Loading

10+ 1 tips για να καταπολεμήσεις την αϋπνία

svg22 Απριλίου, 2019HealthybeezΛΕΝΟΣ ΜΑΣΤΡΟΥ

Μήπως ξαπλώνεις τα βράδια στο κρεβάτι και στριφογυρίζεις, κοιτάζεις το ταβάνι και σε βρίσκει στο ξημέρωμα; Κι έπειτα μετά από τις λιγοστές ώρες ύπνου που κατάφερες να κάνεις ξυπνάς το πρωί και δεν είσαι καθόλου ανανεωμένος/η και νιώθεις κούραση κατά την διάρκεια της ημέρας;

Αν ναι, τότε welcome to the club.

Έτσι, για να μην ξεγελαστείς από διαφημιστικές καμπάνιες για τα ‘’μαγικά μαξιλάρια’’ ή τα χάπια ύπνου, σου παραχωρώ εδώ επιστημονικά αποδεδειγμένα tips για να έχεις ένα γλυκύτατο ύπνο. Ας ξεκινήσουμε.

1. Γυμναστική

Ναι ξέρω, σε κανένα σχεδόν δεν αρέσει να γυμνάζεται (ας μην σχολιάσουμε αυτούς που το κάνουν με ευχαρίστηση). Όμως η φυσική άσκηση βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και επεκτείνει την διάρκεια του. Ακόμα και μια βόλτα για ένα δεκάλεπτο περπάτημα καλό θα σου κάνει.

2. Διατροφή

Διαβάζεις πρώτα για γυμναστική και τώρα για διατροφή, λες και είσαι σε ραντεβού με τον διατροφολόγο σου και σου λέει να χάσεις κιλά. Αν θες όμως να κοιμηθείς, πρέπει να αποφύγεις να τρως σε ώρες κοντινές από την ώρα που θα πας για ύπνο, αφού ο οργανισμός θα ξεκινήσει εντατικές λειτουργίες για την πέψη και θα επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σου. Απόφυγε επίσης τα καυτερά φαγητά, τους πολλούς υδατάνθρακες και το αλκοόλ.

3. Naps

Για όσους δεν γνωρίζουν τί είναι τα naps, είναι οι μεσημεριανοί/απογευματινοί ύπνοι οποιασδήποτε διάρκειας. Με λίγα λόγια, ο πιο γλυκός ύπνος. Παρόλο που είναι αναζωογονητικός και μειώνει την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, το βράδυ θα σε δυσκολέψει να κοιμηθείς κανονικά, γι’ αυτό απόφυγέ τους!

4. Καφές

Το παραδέχομαι είναι το μόνο tip που δεν κατάφερα να κάνω πράξη, να σταματήσω δηλαδή να πίνω τόσους καφέδες. Από 5 την ημέρα όμως έγιναν 3. Το λες και πρόοδο. Για όσους λοιπόν είστε coffee-lovers, προσπαθήστε να περιορίσετε την ποσότητα καφέ που καταναλώνετε και να πίνετε το τελευταίο σας καφεδάκι πριν το μεσημεριανό. Ανέφικτο μεν, αλλά δυστυχώς αυτά λένε οι έρευνες. Η καφεΐνη χρειάζεται 12 ώρες για να εξαλειφθεί από τον οργανισμό. 

5. Μείωσε τον φωτισμό

Κατά που φτάνει το βραδάκι, προσπάθησε να μειώσεις όσο το δυνατό περισσότερο την φωτεινότητα γύρω σου. Η πολλή φωτεινότητα επηρεάζει την ορμόνη μελατονίνη δυσκολεύοντας την προσπάθεια του ατόμου να κοιμηθεί ή να παραμείνει σε sleep mode.

6. Μείωσε την μπλε ακτινοβολία

Η μπλε ακτινοβολία είναι το φως που εκπέμπει το κινητό, το tablet και ο υπολογιστής. Αυτό πρέπει να μειωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, κυρίως. Η μπλε ακτινοβολία επηρεάζει κι αυτή την μελατονίνη δυσκολεύοντας τον ύπνο.

7. Θερμοκρασία δωματίου

Όταν το σώμα είναι έτοιμο για ύπνο, η θερμοκρασία του μειώνεται, αφού οι λειτουργίες είναι σε αδράνεια. Γι’ αυτό και εσύ πρέπει να διατηρείς το δωμάτιο σε λίγο πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Αν το δωμάτιο είναι σε ψηλότερη θερμοκρασία τότε το σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί και θα ξεκινήσουν μερικές λειτουργίες του, άρα ο εγκέφαλος δεν θα σε αφήσει να κοιμηθείς μέχρι να ολοκληρώσει τις λειτουργίες του.

8. Μην κοιμάσαι με κατοικίδια

Όσο δύσκολο κι αν είναι για κάποιους να αποχωριστούν τα «παιδιά» τους κατά την διάρκεια της νύχτας, δυστυχώς πρέπει. Όσο κι αν δεν το παραδέχεσαι τα κατοικίδια διακόπτουν τον ύπνο σου σε τακτά χρονικά διαστήματα, αφού αποδεδειγμένα τα ζώα δεν κοιμούνται τόσες συνεχόμενες ώρες όσες ο άνθρωπος.

9. Σήκω από το κρεβάτι

Αυτό ισχύει σε δύο περιπτώσεις. Η πρώτη είναι το πρωί που όσο κι αν δεν ανοίγουν τα μάτια σου, πρέπει να σηκωθείς από το κρεβάτι χωρίς να χασομεράς. Τα 5 παραπάνω λεπτά δεν θα κάνουν διαφορά. Για το βράδυ, αν μετά από όλα τα πιο πάνω ακόμα δεν τα κατάφερες να κοιμηθείς, τότε σήκω από το κρεβάτι, κάνε μια βόλτα στο σπίτι, δες λίγο έξω από το παράθυρο. Μην μπεις στον πειρασμό του Instagram. Μετά επίστρεψε στο κρεβάτι σου.

10. Φυσικό φως

Το πρωί που θα κτυπήσει το ξυπνητήρι μην πατήσεις snooze. Σήκω κι άνοιξε τις κουρτίνες ούτως ώστε να έρθεις σε επαφή με φυσικό φως. Αυτό βοηθά στο να ξεκινήσουν να εκκρίνονται ορμόνες, άρα ξεκινά και η κανονική λειτουργία του οργανισμού.

10+1 ΣΕΞ

Δεν χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις. Δώστου να καταλάβει.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    10+ 1 tips για να καταπολεμήσεις την αϋπνία