Loading

10 άτομα που φημολογείται πως ήταν κατάσκοποι.

Άτομα πέραν πάσης αμφιβολίας, αρκετά έξυπνο.. κυρίως εν καιρώ πολέμου. Πάμε να δούμε κάποιους διάσημους, οι οποίοι είχαν κατά κάποιο τρόπο «διπλή ζωή», αφού όπως φημολογείται, αφιέρωσαν μέρος της ζωής τους ως … κατάσκοποι.

1. Ian Fleming – Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος

fortunegreece.com


Ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε τον James Bond, υπήρξε όπως λέγεται κατάσκοπος και η πηγή έμπνευσής του επίσης ήταν κατάσκοπος, ο Sidney Reilly. Ο Ian Fleming, λοιπόν, υπήρξε κατάσκοπος του Βρετανικού Ναυτικού, για την επικοινωνία μεταξύ της ναυαρχίας και των μυστικών υπηρεσιών για να σαμποτάρουν τον εχθρό. Είχε επίσης, λάβει μέρος στην ίδρυση του Γραφείου Στρατηγικών Υπηρεσιών, το οποίο δημιουργήθηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1942, ήταν και επικεφαλής της ομάδας των κομάντο «30 Assault Unit».

2. Marlene Dietrich- Γερμανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια

msn.com

Η Marlene Dietrich, κατείχε Γερμανική και Αμερικανική υπηκοότητα. Θεωρείτο από την Αμερική ως κατάσκοπος της ναζιστικής Γερμανίας, αν και δεν ζούσε στην Γερμανία, και γι’ αυτό το λόγο, την παρακολουθούσε το FBI από το 1942 μέχρι το 1944. Αν και δεν έδωσε, όπως φαίνεται περιθώρια, καθότι έδινε παραστάσεις για τα αμερικανικά στρατεύματα και προσπάθησε να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Οικειοθελώς προσφέρθηκε να παρέχει πληροφορίες στην Αμερική σχετικά με το τι συνέβαινε στην Ευρώπη.

3. Christopher Lee – Βρετανός ηθοποιός, τραγουδιστής και συγγραφέας

mentality10.com

Ο Christopher Frank Carandini Lee, με αριστοκρατική καταγωγή, υπήρξε μέλος της RAF, όπου εκπαιδεύτηκε σαν πιλότος και ήταν στο τμήμα αποκωδικοποίησης. Λόγω των ικανοτήτων που είχε μαζί με το ότι μιλούσε πολύ καλά γερμανικά και γαλλικά, τον οδήγησαν να στρατολογηθεί στην SOE (Special Operations Executive), παρακλάδι των Βρετανικών ειδικών δυνάμεων που δημιουργήθηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τον τότε πρωθυπουργό Winston Churchill. Σκοπός της αποστολής τους ήταν να ταξιδεύουν στις υπό κατοχή χώρες και να συντονίζουν την αντίσταση τους κατά των Ναζί, περαιτέρω λεπτομέρειες παραμένουν απόρρητες. Μαζί του στην εν λόγω υπηρεσία υπήρξε και ο προαναφερόμενος δημιουργός του James Bond, Ian Fleming, ο οποίος ήταν και ξάδελφός του. Ωστόσο, ο ίδιος αρνήθηκε πολλές φορές να μιλήσει για τις υπηρεσίες του ως κατάσκοπος.

4. Harry Houdini – Ούγγρος Ταχυδακτυλουργός

fortunegreece.com

Ο Harry Houdini, κατά την διάρκεια των παγκόσμιων περιοδειών του, όντας ταχυδακτυλουργός, παρακολουθούσε κόσμο και συνέλεγε πληροφορίες για τις μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής και την Scotland Yard, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για παράδειγμα, αυτό το έκανε κυρίως μετά την λήξη των παραστάσεων του, μέσα από συζητήσεις και εκμυστηρεύσεις από θαυμαστές του που προέρχονταν από ανώτερες κοινωνικά τάξεις. Αυτές οι πληροφορίες πήγαιναν κατευθείαν στις μυστικές υπηρεσίες.

