι φτιαγμένη από άμμο. Το αρχιτεκτονικό στυλ του Gaudi, γενικότερα, άφησε πίσω του μία πολύ σημαντική επίδραση στον τομέα αυτό, που πλέον τέτοιες δημιουργίες χαρακτηρίζονται ότι έχουν το «στυλ Gaudi».

Η εκκλησία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

4.Berj Al Arab

timeoutdubai.com, visitdubai.com,wikipedia.org

Ένα κτήριο του σύγχρονου πολιτισμού που είναι ουρανοξύστης και ξενοδοχείο πολυτελείας. Βρίσκεται στο Ντουμπάι και είναι το μοναδικό επτάστερο ξενοδοχείο στον κόσμο.

Ο αρχιτέκτονας του είναι ο Βρετανός Tom Wright. Χτισμένο επάνω σε ένα τεχνητό νησάκι, ο πύργος έχει το σχήμα πανιού ενός ιστιοφόρου. Περιέχει 60 ορόφους και έχε ύψος 321 μέτρα. Το εσωτερικό του πλημμυρίζει από χλιδή και εντυπωσιακή διακόσμηση.

5.Η Πυραμίδα του Λούβρου

mylife.com.cy, iefimerida.gr, killerwal.com

Αν και αποτελεί μόνο ένα μέρος του Μουσείου του Λούβρου, δεν παύει να είναι ένα ιδιαίτερο οικοδόμημα. Η γυάλινη και μεταλλική Πυραμίδα του Λούβρου χρησιμοποιείται ως η κύρια είσοδος του μουσείου, καθώς η παλιά είσοδος ήταν αδύνατο να δεχθεί τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών σε καθημερινή βάση.

Την κατασκευή της ανέλαβε ο σινοαμερικανός αρχιτέκτονας Ι.Μ. Πέι (Ieoh Ming Pei), ύστερα από εντολή του τότε Γάλλου πρόεδρου Φρανσουά Μιτεράν.

Ο Πέι κέρδισε βραβείο Pritzker to 1983. Στα έργα του κυριαρχούσαν κυρίως γεωμετρικά σχήματα, αλλά δεν δίσταζε να προσθέτει και μία κινεζική πινελιά.

6.The Shard Skyscraper

economist.com, pinterest.co.uk

Ένα άλλο σύγχρονο οικοδόμημα είναι ο ουρανοξύστης Σαρντ (The Shard) που βρίσκεται στο Λονδίνο.

Ένα έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Renzo Piano. Ο Piano δεν ανέδειξε ποτέ ο όνομά του για χάρη της φήμης. Ως αρχιτέκτονας χρησιμοποιεί το ταλέντο του για να σχεδιάζει μόνο λειτουργικά κτίρια. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία, ανάμεσα σε αυτά και βραβείο Pritzker.

Το Σραντ, έχει 95 ορόφους από τους οποίους μόνο οι 72 αξιοποιούνται και έχει το σχήμα ακανόνιστης πυραμίδας. Το έργο προκάλεσε έντονη κριτική αφού θεωρήθηκε ότι καταστρέφει το αστικό τοπίο του Λονδίνου.

Κατά την άποψή μου, εφόσον έχω παρευρεθεί στον Λονδίνο και έχω δει από κοντά τον ουρανοξύστη, το θέαμα της όψης του μου έδωσε την εντύπωση ότι μπορεί να συνυπάρχει αρμονικά και με όμορφο τρόπο το μοντέρνο με το παλιό στοιχείο της πόλης.

7.Wat Rong Khun

commons.wikimedia.org, localguidesconnect.com, arch2o.com

Το Wat Rong Khun ή αλλιώς Λευκός Ναός, είναι ένα ιδιαίτερο οικοδόμημα που λειτουργεί ως χώρος έκθεσης τέχνης. Βρίσκεται στην επαρχία Τσιάνγκ Ράι στην Ταϊλάνδη.

Η αρχιτεκτονική του μορφή έχει στοιχεία από ένα βουδιστικό ναό, κάτι που ο δημιουργός του αγαπά να προσθέτει στα έργα του.