5. Frank Sinatra – Αμερικανός τραγουδιστής

msn.com

Ο Frank Sinatra, θεωρείται από πολλούς ότι είχε στενές σχέσεις με την μαφία. Ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κόρης του Tina, έκανε αρκετές «χάρες» στην CIA. Ίσως να μην ήταν ακριβώς κατάσκοπος, ωστόσο ήταν κάτι σαν αγγελιαφόρος, εφόσον μετέφερε έγγραφα και ανθρώπους με τα ιδιωτικά του αεροσκάφη. Μετέφερε πράκτορες και άτομα τα οποία δεν έπρεπε να αφήσουν στοιχεία πίσω τους.

6. Cary Grant – Βρετανός ηθοποιός

mentality10.com

Ο Cary Grant, στρατολογήθηκε από τις Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες για να παρακολουθεί το Hollywood για να βρει «θαυμαστές» του Γ’ Ράιχ και του Χίτλερ. Από την δράση του συγκεκριμένου πληροφορήθηκαν οι υπηρεσίες για την συμπάθεια που έτρεφε ο Errol Flynn για τον Χίτλερ και τη ναζιστική Γερμανία. Μαζί με αυτή την πληροφορία έμαθαν και άλλες πολλές. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο ηθοποιός είχε χαρίσει στις Βρετανικές ένοπλες δυνάμεις τις αμοιβές από 2 ταινίες του. Για την συνεισφορά του, τιμήθηκε κιόλας με το Βασιλικό Μετάλλιο το 1947.

7. Josephine Baker – Γαλλίδα καλλιτέχνης/ ακτιβίστρια

fortunegreece.com

Josephine Baker, Γαλλίδα καλλιτέχνης γεννημένη στην Αμερική. Ήταν κατάσκοπος κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για τη γαλλική αντίσταση. Προσέγγιζε αξιωματούχους οι οποίοι ήταν ουσιαστικά εχθροί για να μπορεί να συγκεντρώνει πληροφορίες. Της απονεμήθηκε μετάλλιο από τη γαλλική κυβέρνηση και κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές.

8. Julia Child – Αμερικανή σεφ, συγγραφέας και τηλεπερσόνα

msn.com

Η Julia Child, προσέφερε τις υπηρεσίες της, στην Αμερική κατά της διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οργάνωσε πολλές επιχειρήσεις για την συλλογή πληροφοριών από χώρες όπως η Κίνα και η Κεϋλάνη. Αν και ήταν δακτυλογράφος στο Γραφείο Πληροφοριών Πολέμου κατέληξε να είναι πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών. Τιμήθηκε αρκετές φορές για τις αποστολές της.

9. Greta Garbo – Σουηδή ηθοποιός

mentality10.com

Η Greta Garbo, μια από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς κατά τις δεκαετίες του 20 και 30, εγκατέλειψε την καριέρα της εντελώς αναπάντεχα. Φήμες λένε ότι συνεργαζόταν με τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας (MI6), πραγματοποιώντας σημαντικές αποστολές και συλλέγοντας πληροφορίες. Μία από αυτές τις αποστολές ήταν να φυγαδεύσει τον Niels Bohr από την Δανία στον Λονδίνο, ο άνθρωπος του οποίο ο ρόλος συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της ατομικής βόμβας.

10. Sterling Hayden – Αμερικανός ηθοποιός

fortunegreece.com

Ο Sterling Hayden, ηθοποιός και κατά συνέπεια αστέρας του Hollywood, υπήρξε πράκτορας της Αμερικής. Πραγματοποίησε αποστολή στην Κροατία για την παρακολούθηση της ανόδου των  ακροδεξιών κινημάτων παρέχοντας πληροφορίες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στις μυστικές υπηρεσίες της πατρίδας του.

Όπως και να χει, μερικά από τα παραπάνω παραδείγματα δε θα μάθουμε ποτέ αν ισχύουν πράγματι ή είναι απλώς εικασίες. Γιατί ο άνθρωπος θέλει να λέγει, διψά για μυστήρια και η κατασκοπεία θα παραμένει πάντα ένα καλά κρυμμένο μυστήριο!

Πηγές:
https://www.fortunegreece.com/, https://www.msn.com/, http://www.mentality10.com/,https://www.newsbeast.gr/


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    10 άτομα που φημολογείται πως ήταν κατάσκοποι.