Σχεδιαστής του έργου είναι ο Ταϊλανδέζος εικαστικός καλλιτέχνης Chalermchai Kositpipat, στον οποίο και ανήκει.. Ο Kositpipat θεωρεί τον ναό ως προσφορά στον Βούδα και πιστεύει ότι το έργο θα του δώσει αθάνατη ζωή.

Έχει τιμηθεί από την Εθνική Επιτροπή Πολιτισμού της Ταϊλάνδης ως Εθνικός Καλλιτέχνης.

8.Heydar Aliyev Center

architonic.com, archdaily.com, architectural-review.com, misfitsarchitecture.com

Το Heydar Aliyev Center βρίσκεται στο Μπακού του Αρζεμπαϊζάν. Ένα κτήριο το οποίο σκοπός της δημιουργίας του είναι να φιλοξενεί πολιτιστικά προγράμματα του έθνους. Το Κέντρο στεγάζει μία αίθουσα συνεδριάσεων), μια αίθουσα γκαλερί και ένα μουσείο.

Αρχιτέκτονας του έργου είναι η Ιρακινο-Bρετανή Zaha Hadid. Επίσης, είναι η 1η γυναίκα που κέρδισε το αρχιτεκτονικό βραβείο Pritzker.Τα έργα της χαρακτηρίζονται ως αντισυμβατικά και έμεινε κυρίως γνωστή για τις καμπύλες που χρησιμοποιεί σε αυτά. Γι’ αυτό και την αποκαλούν «Queen of the Curve».

Πήρε το όνομά του από τον 1ο γραμματέα του Σοβιετικού Αζερμπαϊτζάν, Χέινταρ Αλίγιεφ, ο οποίος υπήρξε και πρόεδρος της χώρας.

9.Μουσείο Όσκαρ Νιμάγιερ

spoudazo.gr, profilnet.gr, wikipedia.org

Το έργο αυτό πήρε το όνομά του από τον δημιουργό του, Όσκαρ Νιμαγιέρ. Βρίσκεται στην πόλη Κουριτίμπα της Νότιας Βραζιλίας και δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται.

Να ένα μουσείο που σε εξιτάρει να το επισκεφθείς!

Εξαιτίας της μορφής που έχει το κεντρικό κτίριο του μουσείου, οι ντόπιοι το χαρακτηρίζουν ως το «Μουσείο του Ματιού». Επίσης, είναι εμπνευσμένο από το πτερύγιο ενός πιράνχα, που αποτελεί και σύμβολο της χώρας.

Ο αρχιτέκτονας Όσκαρ Νιμαγιέρ είναι ο σημαντικότερος Βραζιλιάνος αρχιτέκτονας και πρωτοποριακός οραματιστής της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής. Τιμήθηκε με το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Πρίτζκερ το 1988.

10. Guggenheim Museum

bbc.com, geography.org, pinterest.es

Ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ισπανίας. Βρίσκεται στην πόλη Bilbao και είναι ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης.

Μπορεί να πει κανείς ότι μοιάζει με πλοίο ή λουλούδι. Πήρε το όνομά του από το ίδρυμα Solomon R. Guggenheim, στο οποίο ανήκει. Η δημιουργία του μουσείου αναγνωρίστηκε ως «στιγμή σηματοδότησης στην αρχιτεκτονική κουλτούρα». Αντιπροσωπεύει τον πολιτιστικό και τον βιομηχανικό χαρακτήρα της πόλης.

Αρχιτέκτονας του έργου είναι ο Καναδο-Αμερικανός Frank Gehry. Το έργο του χαρακτηρίζεται από ρευστές γραμμές και επιφάνειες, με τη χρήση νέων υλικών και λογισμικών σχεδιασμού.

Του απονεμήθηκε το βραβείο Πρίτζκερ το 1989.

Η κοινωνία και η πολιτεία οφείλει πολλά σε αυτούς τους αρχιτέκτονες και τις δημιουργίες τους. Άλλοι εν ζωή και άλλοι όχι, μα σίγουρα το όνομά τους έχει γραφτεί στην ιστορία μαζί με τα έργα που μας άφησαν ως παρακαταθήκη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον δεν θα μοιάζουν όλα τα κτίρια με σπιρτόκουτα, κοιτάζοντάς τα από ψηλά…


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    10 διάσημοι αρχιτέκτονες και οικοδομήματα που μας άφησαν ως παρακαταθήκη